Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen

2023 / 12 / 07 / Bobák Zsófia
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Japán még az Egyesült Államok előtt landolhat a Holdon jövőre, az űreszközük már régen útnak is indult. Január 20-án és 25-én derül majd ki, sikerül-e a leszállás az űrügynökségeknek.

Az amerikai Astrobotic a NASA támogatásával valósítja meg a Peregrine missziót, amelynek keretében egy leszállóegységet küldenek a Hold Sinus Viscositatis régiójába, ahol az űreszköz tudományos munkákat végez majd a magával szállított műszerekkel. A misszió megfelelő időjárási körülmények esetén december 24-én indul útnak és a leszállást január 25-én kísérli meg a Peregrine. Ezzel a küldetéssel térhet vissza az Egyesült Államok a Holdra az utolsó Apollo-misszió, tehát 1972 után.

Nem az Egyesült Államok az egyetlen nemzet azonban, amely a Holdra látogat hamarosan: Japán is az égitestre készül, sőt, az űreszközük már régen el is indult. A japán űrügynökség (JAXA) szeptember 7-én reggel 8 óra 42 perckor a Tanegashima Űrközpontból egy H-IIA rakétával (H-IIA F47) indította útnak a SLIM és az XRISM misszió űreszközeit, közülük az elsővel tervezik a Holdon való landolást. A SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) leszállóegység különlegessége, hogy az eddigieknél jóval nagyobb precízitással valósítja meg a landolást: a leszállási helyét nagyjából 100 méteres pontossággal jelölik ki. A leszállóegység beceneve, a mesterlövész, ebből a pontosságból származik és siker esetén a JAXA demonstrálja a működőképességét a hasonlóan precízen kivitelezett landolási műveleteknek akár a Holdra, akár más égitestekre tartó missziók során.

A küldetés szeptemberben indult ugyan, de az űreszköz csak karácsonykor, december 25-én áll Hold körüli pályára. Ennek oka, hogy az üzemanyaggal való takarékoskodás miatt a SLIM jóval hosszabb útvonalon éri el a Holdat, mint sok más korábbi misszió. A leszállóegység a Mare Nectarisnál ereszkedik a felszínre, amely egy 350 kilométer átmérőjű bazaltsíkság. A landolást nehezítheti a hely jellegzetessége is: a felszín a kijelölt leszállási ponton kis mértékben, egyenletesen lejt. A JAXA választása azért esett éppen a Mare Nectarisra, mert az itt található olivin ásványok sokat elárulhatnak a Hold keletkezésének körülményeiről. A SLIM landolására január 20-án kerül sor.

A holdmissziók előfutárai lesznek a NASA Artemis-programjának, mivel az Astrobotic és a JAXA küldetése is információkkal szolgál majd a NASA számára a leendő emberes holdi missziókhoz. Az Artemis III kijelölt időpontja jelenleg 2025, de a legújabb jelentés szerint lehetséges, hogy 2027-re kell halasztani az indulást az egyelőre még megoldatlan technikai problémák miatt.

(Fotó: NASA, JAXA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.