Japánban egy politikus helyett már a robothasonmása dolgozik

2022 / 10 / 31 / Bobák Zsófia
Japánban egy politikus helyett már a robothasonmása dolgozik
Az élethű robot fejlesztését a kormány támogatásával végzik és azt mérik fel a segítségével, hogy hogyan lehetne javítani a hatékonyságot és hogyan reagálnak az emberek a robotpolitikusokra.

Hiroshi Ishiguro japán feltaláló a humanoidok fejlesztésének és építésének egyik legtevékenyebb képviselője, aki akkor tett szert szélesebb körű ismertségre, mikor létrehozta saját hasonmását, Geminoidot, akit távoli irányítással kezel és amelynek segítségével a humán pszichológiába igyekszik mélyebb bepillantást nyerni, hogy a gép-ember interakciók megfigyelése révén felfedje az egyébként nehezen vizsgálható aspektusait az emberi természetnek. A professzor laboratóriumában az évek során sokféle humanoidot készítettek a mérnökök, némelyik egészen pontosan mintázza a humán megfelelőjét, némelyik csak távolról hasonlít emberre, de a velük végzett kutatások célja azóta is változatlan: az emberek reakcióinak alapos feltérképezése a robotokkal való kommunikáció során.

Ishiguro és munkatársai az elmúlt időkben egy, az eddigieknél is különlegesebb projekten dolgoztak: megalkották a japán kormány digitalizációért felelős miniszterének Kóno Tarónak gépi mását, aki felépítésben és az arckifejezésekben is rendkívüli módon hasonlít a miniszterre, bár robot mivolta elég szembetűnő. A 175 centiméter magas humanoid távoli irányítással működik, így a politikus avatárjaként szolgál, nem egy önálló, automatizált entitás, de emiatt akár egy másik személy is a gépi Kóno Taró bőrébe bújhat és használhatja a szócsöveként. Ennek megvalósítására a robot fejlesztői azt is lehetővé tették, hogy bárki használja is a robotot beszélgetésre, annak hangja végül a miniszter hangjának hallatsszon. A gép élethű mozgását és mimikáját 52 aktuátor szolgálja, amelyeket egyenként lehet irányítani.

A japán hírügynökségek leírása szerint a robotpolitikust fejlesztő projektet a kabinetiroda vezetésével végezték egy kormány által támogatott program keretében és az elkövetkező időkben Ishiguro és munkatársai azt vizsgálják majd, hogy az emberek hogyan reagálnak a gépre. A tervek szerint Kóno Taró helyett a PR eseményekre a robothasonmását küldik, vagyis ő helyettesíti a minisztert a közösségi találkozókon. A beszámolók szerint a politikus úgy nyilatkozott, hogy még szoknia kell a gondolatot, hogy kettő van belőle.

(Fotó: Kyodo via Japan Times)

Először szólalt fel egy humanoid a parlamentben és egyből el is aludt "Velem is elő szokott fordulni" - reagált egy képviselő a robot viselkedésére.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.