A jövő önlocsoló, LED-es virágcserepei egy szobanövényt sem hagynak kinyiffani

2020 / 04 / 15 / Perei Dóra
A jövő önlocsoló, LED-es virágcserepei egy szobanövényt sem hagynak kinyiffani
Pontosítunk: ezek nem is cserepek, sokkal inkább minitartályok, de a lényeg, hogy a nem is olyan távoli jövőben egy lélek sem mondhatja, hogy nála meghalnak a szobanövények.

Legyen szó akár illatos fűszernövényekről vagy virágokról, a növények bizonyítottan pozitív hatást fejtenek ki hangulatunkra. Gondozásukba viszont sokaknak beletörik a bicskájuk, hiszen ahány növény, annyiféle mennyiségű fényt, törődést és vizet igényelnek. A Pico növénygondozó rendszerét az otthoni kertészkedés ötlete hívta életre, méghozzá nem is akárhogyan. A letisztult dizájnnal ellátott, apró, üres állapotában mindössze százötven grammos tartályok elvégzik helyettünk a munka oroszlánrészét, és kisméretű LED fényforrásokkal helyettesítik a napfényt, valamint megakadályozzák a növények kiszáradását, illetve túlöntözésüket. Sőt, a helyhiány sem lehet kifogás, mivel a Picot akár a hűtőajtóra is rögzíthetjük. A mini ládához egy teleszkópos rúd is tartozik, melynek végén ott díszeleg az említett LED lámpa. A rozsdamentes acélból készült rúd hossza fokozatosan növelhető a növény fejlődésével, maximum harminckét centiméterig.

A multi-spektrumú, OSRAM által gyártott LED-lámpa megfelelő hullámhosszú fényt bocsájt ki, ami még a lakás legsötétebb zugában is egész évben elegendő fényt biztosít az élőlényeknek.

Bizonyára rengeteg hobbikertésznek meggyűlik a baja az öntözéssel is, de szerencsére a Pico fejlesztői ezt is megoldották: elég hetente egyszer feltölteni a cserép tartályát, a növények pedig annyit szívnak fel a talajból, amennyire éppen szükségük van, így soha nem száradnak ki, és nem is rothadnak el a túl sok víztől.

A megszokott, helyigényes virágcserepekkel ellentétben az eszköz szó szerint bárhová elfér, ráadásul nem is kell feltétlenül vízszintes felületben gondolkodnunk: a falra, a hűtőajtóra, vagy akár az ablakra is helyezhetjük.

A Picohoz első körben háromféle színű és háromféle cserélhető hátlapot terveztek. Mindegyikhez jár egy falra rögzíthető, egy mágneses és tépőzáras hátrész is. Az energiaellátás USB C kábelen keresztül történik. A kezdőcsomag ebből rögtön kettőt is tartalmaz: a rövid az energiaforráshoz  csatlakoztatható, a másik, három méteres, függőleges felületre is rögzíthető kábellel pedig összeköthetjük a növények tartályait. Az ötlet sikeresnek bizonyult a Kickstarteren, a tulajdonos Altifarm Enverde amerikai-indiai érdekeltségű startup a május második felében lezáruló kampány utánra tervezi a gyártás megkezdését, ami azonban a járványhelyzet miatt eltolódhat. A minicserép kikiáltási ára huszonkilenc dollár, körülbelül tízezer forint, de ha többet rendelünk, csökken az egységár, így hat darab esetén összesen száznegyvenkilenc dollárba, negyvenkilencezer forintba kerül.

(Fotó: Kickstarter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.