A viccnek indult kriptovaluta a SpaceX holdmissziójának hivatalos fizetőeszközévé vált

2021 / 05 / 10 / Bobák Zsófia
A viccnek indult kriptovaluta a SpaceX holdmissziójának hivatalos fizetőeszközévé vált
A SpaceX bejelentette a Doge-1 missziót, amelyet a kanadai Geometric Energy Corporationnal együtt indítanak jövő júniusban a Holdra. A projekt hivatalos fizetőeszköze a dogecoin lett.

Noha az ősinternet, az Arpanet, a múlt században még egyfajta munkaeszköznek indult, ami elősegítette a számítógépek közötti információmegosztást és a tudományos munkát, de a személyi számítógépek megjelenése, a World Wide Web milliók és később milliárdok számára elérhetővé válása gyorsan kialakította a maga sajátos online kultúráját, amelynek szerves része a vicces és az állatos, illetve a vicces-állatos mémek népszerűsége és villámgyors terjedése.

Miután a 2009-ben megalkotott Bitcoin a következő években egyre nagyobb figyelmet kapott és értéke emelkedni kezdett, két programozó, Jackson Palmer és Billy Markus úgy döntött itt az ideje görbe tükröt mutatni a szerintük nem túl értékes kriptovaluták vásárlói elé és létrehozták a maguk szatirikus kriptóját, a dogecoint. A név és arc Doge-tól, az éppen akkoriban, mém formájában elhíresült shiba inu kutyától származott, akinek gyanakvó ábrázata és a mellette megjelenő vicces feliratok ellepték az internetes közösségi média oldalakat. Azt valószínűleg maguk az ötletgazdák sem feltételezték, hogy a komolytalan pénzforma egyszer még valódi fizetőeszközzé válik, azt meg pláne nem, hogy még egy Holdra induló misszióban is szerepet kap majd. De az internetet vezérlő láthatatlan szabályoknak megvan az a jellemzője, hogy sokszor nem az elvárt úton, hanem az emberek reakciói és szeszélyei szerint alakulnak: így, demokratikus módon, bárki vagy bármi értékes alkatrészévé válhat a közösségi életnek egy kis szerencsével.

A dogecoin szerencséje Elon Musk volt, akit nem csak sikeres üzletemberként lehetett megismerni az elmúlt években/évtizedekben, hanem gyakori szerepléseinek köszönhetően egyfajta influenszeri szerepet is elkezdett betölteni. A sokszor nagyon szűkszavúan, egy-egy Twitteren közzétett üzenet formájában közölt bejelentései, mivel általában gyakorlati tettek is követik, elkezdték befolyásolni még a különféle cégek piaci értékét és a valuták árfolyamát is és ez alól a dogecoin sem volt kivétel. Miután az elmúlt hónapokban Musk többször is kijelentette, hogy a kutyás kriptopénz a kedvenc alternatív pénzneme, a dogecoin értéke szárnyalni kezdett, jelenleg ez a negyedik legnagyobb kriptovaluta a világon a Bitcoin, az Ethereum és a Binance Coin után, 87 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Ebben a pillanatban a DOGE 0.515260 dolláron áll, ez persze egy erősen változó érték, amelyet leginkább továbbra is a SpaceX fejének megjegyzései alakítanak.

Vasárnap például látványosan bezuhant a kriptovaluta értéke, miután Elon Musk esti Saturday Night Live showműsorbeli szereplése alatt többször azzal viccelődött, hogy a DOGE csak amolyan átverés, amit nem kell komolyan venni. A kriptovaluta árfolyama azóta újra megindult felfelé, mivel az üzletember nyilvánvalóan csak a műsor kedvéért viccelt, legalábbis erre utal, hogy a jövőre induló holdmisszió során, amelyet a kanadai Geometric Energy Corporationnal együtt fog a SpaceX megvalósítani, már hivatalosan is a dogecoint fogják fizetőeszköznek használni.

Ezt Musk először április elsején jelentette be Twitteren, emiatt sokan csak tréfának vették, de május 9-én a Geometric Energy Corporation sajtóközleményben tudatta, hogy a DOGE-1 Misszió valóban elindul valamikor a jövő év első felében (a cég honlapján egyelőre június 6.-ra van kitűzve a Falcon 9 kilövésének időpontja), ennek keretében pedig egy 40 kilós CubeSatot szállítanak a Holdra, ahol az szenzorokkal és kamerákkal fogja figyelni az égitestet. Mivel a projekt során dogcoinnal intézték a tranzakciókat, ezért ezzel hivatalosan is a DOGE lesz az első kriptovaluta, amely elhagyja a Föld légkörét és lefekteti egy interplanetáris gazdaság alapjait - írja a Geometric Energy Corporation.

A cég egyébként nem csak űrbeli küldetésekkel foglalkozik, hanem például energiaügyekkel is, de Geometric Space Corporation nevű osztályuk kifejezetten a műholdas ridesharing projektekre szakosodott és osztják a SpaceX és Elon Musk filozófiáját, amely szerint a jövő egy multiplanetáris civilizáció megalapozásának irányába kell, hogy haladjon.

(Fotó: Flickr/blockchain3/ Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

A NASA döntött: a SpaceX viheti vissza az emberiséget a Holdra Szó szerint, ugyanis az amerikai űrügynökség Elon Musk vállalatát bízta meg a leszállóegység megépítésével.
Idén már megnégyszerezte az értékét a kripto világ új kedvence A technológia atyja lett így a legfiatalabb kripto milliárdos.
Fél perc alatt 60000%-ot emelkedett egy kriptovaluta árfolyama Az elmúlt időszakban már megszokhattuk, hogy ha kriptopénzről van szó, akkor bármi megtörténhet, de az Alice nevű virtuális token szárnyalása még ebben a környezetben is kirívónak számít.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.