Japánban egy politikus helyett már a robothasonmása dolgozik

2022 / 10 / 31 / Bobák Zsófia
Japánban egy politikus helyett már a robothasonmása dolgozik
Az élethű robot fejlesztését a kormány támogatásával végzik és azt mérik fel a segítségével, hogy hogyan lehetne javítani a hatékonyságot és hogyan reagálnak az emberek a robotpolitikusokra.

Hiroshi Ishiguro japán feltaláló a humanoidok fejlesztésének és építésének egyik legtevékenyebb képviselője, aki akkor tett szert szélesebb körű ismertségre, mikor létrehozta saját hasonmását, Geminoidot, akit távoli irányítással kezel és amelynek segítségével a humán pszichológiába igyekszik mélyebb bepillantást nyerni, hogy a gép-ember interakciók megfigyelése révén felfedje az egyébként nehezen vizsgálható aspektusait az emberi természetnek. A professzor laboratóriumában az évek során sokféle humanoidot készítettek a mérnökök, némelyik egészen pontosan mintázza a humán megfelelőjét, némelyik csak távolról hasonlít emberre, de a velük végzett kutatások célja azóta is változatlan: az emberek reakcióinak alapos feltérképezése a robotokkal való kommunikáció során.

Ishiguro és munkatársai az elmúlt időkben egy, az eddigieknél is különlegesebb projekten dolgoztak: megalkották a japán kormány digitalizációért felelős miniszterének Kóno Tarónak gépi mását, aki felépítésben és az arckifejezésekben is rendkívüli módon hasonlít a miniszterre, bár robot mivolta elég szembetűnő. A 175 centiméter magas humanoid távoli irányítással működik, így a politikus avatárjaként szolgál, nem egy önálló, automatizált entitás, de emiatt akár egy másik személy is a gépi Kóno Taró bőrébe bújhat és használhatja a szócsöveként. Ennek megvalósítására a robot fejlesztői azt is lehetővé tették, hogy bárki használja is a robotot beszélgetésre, annak hangja végül a miniszter hangjának hallatsszon. A gép élethű mozgását és mimikáját 52 aktuátor szolgálja, amelyeket egyenként lehet irányítani.

A japán hírügynökségek leírása szerint a robotpolitikust fejlesztő projektet a kabinetiroda vezetésével végezték egy kormány által támogatott program keretében és az elkövetkező időkben Ishiguro és munkatársai azt vizsgálják majd, hogy az emberek hogyan reagálnak a gépre. A tervek szerint Kóno Taró helyett a PR eseményekre a robothasonmását küldik, vagyis ő helyettesíti a minisztert a közösségi találkozókon. A beszámolók szerint a politikus úgy nyilatkozott, hogy még szoknia kell a gondolatot, hogy kettő van belőle.

(Fotó: Kyodo via Japan Times)

Először szólalt fel egy humanoid a parlamentben és egyből el is aludt "Velem is elő szokott fordulni" - reagált egy képviselő a robot viselkedésére.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.