Júniusban beépül a Windows-ba a ChatGPT

2023 / 05 / 26 / Pőcze Balázs
Júniusban beépül a Windows-ba a ChatGPT
A Bing kereső után a Microsoft legismertebb termékébe, a Windows-ba is bekerül a ChatGPT. Még az operációs rendszer beállításait is kezelhetjük majd szabadszavas parancsokkal.

A TechCrunch-on olvasható hír szerint a népszerű generatív mesterséges intelligencia a Bingben működő formájában kerül a Windows 11-be. Ez a verzió ugyan még utcahosszal le van maradva a Windows 10 mögött, mindössze a PC-k negyedén fut, de talán pont ez lesz egy olyan érv, ami rábírja a felhasználókat a frissítésre.

A Windows Copilot a tálcából lesz elérhető, és sokféleképpen használhatjuk majd. Amellett, hogy adhatunk neki olyan parancsokat, mint hogy állítsa be úgy a számítógépet, hogy összpontosítani tudjunk egy fontos dokumentum szerkesztése közben, arra is képes lesz, hogy szöveget írjon, vagy épp értelmezze azt, amit a vágólapra helyeztünk. A Microsoft termékekért felelős vezetője, a görög-ciprióta származású Panos Panay például arról beszélt, hogy ha bizonytalan egy hívás előtt, hogy mennyi a pontos idő Cipruson, akkor gyorsan meg tudja kérdezni a rendszert, de akár abban is kérhet segítséget, hogy mikor repüljenek legközelebb oda és hol szálljanak meg. Vagyis a Copilot a ChatGPT új verziójához hasonlóan eléri az internet aktuális adatait, képes valós idejű információkat nyújtani a kérdezőnek.

Ez a bejelentés két dolgot mindenképp előrevetít: a generatív mesterséges intelligenciákat egyre kevésbé a weben fogjuk használni, illetve a Google változatlanul nem dőlhet hátra

A ChatGPT, a Dall-E és a hasonló rendszerek eleinte alapvetően a böngészőinkben futottak, ami az elmúlt évek alkalmazás-fókuszú gondolkodása után különös kivételt jelentett. Közvetve rávilágított arra is, hogy a szoftverek készítői inkább nem fizetnék ki az App Store vagy a Play Áruház akár harminc százalékos jutalékát. Mostanra azonban a ChatGPT megjelent iOS-en is, az Adobe már közvetlenül a Photoshopba integrálta a képkészítő mesterséges intelligenciáját, vagyis elképzelhető, hogy visszatérünk a korábban megszokott működéshez.

Emellett az, hogy a számítógép-használók zömétől egyetlen kattintásra lesz egy generatív mesterséges intelligencia, az az internetes keresési szokásokat is alaposan átalakíthatja. Igaz, hogy a keresők forgalmának a java mobilokról jön, de a Microsoft vezetője korábban hangsúlyozta, hogy ők már akkor boldogak lennének, ha néhány százaléknyi piacrészt el tudnának csenni a Google-től. Mountain View-ban pedig komolyan vették a fenyegetést, és először "vörös riasztást" rendeltek el, majd elárasztották a termékeiket mesterséges intelligencia alapú megoldásokkal.

(Fotó: Windows/Unsplash)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.