Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról

2021 / 03 / 20 / Bobák Áron
Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról
A Lunar Gateway űrállomás a NASA Artemis-programjának egyik legfontosabb eleme, ami nem csak a Hold kolonizálását hivatott elősegíteni, de a mélyűri utazásokban is nagyon komoly szerepe lesz. Az űrügynökség most néhány igen valósághű látványtervet osztott meg a tervezett űrállomásról, aminek első elemei 2024-ben kerülhetnek a helyükre.

A SpaceX Falcon Heavy rakétája által legkorábban 2024 májusában a Holdhoz szállított első modulok az űrállomás energiaellátását és meghajtását biztosító PPE modul, valamint a HALO lakómodul lesznek, amelyekről a NASA már tavaly ősszel közölt néhány látványtervet.

A NASA hivatalos Flickr-oldalára most felkerült képek már kicsit jobban a jövőbe tekintenek, és azt mutatják be, hogy fog kinézni, amikor a SpaceX Dragon XL űrkapszulája megközelíti a már teljesen kiépült űrállomást. Ennek megfelelően a Lunar Gatewayhez itt már kapcsolódik az Európai Űrügynökség ESPRIT nevű kommunikációs modulja és a nemzetközi lakómodul is, emellett látható a mélyűri utazásokhoz és űrsétákhoz elengedhetetlen légzsilip gömbölyű modulja és a kanadai űrügynökség által készített logisztikai modul és a Canadarm3 nevű robotkar is.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Lunar Gateway űrállomás kettős funkciót fog betölteni, hiszen nem csak a Hold kolonizálásában lesz központi szerepe, de megnyitja az utat a mélyűri utazások felé is. Az elképzelés szerint a távolabbi helyekre (például a Marsra) induló asztronauták először a Hold körül keringő űrállomás felé vennék az irányt, és innen folytatnák az útjukat az ismeretlenbe. A Lunar Gateway ezzel együtt arra is alkalmas lesz, hogy a NASA kifejlessze az ilyen utazásokhoz szükséges technológiákat, és tanulmányozhassák, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre a világűrben való huzamosabb tartózkodás.

(Fotó: NASA/Flickr)

További cikkek a témában:

A NASA bemutatta a terveit a Hold meghódítására A most kiadott 13 oldalas dokumentumban szó van a Hold körül keringő űrállomásról és olyan járműről is, amiben az asztronauták heteket is eltölthetnek a Hold felszínén. Meg persze a holdbázisról is.

Így élhetnek majd a Holdon az Artemis-program űrhajósai Ha minden jól megy, a mostani generációk ugyanúgy összegyűlhetnek majd a televíziók és számítógépek képernyői előtt, hogy szemtanúi legyenek, ahogy a Holdon újra megjelennek az emberi lábnyomok, mint annak idején a '60-as években tették elődeink.

Kína és Oroszország közösen terveznek kutatóállomásokat a Holdra – akár az égitest felszínére is A tervet az együttműködésről tegnap jelentették be, de a két ország között az űrkutatással kapcsolatos kooperáció nem áll meg itt.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.