Jelentősen növelheti a rákbetegek kezelésének hatékonyságát egy új magyar eljárás

2022 / 09 / 22 / Bobák Áron
Jelentősen növelheti a rákbetegek kezelésének hatékonyságát egy új magyar eljárás
A Neumann Labs jövő héttől elérhető onkológiai tesztje képes kimutatni, hogy melyik kemoterápiás szer lesz a leghatékonyabb a tüdőrákban szenvedő betegek kezelésére.

"A tüdődaganatoknál az egyik fő kezelési lehetőséget a kemoterápia jelenti, azonban ez az eljárás sajnos csak az esetek 20-25 százalékában hatásos. Ez azért van, mert a tumorok különbözőek, így egy kemoterápiás szer az egyik páciens számára a gyógyulást jelentheti, míg másik beteg esetében hatástalan marad" - magyarázza a cég által kiadott közlemény, amely szerint a most bevezetett új onkológiai teszt lehetőséget biztosít arra, hogy megállapítsák, egy-egy beteg számára melyik szer biztosítja a legnagyobb valószínűséggel a sikeres kezelés esélyét.

Ez Magyarországon különösen létfontosságú kérdés, hiszen az Európai Rákinformációs Rendszer (ECIS) statisztikái szerint lakosságarányosan az egész Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák miatti halálesetek száma, 2020-ban százezer lakosból 88,3 vesztette életét a betegség miatt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján tavalyelőtt összesen 10 274 esetet diagnosztizáltak hazánkban, és 8920 ember halt meg tüdőrákban.

Néhány csepp vérből, már korai stádiumban kimutatható lehet a tüdőrák egy új eljárással A Massachusetts General Hospital kutatói által kikísérletezett eljárással a veszélyes betegség jóval korábban kimutatható lehet, javítva a betegek túlélési esélyét.

"A tüdőrák kezelési stratégiájának kialakításában egyaránt figyelembe kell venni a daganat típusát, stádiumát, nagyságát és elhelyezkedését" - írja a Neumann Labs, hozzátéve, hogy az ilyen esetekben az egyik fő kezelési lehetőséget a kemoterápia jelenti, amelynek célja, hogy megállítsák a rákos sejtosztódást a daganat szaporodását befolyásoló készítményekkel. Ilyen szerből ugyanakkor többféle is rendelkezésre áll, és mivel mindeddig nem volt rá lehetőség, hogy megállapítsák, hogy egy adott beteg számára melyik lesz hatásos, így a kemoterápia hatékonysága is igen alacsony volt. Ezen változtathat a Neumann Labs által kifejlesztett onkológiai teszt, a Neumann LiA, amely már a jövő héttől az orvosok rendelkezésére áll, és mindössze tíz nap alatt képes megbízható eredményt adni.

A teszt során először szövetmintát vesznek a tumorból, az ebből kinyert sejtekből pedig laboratóriumi körülmények között olyan háromdimenziós szövetmodelleket építenek fel, amelyek hűen modellezik a tumor természetes közegét. A szövetkomplexumokat ezután elkezdik tesztelni a kezelőorvos által alkalmasnak vélt kemoterápiás szerekkel, így mérve és rangsorolva azok hatékonyságát. "A háromdimenziós rendszerekben a sejtek az élő emberi szövetekhez nagyon hasonlóan reagálnak, ezért az ilyen eljárásokból levonható következtetések sokkal pontosabb képet adnak a majdani élettani hatásokról, mint más módszerek" - mondta el az eljárásról Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője, hozzátéve, hogy ezzel a betegek nem csak időt nyerhetnek, de mentesülnek a számukra felesleges vagy kevéssé hatékony kezelés toxikus mellékhatásaitól is.

A cég a honlapján ezzel együtt felhívja rá a figyelmet, hogy elképzelhető, hogy a teszt eredményétől függetlenül a kezelőorvos végül más terápia mellett dönt, aminek logikus oka van. "Mivel a teszt a beteg tumorára fókuszál, ezért a terápia kiválasztásakor a beteg egyéb szöveteire, komorbiditására (társuló betegségek, egyéb rendellenességek) való hatását nem veszi számításba. Így előfordulhat, hogy az onko-team végül – teljesen helyénvalóan – nem az első helyre rangsorolt terápiát alkalmazza a páciensnél, hanem azt, amely a beteg számára hatás és mellékhatás szempontjából a legracionálisabb" - írják. Bár a LiA teszt egyelőre csak tüdőrák tesztelésére alkalmas, de a vállalat hosszútávú célja az, hogy a technológia a későbbiekben minden szolid tumor esetében elérhető legyen, így már emlőrákra és egyéb ráktípusokra is fejlesztés alatt áll hasonló módszer. A tüdőrákra kifejlesztett teszt ára 790 000 vagy 990 000 forint attól függően, hogy hány típusú kemoterápiás szer vagy szerkombináció személyre szabott hatékonyságát vizsgálják meg.

A Neumann Labs nem most hívta fel először magára a figyelmet, hiszen a pécsi biotechnológiai vállalat a koronavírus-járvány során is számos eredményt tudott felmutatni. Többek között ők azonosították Magyarországon elsőként a vírus dél-afrikai variánsát valamint a jelenleg is domináns omikront is. Ezt megelőzően szintén a Neumann Labs fejlesztette ki azt a HPV-tesztet, amelyet ma a magyar orvosok nagy része használ, emellett pedig egy olyan, otthon is elvégezhető HPV-tesztet is kidolgoztak, amely nem csak a fertőzést, de annak típusát is segít megállapítani.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)

Tizennyolcból tizennyolc betegnél hatásos volt egy új kísérleti rákkezelés A világon számos klinikai tesztet végeznek a daganatos betegségek kezelésére, de olyan, hogy egy kísérleti eljárás minden betegnél működjön, eddig nem igazán történt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.