Jönnek a lépcsőket megmászó, szekrényeket kinyitó háztartási robotok

2021 / 09 / 06 / Pőcze Balázs
Jönnek a lépcsőket megmászó, szekrényeket kinyitó háztartási robotok
A futurisztikus porszívóiról ismert Dyson legújabb szabadalmai arra utalnak, hogy a céget a háztartási robotok egy új generációja foglalkoztatja. Persze, hogy ezekből lesz-e valóban termék néhány éven belül, azt ezen a ponton még csak sejteni sem lehet.  

A The Verge számolt be arról, hogy a Dyson több tervet is lajstromba vetetett az Egyesült Királyságban, például egy olyan robotot, amely megtisztítja a lépcsőket, miközben megmássza azokat, illetve egy robotikus kezet, amely egyszerre képes tartani egy kávéscsészét és kinyitni egy szekrényajtót. Ez utóbbi egy olyan problémát old meg, ami nekünk, embereknek is kihívást tud jelenteni a reggeli órákban.

A lépcsőmászó robotok leírásában kitérnek arra, hogy míg mi könnyen navigálunk összetett környezetekben, addig sok háztartási robot csak folytonos, lapos felületeken tud működni.

A Dyson ötletei közt ezért olyan eszközök szerepelnek, mint egy lépcsőmászó és -tisztító, vagy egy lépcsőmászó és szemétgyűjtő robot, amelyek egyszerre tudnak stabilan közlekedni, és közben még takarítani is. A robotkéz pedig a leírása szerint azért tud egyszerre két tárgyat is megfogni vagy irányítani, mert

külön tudja használni az ujjait és egy beépített szívó mechanizmust.

Így lehetséges, hogy megfogja a kávénkat, és még a gardróbszekrényt is kinyitja nekünk.

Idén még nem ezt kapjuk karácsonyra

Azt, hogy ezekből a tervekből mikor lesz tényleges termék, ha lesz egyáltalán, még nem tudni. James Dyson, a cég alapítója, korábban ötszázmillió fontot költött arra, hogy kifejlesszenek egy elektromos autót, majd az első prototípus legyártása előtt le is mondott a tervéről. Kollegái a Bloombergnek most is azt nyilatkozák, hogy "rengeteg szabadalmunk van, de sosem árulunk el részleteket olyan technológiákról, amelyeket a jövőben dobunk piacra, ha egyáltalán".

(A címlapfotó illusztráció, a cikkben szereplők pedig a robotról készült tervek, forrásaik: Getty Images Hungary, Dyson, ipo.gov.uk)

További cikkek a témában:

A Segway robotfűnyírót dobott piacra, ami határoló vezeték nélkül is tudja, hogy meddig szabad mennie A mikromobilitási eszközével híressé vált cég a robotporszívókhoz hasonlóan működő fűnyírót készített, amely értesítést is küld a tulajdonosának, ha megpróbálják ellopni.

Robotsebészeti képzés indul a Semmelweis Egyetemen, robot végezte műtétek is lesznek Megérkezett a Semmelweis Egyetemre a legmodernebb sebészrobotot, a Da Vinci Xi. Az eszközt hallgatói tesztnappal egybekötve mutatta be, az I. számú. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán dr. Merkely Béla rektor és dr. Szijártó Attila klinikaigazgató.

Bámulatosan ügyesen mozog a Boston Dynamics emberszabású robotja A Boston Dynamics egy új videót töltött fel a Youtube-ra az Atlas robotról, ami úgy mozog, mintha csak egy robotruhába öltözött tornászt látnánk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.