Sikeres tesztrepülés után rendben leszállt a Blue Origin New Shepard űrrakétája

2021 / 04 / 16 / Justin Viktor
Sikeres tesztrepülés után rendben leszállt a Blue Origin New Shepard űrrakétája
A Blue Origin vállalat szerdán hajtotta végre New Shepard rakétájának legújabb szuborbitális tesztrepülését, melyben az újra felhasználható gyorsítórakétát és az űrkapszularendszert is kipróbálták.

XIV. Shepard

A rakétának ez már a 14. tesztje és az eddigiekhez hasonlóan ezúttal sem voltak emberek a fedélzetén. Mindazonáltal szerdán, a kilövést megelőzően részletekbe menő gyakorlatot folytattak készenléti űrhajósokkal, és a vállalat jelezte, hogy nemsokára itt lehet az első legénységgel bonyolított űrrepülés is.

Az öt emelet magas New Shepard rakéta a Blue Origin a texasi Van Hornban található kísérleti indítóállásáról szállt fel. A most elért Föld feletti magasság nagyjából 105 kilométer volt, majd a jövőbeni személyzetet szállító űrkapszula levált a rakéta csúcsáról, a benne ülő „Skywalker Manöken” nevű próbababával egyetemben.

"Gyönyörű indítás és leszállás mind a személyzeti kapszula, mind a rakéta tekintetében" - mondta Ariane Cornell, a Blue Origin űrhajós stratégiai igazgatója és a misszió élő közvetítésének házigazdája .

A kapszulától megszabadult New Shepard rakéta visszahullott a Föld felé, majd újra begyújtotta egyetlen BE-3 motorját, hogy végül leereszkedjen egy betonalapra, körülbelül két mérföldre az indítóállástól. Eközben a legénységi kapszula nagyjából három percet töltött súlytalanságban a világűr peremén, majd nagyjából 10 perccel a felszállás után maga ism visszatér a Földre. Az űrkapszula ereszkedése lágy volt, a három ejtőernyője megfelelően lelassította, mielőtt földet ért volna Van Horn-ban.

NS-15 küldetés

A küldetés, mely a Blue Originnél az NS-15 névre hallgatott, „a jármű űrhajósokkal történő éles repülése előtti műveletek ellenőrző lépése volt”. A négy alkalmazottból álló csapat - a beugrós űrhajósok - a felszállás előtt számos indítás előtti eljárást elgyakorolt az indítópulton. Ez magában foglalta a New Shepard rakétatorony felé tett sétát, a beszállást a kapszulába, az ajtó bezárását belülről, és a kommunikáció tesztelését a CAPCOM-mal vagy a Capsule Communicatorral, aki kapcsolatba került a legénységgel közvetlenül a repülés előtt és az alatt.

Az alkalmazottak körülbelül 15 perccel a felszállás hagyták el a kapszulát, és elhagyták az indítóállás területét. A próbacsapatba Clay Mowry,a Blue Origin értékesítési alelnöke, Audrey Powers a jogi és szabályozásért felelős alelnök, Gary Lai az új Shepard rakéta konstruktőre, és Susan Knapp a Blue Origin pénzügyi igazgatója tartoztak.

A Blue Origin már intenzíven teszteli az emberekkel bonyolított repüléseket szükséges új hardvereit.

Az ezt megelőző utolsó küldetés az NS-14 volt januárban, melynek során kis képernyőket és push-to-talk gombokat teszteltek a kapszula hat utasülésének mindegyikéhez. Ennek az űrkapszulának emellett továbbfejlesztett akusztikai és a hőmérséklet-szabályozása volt, valamint új mikrofonjai és hangszórói, számos űrhajós kommunikációs és biztonsági riasztórendszer tesztjéhez.

A Blue Origin szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az első legénységgel végzett repülés hamarosan megtörténhet. Jeff Bezos 2000-ben alapított vállalata szeretett volna 2020 vége előtt embereket juttatni a világűrbe, ám a tavalyi indítás elmaradt. A Blue Origin mottója a latin „gradatim ferociter”, amely magyarul „lépésről lépésre, vadul”, vagyis valószínűleg nem tesznek ,majd korai, elhamarkodott lépéseket.

 

(Forrás: Space Kép: BlueOrigin)

Ez is érdekelhet:

Jeff Bezos állítása szerint cége, a Blue Origin szállíthatja az első nőt a Holdra, de a NASA csak márciusban dönt Jeff Bezos egy hete pénteken bejelentette, hogy 2024-ben az űrhajózás történetében először, ő lesz az, aki a NASA-val karöltve az első nőt eljuttatja a Holdra. Ehhez persze a NASA-nak és a Biden adminisztrációnak is lesz még néhány szava.

Négy űrhajó valós idejű repülése, átlátszó rakétatestekkel Az alábbi videóban az emberiség öt kiemelkedő szuper-vívmánya, öt olyan eszköz repül egymás mellett áttetsző hajótesttel, melyek önállóan is képesek elérni a világűrt.

Az angolok után a NASA is a nukleáris űrhajó-meghajtásra szavaz a Mars-utazáshoz Újra kezdenek előtérbe kerülni az atommeghajtású űrhajók, a NASA ugyanakkor az elmúlt években elhanyagolta a területet, és most változtatni kíván ezen.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.