Izrael a világ első dupla landolására készül a Holdon, az egyik leszállóegység a Hold távolabbi felén száll majd le

2021 / 07 / 13 / Bobák Zsófia
Izrael a világ első dupla landolására készül a Holdon, az egyik leszállóegység a Hold távolabbi felén száll majd le
A SpaceIL első leszállóegysége 2019-ben csapódott a Holdnak, szétszórva, vagy megsemmisítve a fedélzetén utazó többezer medveállatkát és emberi DNS mintákat, de a magáncég hamarosan újabb missziót indít, ezúttal a Hold távolabbi felére, ahová eddig csak kínai holdjáró jutott el.

A SpaceIL magáncég és az állami Israel Aerospace Industries közös Holdra induló missziója 2019-ben több szempontból is egyedi küldetésnek indult: a leszállóegység mérete, az útvonal, amelyen a Holdat megközelítette és a fedélzetén utazó rakomány is eltért a megszokottól. A Beresheet, amely héberül a kezdetet (genezis) jelenti, egészen kicsi, nagyjából mosógép méretű eszköz volt, és ez volt az első olyan holdi leszállóegység, amelyet magánpénzekből finanszíroztak. A cég egy időkapszulát helyezett el rajta, amely vékony, néhány mikron vastagságú nikkellemezeken többezer könyvet, a teljes angol nyelvű Wikipédiát, valamint 25 ember DNS mintáját és többezer dehidratált medveállatkát tartalmazott.

A Beresheet útja igen hosszúra nyúlt, két hónap alatt 6,5 millió kilométert tett meg a Holdig, mivel előtte még hatszor megkerülte a Földet, hogy a rendhagyó módszerrel üzemanyagot spóroljon és így a relatíve alacsony, száz millió dolláros költségvetésbe is beleférjen a misszió. A kis űreszköz a SpaceX Falcon 9 rakétáján jutott fel az űrbe, de a rendben lezajló út után, közvetlenül a landolás előtti percekben a SpaceIL Netanjában lévő irányítóközpontja elvesztette a kapcsolatot a járművel, az utólagos rekonstrukció alapján pedig megállapították, hogy egy technikai hiba olyan láncreakciót indított be, amely végül a hajtómű meghibásodásához vezetett. A Beresheet a Hold felszínétől mindössze 14 kilométerre volt ekkor, de az 500 km/h-s sebességét már nem lehetett megfelelően csökkenteni, a leszállóegység a Holdnak csapódott.

Az eseményeket az irányítóközpontból figyelő izraeli elnök, Benjamin Netanjahu közvetlenül a meghiúsult kísérlet után már a második próbálkozást említette:

"Hogyha elsőre nem sikerül, próbáld meg másodszor"

- mondta Netanjahu - "Elértük a Holdat, de szeretnénk kényelmesebben landolni. Ez a következő próba feladata lesz." A SpaceIL elnöke, Morris Khan, aki a projekt költségeinek negyven százalékát finanszírozta szintén a folytatás mellett tette le a voksát, vasárnap pedig bejelentették, hogy a második, szintén 100 millió dolláros misszió költségeinek 70%-át már sikerült biztosítani, így a Beresheet 2 hamarosan, a tervek szerint 2024-ben elindulhat a Hold felé. Az új küldetést már nem csak Khan, hanem több más izraeli milliárdos is támogatta alapítványaikon keresztül, és időközben a projekt formáján is változtattak: ezúttal nem egy, hanem kettő, a Beresheet 1-hez hasonlóan kis méretű, üres állapotban 60 kilogrammos eszközt terveznek az égitestre küldeni.

Ezekből az egyik még egy egyelőre nem meghatározott helyszínen landol majd, a másik a Hold Földtől távolabb eső oldalára száll le, oda, ahol jelenleg csak a kínai holdjáró, a Jütu tevékenykedik. Ezzel Izrael válik a második nemzetté, amely űreszközt küld erre a helyszínre, és a negyedik nemzet lesz az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely leszáll a Holdra. A dupla landolás után a keringőegység (az anyahajó) Hold körüli pályán marad további öt évig, hogy segítségével diákok kutatómunkákat végezhessenek. A Times of Israel beszámolója szerint nem csak a kettős landolás, hanem az űreszközök kis mérete is rekordnak számít majd a projekt során, amely egyben Khan tervei szerint felteheti Izraelt is a térképre az űr pionírjai közé.

(Fotó: Wikimedia Commons/a nyitókép a Beresheet 1-et ábrázolja)

További cikkek a témában:

A kínaiak lepipálták a szovjeteket: rekordot döntött a holdjárójuk A csúcstartó mostanáig a szovjet Lunohod-1 volt, a Jütu-2 (Yutu) holdjáró azonban lekörözte.
Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról Ha minden a tervek szerint halad, a sci-fibe illő képek már néhány éven belül valósággá válhatnak.
Kilométer széles teleszkóp épülhet a Holdon, hogy a kozmikus sötét kor után nyomozzon Holdjárók csapata építené meg az égitest távolabbi oldalán az egy kilométeres teleszkópot, ahol nem interferálnak egymással a földi rádióhullámok és az ősi időkből érkező halovány jelek. A terv egyelőre nem hivatalos NASA misszió, de a támogatást már kapott a koncepció kidolgozására.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.