Titkos érzékelőt lepleztek le az Apple HomePod mini készülékben

2021 / 03 / 30 / Justin Viktor
Titkos érzékelőt lepleztek le az Apple HomePod mini készülékben
Az Apple HomePod egy okosotthon-hangszóró, melybe integrálták a Siri digitális személyi asszisztens szolgáltatást is. Mint ahogy a készülék külső burkolata sem, az Apple jövőbeni üzleti tervei sem teljesen transzparensek a HomePod rendszerrel kapcsolatban, de az iFixit bekukkantott ez előbbi mögé, hogy fényt derítsen az utóbbira. Egy (csavar)húzós nyomozás eredményei következnek.

Eltitkolt extrák

Ha okosotthon eszközöket vásárolunk, néha nem biztos, hogy mindenről tudomásunk van, ami a burkolat alatt rejtőzik. Szerencsére néhányan nem állnak meg az unboxing során a csomagolásnál, és így előbb-utóbb minden turpisság napvilágra kerül.

A HomePod mini 2020 novemberében került piacra kisebb és megfizethetőbb alternatívát kínálva a 2018-ban megjelent HomePod mellett. A nagyobb verziót kezdetben 439 dollárért, majd a kudarcos bemutatkozást követően 299 dollárért igyekeztek értékesíteni, kevés sikerrel, ezért idén március 12-én be is jelentették a megszüntetését. A mini verzió ugyanakkor - a maga 99 dolláros árával - azonnal nagy sikert aratott. Ma ez az egyetlen intelligens hangszóró, mely szerepel a vállalat kínálatában.

A HomePod mini-ben ultra-szélessávú internet kapcsolat segíti az iOS-eszközről történő zenelejátszást, Apple Music integrációval, és az eszköz egy Thread chipet (IoT kommunikációs szabvány) is kapott az intelligens otthoni eszközökkel való jövőbeni integrációhoz.

A Thread hardver egyelőre nincs bekapcsolva, és mint kiderült, nem ez az egyetlen “húsvéti tojás” a kis fehér gömb belsejében. Akad ott egy hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő is, ami szintén inaktív.

- írta meg a Bloomberg

 

Csavaros nyomozás

Miután az iFixit kíváncsiságból leszerelte a HomePod mini borítását, megerősítették a Texas Instruments HDC2010 digitális páratartalom-, és hőmérséklet-érzékelő jelenlétét. A chipet a hangszóró talpának szélén, a tápkábel közelében találták meg, ami arra utalhat, hogy az eszköznek teret biztosító helyiség körülményeit hivatott mérni, nem pedig a hangszóró belsejében uralkodó környezeti viszonyokat.

Az Apple iOS okosotthon rendszereihez már léteznek olyan harmadik féltől származó eszközök, melyek a környezet páratartalmát és a hőmérsékletet mérik, de az Apple egyelőre nem kínál ilyen szolgáltatást.

Okosotthon szempontból, a páratartalom mérése akkor nyerhet értelmet, ha az eszköz ami elvégzi, képes magas érték esetén bekapcsolni egy HomeKit-kompatibilis párátlanítót és ha HomeKit-kompatibilis motoros redőny is van, az emelkedő belső hőmérséklet automatikusan kiválthatja az ablakok árnyékolását.


Az ominózus chip (Kép: iFixit)

 

Örök szilícium álom

Az Apple talán soha nem kezd majd semmit a pluszban beépített elektronikával, előfordult már olyan, hogy az értékesített eszközök olyan hardverfunkciókat tartalmaztak, melyeket később nem kapcsoltak be, mivel a termékekhez kapcsolódó tervek változnak és fejlődnek. Az Apple iPhone-okban például volt  FM-rádió chip, de soha nem engedélyezték a bekapcsolásukat. 

Akárhogy is lesz, a HomePod Mini lapuló érzékelői csak arra várnak, hogy a vállalat távolról feszültség alá helyezzen néhány kondenzátort a megfelelő áramkörökben, és áramot vezessen beléjük, hogy segíthessenek Siri okos-hangszóróinak intelligensebbé tenni az otthonokat.

(Forrás: Bloomberg Kép: iFixit )

Ez is érdekelhet:

12 technológia, ami minden okosotthonban ott lehet 10 éven belül A technológia az elmúlt 10 évben forradalmasította a háztartásokat, de az igazi nagy átalakulás még csak most jön. Öveket bekötni, kapcsford!

CES 2020 - a Voiceitt startup segíti a sztrókbetegeket az okosotthonok kezelésében A startup nem szabványos beszédfelismerési technológiáját integrálja a hang által aktivált eszközökbe.

Új okosotthon szabvány mögött az Apple, Google, Amazon és a Zigbee Az Apple, a Google, az Amazon és a Zigbee Alliance összeálltak egy új okosotthon-szabvány kidolgozása érdekében. Az új munkacsoport Project Connected Home over IP (CHIP) néven született meg.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.