Japán megnyerte a floppy-lemezek ellen indított háborút

2024 / 07 / 08 / Pőcze Balázs
Japán megnyerte a floppy-lemezek ellen indított háborút
Japán digitális ügyekért felelős minisztere két éve hadat üzent az ósdi adathordozókat megkövetelő jogszabályoknak. Több mint ezer rendelkezést kellett átírni ehhez.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint a világjárvány idején létrehozott japán Digitális Ügynökség egészen pontosan ezerharmincnégy szabályt kellett, hogy módosítson, és ez szinte teljesen sikerült is. Az egyszem kivétel egy környezetvédelmi előírás, ami az autók újrahasznosításával kapcsolatos, de ennél többet nem árultak el az illetékesek. Az országban még három éve, 2021-ben is származott abból galiba, hogy a rendőrség elveszített lemezeket, amelyek rászorulók lakhatási kérelmeit tartalmazták - miközben a szintén japán Sony már 2011 óta nem gyárt ilyen hordozókat.

A floppy-lemez, vagy hajlékonylemez nem mai találmány, 1971-ben fejlesztették ki az IBM-nél az eleinte húsz, majd tizenhárom, végül kilenc centiméter átmérőjű, mágneses elven működő adathordozókat. Akik kétezer után születtek, már csak a "mentés" ikonról ismerhetik ezeket, hiszen az átlagos, másfél, majd három megabájtnyi tárterület egy fél MP3 formátumú zeneszámra sem igazán lenne ma már elég. Ugyanakkor sok régi rendszer még mindig floppykra támaszkodott, az amerikai nukleáris fegyvereknek is csak öt éve nincs szüksége ezekre a működéshez.

Japánra javarészt egy kifejezetten modern, haladó országként gondolunk, ami a számítástechnikát illeti, ám egy felmérés szerint digitális versenyképességben a hatvannégy vizsgált ország közül csak harminckettedikek voltak. A japán hivatalnokok például nehezen álltak kötélnek, amikor az adatokat felhőalapon szerették volna tárolni az országban, de még a faxokról sem szívesen mondanak le az email javára. Így előbbieket nem sikerült betiltani a kormányzati szerveknél 2021-ben, hiába próbálkoztak.

(Borítókép: Fernando Lavin/Unsplash)

Akad még egy kis cég, amely floppy-lemezeket forgalmaz, és meglepő, hogy ki a legnagyobb ügyfelük Gyártanak még egyáltalán floppyt? Ki vásárolja ezeket és miért? Igazi hajlékonylemez-pornó várja a tisztelt olvasót ebben a cikkben, amely mindenkinek kötelező, aki szerette a huszadik század utolsó évtizedeinek a technológiáját.


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.