A viccnek indult kriptovaluta a SpaceX holdmissziójának hivatalos fizetőeszközévé vált

2021 / 05 / 10 / Bobák Zsófia
A viccnek indult kriptovaluta a SpaceX holdmissziójának hivatalos fizetőeszközévé vált
A SpaceX bejelentette a Doge-1 missziót, amelyet a kanadai Geometric Energy Corporationnal együtt indítanak jövő júniusban a Holdra. A projekt hivatalos fizetőeszköze a dogecoin lett.

Noha az ősinternet, az Arpanet, a múlt században még egyfajta munkaeszköznek indult, ami elősegítette a számítógépek közötti információmegosztást és a tudományos munkát, de a személyi számítógépek megjelenése, a World Wide Web milliók és később milliárdok számára elérhetővé válása gyorsan kialakította a maga sajátos online kultúráját, amelynek szerves része a vicces és az állatos, illetve a vicces-állatos mémek népszerűsége és villámgyors terjedése.

Miután a 2009-ben megalkotott Bitcoin a következő években egyre nagyobb figyelmet kapott és értéke emelkedni kezdett, két programozó, Jackson Palmer és Billy Markus úgy döntött itt az ideje görbe tükröt mutatni a szerintük nem túl értékes kriptovaluták vásárlói elé és létrehozták a maguk szatirikus kriptóját, a dogecoint. A név és arc Doge-tól, az éppen akkoriban, mém formájában elhíresült shiba inu kutyától származott, akinek gyanakvó ábrázata és a mellette megjelenő vicces feliratok ellepték az internetes közösségi média oldalakat. Azt valószínűleg maguk az ötletgazdák sem feltételezték, hogy a komolytalan pénzforma egyszer még valódi fizetőeszközzé válik, azt meg pláne nem, hogy még egy Holdra induló misszióban is szerepet kap majd. De az internetet vezérlő láthatatlan szabályoknak megvan az a jellemzője, hogy sokszor nem az elvárt úton, hanem az emberek reakciói és szeszélyei szerint alakulnak: így, demokratikus módon, bárki vagy bármi értékes alkatrészévé válhat a közösségi életnek egy kis szerencsével.

A dogecoin szerencséje Elon Musk volt, akit nem csak sikeres üzletemberként lehetett megismerni az elmúlt években/évtizedekben, hanem gyakori szerepléseinek köszönhetően egyfajta influenszeri szerepet is elkezdett betölteni. A sokszor nagyon szűkszavúan, egy-egy Twitteren közzétett üzenet formájában közölt bejelentései, mivel általában gyakorlati tettek is követik, elkezdték befolyásolni még a különféle cégek piaci értékét és a valuták árfolyamát is és ez alól a dogecoin sem volt kivétel. Miután az elmúlt hónapokban Musk többször is kijelentette, hogy a kutyás kriptopénz a kedvenc alternatív pénzneme, a dogecoin értéke szárnyalni kezdett, jelenleg ez a negyedik legnagyobb kriptovaluta a világon a Bitcoin, az Ethereum és a Binance Coin után, 87 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Ebben a pillanatban a DOGE 0.515260 dolláron áll, ez persze egy erősen változó érték, amelyet leginkább továbbra is a SpaceX fejének megjegyzései alakítanak.

Vasárnap például látványosan bezuhant a kriptovaluta értéke, miután Elon Musk esti Saturday Night Live showműsorbeli szereplése alatt többször azzal viccelődött, hogy a DOGE csak amolyan átverés, amit nem kell komolyan venni. A kriptovaluta árfolyama azóta újra megindult felfelé, mivel az üzletember nyilvánvalóan csak a műsor kedvéért viccelt, legalábbis erre utal, hogy a jövőre induló holdmisszió során, amelyet a kanadai Geometric Energy Corporationnal együtt fog a SpaceX megvalósítani, már hivatalosan is a dogecoint fogják fizetőeszköznek használni.

Ezt Musk először április elsején jelentette be Twitteren, emiatt sokan csak tréfának vették, de május 9-én a Geometric Energy Corporation sajtóközleményben tudatta, hogy a DOGE-1 Misszió valóban elindul valamikor a jövő év első felében (a cég honlapján egyelőre június 6.-ra van kitűzve a Falcon 9 kilövésének időpontja), ennek keretében pedig egy 40 kilós CubeSatot szállítanak a Holdra, ahol az szenzorokkal és kamerákkal fogja figyelni az égitestet. Mivel a projekt során dogcoinnal intézték a tranzakciókat, ezért ezzel hivatalosan is a DOGE lesz az első kriptovaluta, amely elhagyja a Föld légkörét és lefekteti egy interplanetáris gazdaság alapjait - írja a Geometric Energy Corporation.

A cég egyébként nem csak űrbeli küldetésekkel foglalkozik, hanem például energiaügyekkel is, de Geometric Space Corporation nevű osztályuk kifejezetten a műholdas ridesharing projektekre szakosodott és osztják a SpaceX és Elon Musk filozófiáját, amely szerint a jövő egy multiplanetáris civilizáció megalapozásának irányába kell, hogy haladjon.

(Fotó: Flickr/blockchain3/ Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

A NASA döntött: a SpaceX viheti vissza az emberiséget a Holdra Szó szerint, ugyanis az amerikai űrügynökség Elon Musk vállalatát bízta meg a leszállóegység megépítésével.
Idén már megnégyszerezte az értékét a kripto világ új kedvence A technológia atyja lett így a legfiatalabb kripto milliárdos.
Fél perc alatt 60000%-ot emelkedett egy kriptovaluta árfolyama Az elmúlt időszakban már megszokhattuk, hogy ha kriptopénzről van szó, akkor bármi megtörténhet, de az Alice nevű virtuális token szárnyalása még ebben a környezetben is kirívónak számít.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.