Itt lehet nyomon követni, hogy hová zuhanhatnak vasárnaptól a 21 tonnás kínai rakéta darabjai

2021 / 05 / 06 / Justin Viktor
Itt lehet nyomon követni, hogy hová zuhanhatnak vasárnaptól a 21 tonnás kínai rakéta darabjai
A Hosszú menetelés 5B Y2 rakéta az épülő a Mennyei Harmónia nevű kínai űrállomás első elemeit juttatta Föld körüli pályára április 29-én, nemsokára azonban kontrollálatlanul zuhan majd vissza a Földre, és csak remélhetjük, hogy nem lakott területre esnek a darabjai.

Számítási hiba

A Kínaiak egy számítási hiba miatt veszítették el az irányítást a Csang Zeng rakéta felett, és nem igazán tudjuk, hogy pontosan mi történik majd, amikor újra belép a légkörbe. Talán darabjaira hullva elég, talán nem. Az utóbbi esetben sajnos egyelőre azt sem lehet megmondani, hogy pontosan mikor és hol csapódik majd be az ami maradt belőle. Az előzetes becslések szerint május 10-e vasárnaptól bármikor sor kerülhet a dologra, de biztosat csak mintegy 6 órával a becsapódás előtt lehet majd tudni. 

A jelenleg irányítatlan, 30 méter hosszú 21 tonnás rakétacső és hajtómű 90 percenként kerüli meg a Földet, közben egyre veszítve a magasságából. A sebessége mindeközben nem kevesebb, mint 27,600 kilométer óránként.

"Ez potenciálisan rosszul alakul. Legutóbb, mikor Kínából egy Hosszú menetelés 5B-t lőttek fel, végül nagy méretű, hosszú fémrudak szántották fel az eget, és számos épületet megrongáltak Elefántcsontparton. A rakéta legnagyobb része elégett, de ezek a hatalmas fémdarabok földet értek. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy senki sem sérült meg” - mondta Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem Asztrofizikai Központjának asztrofizikusa.

A legnagyobb és a legnehezebb

22,5 tonnás felszálló-súlyával ez a legnagyobb és legnehezebb űrhajó, amelyet valaha építettek Kínában. A központi rakétafokozat május 4-én szabadult el, megkezdve kontrollálatlan visszatérését.

A rakéta darabjai - amennyiben lesznek földet érő darabok - mindazonáltal nagy valószínűséggel valamelyik óceánban landolnak majd, hiszen a Föld felszínének 71 százalékát víz borítja.

1990 óta a tíz tonnánál nagyobb súlyú eszközök egyébként nem zuhanhatnak kontrollálatlanul vissza a Földre, azok ellenőrzött légkörbe léptetéséről a felbocsátónak kell gondoskodnia.

Az elszabadult rakéta most gyakorlatilag pattog a légkör felső légkör felső szakaszán, ettől lassul és veszít a magasságából. Amikor majd belép a légkörbe, a cső szerkezetű üres rakétatest 80-90 kilométer magasságban kezd el felizzani, majd darabokra szakad és ha valami eléri is a felszínt belőle, az csak törmelék lesz. Más a helyzet a hajtóművel, annak szerkezetéből akár nagyobb darabok is egyben maradhatnak. A rakéta szerencsére Magyarországot elkerülő pályán halad, 42 fokos szöget zárva be az Egyenlítővel.

A rakéta aktuális helyzetét EZEN A LINKEN lehet nyomon követni.

(Forrás: TheGuardian Kép: Ju Zhenhua, XINHUA)

Ez is érdekelhet:

Közel hatvan éves az amerikai Rombus újrafelhasználható űrrakéta-rendszer Manapság a világ az újra felhasználható űrhajók bűvöletében él, a visszatérő űrrakéták koncepciója azonban korántsem számít újnak, már hatvan éve is létezett, ez volt az USA ROMBUS terve.

Sikeres tesztrepülés után rendben leszállt a Blue Origin New Shepard űrrakétája A Blue Origin vállalat szerdán hajtotta végre New Shepard rakétájának legújabb szuborbitális tesztrepülését, melyben az újra felhasználható gyorsítórakétát és az űrkapszularendszert is kipróbálták.

Az Astra első kilövése sikertelen lett, miután a rakétájuk nem állt pályára A méret nem minden. Űrrakétákkal számos kisebb magáncég is kísérletezik, most is egy ilyen céggel ismerkedhetünk meg egy kudarc okán, de ez csak annyit jelent, hogy holnap reggel még több gyakorlati tapasztalattal kezdik a napot.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.