Jövőre már az űrben is lesznek óriásplakátok

2021 / 08 / 10 / Pőcze Balázs
Jövőre már az űrben is lesznek óriásplakátok
Az űrturizmus egy újabb formájával ismerkedhetünk meg 2022-ben: dollármilliárdosok után már reklámok is el fogják hagyni a Föld atmoszféráját. Egy kanadai startup állt össze a Space X-szel a különös cél érdekében, és a megvalósítás még az ötletnél is furcsább lesz.

A Geometric Energy Corporation már 2018-ban bejelentkezett Elon Musk űrvállalkozásánál azzal az ötlettel, hogy reklámokat vigyenek a világűrbe, de akkor nem kaptak választ - írja a Business Insider. A két cég képviselői néhány évvel később végül tárgyalóasztalhoz ültek. Ennek köszönhetően a Space X Falcon 9 rakétája jövőre, a Hold felé vezető útján, magával visz egy potyautast: a CubeSat nevű szatellitet. A CubeSat egyik oldala pedig hirdetési felület lesz, amelyen a cég vezérigazgatója, Samuel Reid szerint reklámok, logók és műalkotások jelennek majd meg.

"Remélem, hogy az emberek nem pazarolják a pénzüket valami illetlenre, sértőre vagy bántóra"

- fogalmazott Reid. Azt nem tudni, hogy a tartalmakat hogyan szűrik majd, de az biztos, hogy fizetni rendkívül kacifántos módon kell. A hirdetőknek vagy alkotóknak tokeneket, azaz érméket kell megváltaniuk, természetesen kriptovaluták kifizetésével. De a GEC ahelyett, hogy egyszerűen szabott volna egy percenkénti vagy napi árat a felületnek, úgy döntött, hogy öt külön érmét is kifizettet képpontonként: egyet az X koordináta meghatározásáért, egyet az Y-ért, egyet a fényerőért, egyet a színért, egyet pedig az időért, amíg az adott képpont fölött rendelkezünk. Vagyis egy rendkívül alacsony felbontású, mondjuk 320 x 240 pontos ábráért háromszáznyolcvannégyezer érmét kell kicsengetni - hogy ez sok vagy kevés, azt majd eldönti az áruk.

Ki fogja ezt látni?

A cég nem arra számít, hogy a rengeteg űrturista miatt fogja megérni a Föld körül keringve hirdetni: a YouTube-on és a Twitchen is közvetíteni fogják a műhold képét, pontosabban a műhold "szelfibotja" által rögzített videót. A GEC weboldalán az áll, hogy "átalakítják a civilizációt". Az biztos, hogy ez egy furcsa lépés a céljuk irányába.

(Borítókép: Greg Rakozy/Unsplash)

További cikkek a témában:

A viccnek indult kriptovaluta a SpaceX holdmissziójának hivatalos fizetőeszközévé vált A SpaceX bejelentette a Doge-1 missziót, amelyet a kanadai Geometric Energy Corporationnal együtt indítanak jövő júniusban a Holdra. A projekt hivatalos fizetőeszköze a dogecoin lett.

Elkészült a Starship 70 méter magas hordozórakétája Elon Musk több fotót és videót is megosztott a Super Heavy Boosterről, ami a Starshippel együtt a valaha készült legmagasabb és legerősebb rakéta lesz.

A SpaceX aláírta a megállapodást, ami sebességbe rakja az űrturizmust Az Axiom Space múlt héten jelentette be, hogy az eddigi egy, 2022-re tervezett küldetés mellett újabb háromról sikerült megegyezniük Elon Musk vállalatával, így a következő években sorra indulhatnak majd a turisták a Nemzetközi Űrállomásra.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.