Izrael az első ország a világon, ahol betiltották a szőrmekereskedelmet

2021 / 06 / 13 / Bobák Zsófia
Izrael az első ország a világon, ahol betiltották a szőrmekereskedelmet
Nem forgalmazhatnak többé állatokból készült bundát és kiegészítőket a kereskedők, kivéve, ha vallási okokból viselt ruházatról van szó.

A PETA (People for the Ethical Treatment for the Animals) állatvédelmi szervezet izraeli aktivista csoportokkal együtt régóta lobbizott Benjamin Netanyahu elnöknél azért, hogy sikerüljön elérni a szőrmekereskedelem betiltását az országban, és tavaly már megszületett a törvényjavaslat, ami vázolta a leendő új szabályok irányát. A törvényt június 9-én írta alá Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter, miután az izraeli lakosok 86%-a a támogatását fejezte ki a tiltás iránt - írja a PETA. A törvény egy jó kezdeti lépés lehet egy olyan világ irányába, ahol az emberek etikusabb módon kezelik az állatok divatiparban való felhasználását, de a Times of Israel elmondása szerint ez a lépés egyelőre nagyrészt szimbolikus gesztusnak fogható fel, mivel sok olyan kiskaput tartalmaz, amelyet kihasználva lehetőség nyílik a továbbiakban is a kereskedelmi tevékenység fenntartására. A tiltás ugyanis nem vonatkozik a szőrmék importjára, amennyiben azokat vallási, tudományos kutatási vagy edukációs célokra szándékoznak alkalmazni, bár ezekben az esetekben is kötelező lesz speciális engedélyért folyamodni a hatóságokhoz.

A Fur Free Alliance adatai szerint évente globálisan 100 millió állatot ölnek meg a bundájukért, a legnépszerűbb fajok a szőrmeállatok között a rókák, nyulak, csincsillák, nyércek és nyestek. Mivel a szőrme viseletét elsősorban a divat és nem szükséglet motiválja, ezért az általánosságban etikátlan állattartási körülmények kérdése egyre inkább előtérbe kerül a döntéshozók körében is, emiatt sok európai ország, többek között Norvégia, Belgium, Hollandia és Szerbia is elkezdett már dolgozni a tenyésztőfarmok beszüntetésén. Hollandiában eredetileg 2023 december 31-én lett volna a végső határideje a nyercfarmok bezárásának, de a járvány alatt az állatok között terjedő COVID-19 miatt változtattak az időponton és már tavaly a 128 farm beszüntetése mellett szavaztak a képviselők, a tulajdonosoknak pedig kompenzációt ajánlottak fel.

A vírus terjedése miatt az aktivisták azt szorgalmazzák, hogy lehetőség szerint mindenhol zárják be a telepeket és ennek érdekében nyílt levélben fordultak a politikusokhoz, köztük Joe Bidenhez, az Egyesült Államok elnökéhez is a G7 csúcstalálkozó előtt. Magát a szőrmekereskedelmet eddig azonban egy ország sem tiltotta be teljes egészében, az Egyesült Államokban egyedül Kalifornia államban (valamint egyes városokban, például San Franciscóban) foglalták törvénybe 2019 októberében az állati szőrmék gyártásának, forgalmazásának és árusításának gyakorlatát, amely 2023-tól lép érvénybe, de itt is kivételt képeznek a vallási okokból viselt ruházatok vagy az őslakosok által engedéllyel levadászott állatok bundáinak eladásai. Magyarországon tavaly novembertől kezdve csak az angóranyúl és a hosszúfarkú csincsilla szőrméjükért való tenyésztése engedélyezett.

(Fotó: Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

Biztosan csak nekünk jár a magánélet védelme? Kamerával figyelni mások életét az érintettek tudta nélkül etikátlan, ráadásul törvénytelen, az állatokra viszont más szabályok érvényesek. Elvégre attól még nem esik bántódásuk, hogy a kamerák célkeresztjében állnak. Vagy mégis?
Az első állatkísérletek nélkül fejlesztett gyógyszer engedélyeztetés előtt áll az Egyesült Államokban Izraeli kutatók először nyújtottak be engedélyeztetési kérelmet olyan gyógyszerre, melyet nem állatokon, hanem chipen felépített szöveteken teszteltek a fejlesztés során.
A világ egyik leghaladóbb állatvédelmi törvényét vezetik be Angliában Az Egyesült Királyság kormánya a világ egyik leghaladóbb állatvédelmi törvényét készül bevezetni, ami az együttérzés és az emberin kívüli élet szeretete és tisztelete tekintetében, már-már a Dalai Láma által képviselt magasságokat ostromolja.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.