A Segway robotfűnyírót dobott piacra, ami határoló vezeték nélkül is tudja, hogy meddig szabad mennie

2021 / 09 / 04 / Bobák Zsófia
A Segway robotfűnyírót dobott piacra, ami határoló vezeték nélkül is tudja, hogy meddig szabad mennie
A mikromobilitási eszközével híressé vált cég a robotporszívókhoz hasonlóan működő fűnyírót készített, amely értesítést is küld a tulajdonosának, ha megpróbálják ellopni.

A Segway Inc. bemutatta a Navimowot, az automata fűnyírót, ami GPS-es tájékozódással oldja meg a robotfűnyírók működtetésének egyik kényelmetlen problémáját, a telekhatár kijelölésének feladatát. A legtöbb típusú automata fűnyíró beüzemelése során egy vezeték lefektetésével kell kijelölni azokat a határokat, amelyeket a robotnak nem szabad átlépnie, ezek mellett az általában a gyep alá rejtett kábelek mellett navigál vissza a helyére a fűnyíró dolga végeztével. Bár léteznek olyan verziók is, amelyek már virtuális kerítéssel helyettesítik a vezetékeket, például a Husqvarna Epos Ceora gépe már ezzel a módszerrel működik, de a technológia egyelőre még kevésbé elterjedt alternatívát jelent.

A Segway fűnyírója az úgynevezett EFLS-t (Exact Fusion Locating System) használja, ami a GPS korrekcióját valós idejű kinematikus helymeghatározással oldja meg, ezzel és más érzékelő eszközök együttesével a gép akár 2 cm pontosságú pozícionálásra képes, a szenzorok pedig segítenek elkerülni az ütközéseket is. A Navimow tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint egy robotporszívó, csak benti társához képest ellenállóbb a kialakítása, tisztítani például akár erős vízsugárral is lehet az IPX6 szintű vízállóságának köszönhetően.

Miután a robotfűnyíró felmérte a terepet a kertben és megtanulta, hogy hol vannak a határok, a hozzá tartozó alkalmazásban be tudjuk állítani azokat a zónákat, amelyekről az eszközt ki akarjuk tiltani, ezeket a területeket később módosítani is lehet egy-két kattintással. Mivel a rendszer folyamatosan gyűjti és elemzi a felhasználási adatokat, ezért az algoritmus könnyedén alkalmazkodik az aktuális környezethez, így a megváltozott körülmények vagy a vártnál nagyobb-kisebb fűhosszúság sem okoznak gondot neki. Ha érzékeli, hogy az akkumulátorok a lemerüléshez közelednek, automatikusan a töltőállomáshoz gurul, amihez egy testreszabott kis fűnyírógarázst is lehet külön vásárolni, hogy ne kelljen a szabad ég alatt éjszakáznia az eszköznek.

Lopási kísérlet esetén a Navimow üzenetet küld a telefonunkra és a helymeghatározás révén láthatóvá teszi, hogy pontosan hol is jár éppen. Esőben a robot nem végzi a munkáját: ha fűnyírás közben ered el az eső, akkor visszatér a helyére, de ezt a beállítást az alkalmazásban lehet módosítani, ha igazán szükséges, mivel a gép vízálló, bár nem biztos, hogy érdemes a vizes fűvel próbálkozni.

A Navimow négy verzióban kapható:

  • a H500E 1199 euró (417 000 forint), 500 négyzetméteres kertekhez ajánlják 5,2 Ah kapacitású akkumulátor tartozik hozzá, viszont nem rendelkezik lopásérzékelővel, ultrahangos érzékelővel és 4G kapcsolattal sem, csak WiFi-vel
  • a kicsivel drágább H800E (1499 euró, 521 000 forint) 800 négyzetméteres kertekben is használható és nagyjából ugyanazt tudja, mint a H500E, csak WiFi nélkül, viszont 4G kapcsolattal, valamint lopás elleni védelemmel
  • az 1999 eurós (695 000 forint) H1500E 1500 négyzetméteres területtel is megbirkózik és nagyobb kapacitású az akkumulátora
  • a legfejlettebb verzió, a H3000E (2499 euró, 869 000 forint) pedig 3000 négyzetméteres területet tud lenyírni, 10,4 Ah akkumulátor jár hozzá és egyelőre ez az egyetlen példány, ami az ultrahangos érzékelővel is fel van szerelve.

(Fotó: Navimow)

További cikkek a témában:

A Samsung AI-irányítású új robotporszívója óvatosan kikerüli a padlóvázát és a kutyakakit Ha a gazdája úgy kívánja, a Samsung robotporszívója a híreket is felolvassa vagy a lakók távollétében rendszeresen körbejárőrözi a lakást és videostreamen közvetíti, mit lát.
Ez a robot nem a jövő ígérete, hanem a jelen háztartási gépe. Robotporszívó-teszt Az iRobot Roomba i7+ legnagyobb szuperképessége, hogy még üríteni sem kell belőle a koszt. De hát akkor hova lesz, amit összeszed?
A Segway kerekei párhuzamosból soros elrendezésre váltanak A Segwayt mindenki ismeri, ez az a kétkerekű, önmagát kiegyensúlyozó elektromos izé, amivel a turista száguldozik a belvárosokban, illetve ez a múlt, mivel a Segway 2019-ben tengelyt váltott, egymás mellől, soros elrendezésbe téve a kerekeket. Ezt a találmányt, mintha már láttuk volna valahol.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.