Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen

2023 / 12 / 07 / Bobák Zsófia
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Japán még az Egyesült Államok előtt landolhat a Holdon jövőre, az űreszközük már régen útnak is indult. Január 20-án és 25-én derül majd ki, sikerül-e a leszállás az űrügynökségeknek.

Az amerikai Astrobotic a NASA támogatásával valósítja meg a Peregrine missziót, amelynek keretében egy leszállóegységet küldenek a Hold Sinus Viscositatis régiójába, ahol az űreszköz tudományos munkákat végez majd a magával szállított műszerekkel. A misszió megfelelő időjárási körülmények esetén december 24-én indul útnak és a leszállást január 25-én kísérli meg a Peregrine. Ezzel a küldetéssel térhet vissza az Egyesült Államok a Holdra az utolsó Apollo-misszió, tehát 1972 után.

Nem az Egyesült Államok az egyetlen nemzet azonban, amely a Holdra látogat hamarosan: Japán is az égitestre készül, sőt, az űreszközük már régen el is indult. A japán űrügynökség (JAXA) szeptember 7-én reggel 8 óra 42 perckor a Tanegashima Űrközpontból egy H-IIA rakétával (H-IIA F47) indította útnak a SLIM és az XRISM misszió űreszközeit, közülük az elsővel tervezik a Holdon való landolást. A SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) leszállóegység különlegessége, hogy az eddigieknél jóval nagyobb precízitással valósítja meg a landolást: a leszállási helyét nagyjából 100 méteres pontossággal jelölik ki. A leszállóegység beceneve, a mesterlövész, ebből a pontosságból származik és siker esetén a JAXA demonstrálja a működőképességét a hasonlóan precízen kivitelezett landolási műveleteknek akár a Holdra, akár más égitestekre tartó missziók során.

A küldetés szeptemberben indult ugyan, de az űreszköz csak karácsonykor, december 25-én áll Hold körüli pályára. Ennek oka, hogy az üzemanyaggal való takarékoskodás miatt a SLIM jóval hosszabb útvonalon éri el a Holdat, mint sok más korábbi misszió. A leszállóegység a Mare Nectarisnál ereszkedik a felszínre, amely egy 350 kilométer átmérőjű bazaltsíkság. A landolást nehezítheti a hely jellegzetessége is: a felszín a kijelölt leszállási ponton kis mértékben, egyenletesen lejt. A JAXA választása azért esett éppen a Mare Nectarisra, mert az itt található olivin ásványok sokat elárulhatnak a Hold keletkezésének körülményeiről. A SLIM landolására január 20-án kerül sor.

A holdmissziók előfutárai lesznek a NASA Artemis-programjának, mivel az Astrobotic és a JAXA küldetése is információkkal szolgál majd a NASA számára a leendő emberes holdi missziókhoz. Az Artemis III kijelölt időpontja jelenleg 2025, de a legújabb jelentés szerint lehetséges, hogy 2027-re kell halasztani az indulást az egyelőre még megoldatlan technikai problémák miatt.

(Fotó: NASA, JAXA)


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Trágyagiliszta segítségével termeszthetnek csicseriborsót a Holdon az űrhajósok
Trágyagiliszta segítségével termeszthetnek csicseriborsót a Holdon az űrhajósok
Először sikerült a Hold porát szimuláló anyagban csicseriborsót termeszteni. Az eredmények segíthetnek a leendő holdi telepesek ISRU (In-Situ Resource Utilization, a helyi erőforrások felhasználása) ellátásában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.