Kábelek helyett tankerek szállítják el az energiát a világ legnagyobb szolár- és szél-projektjéből

2020 / 11 / 10 / Rácz Tamás
Kábelek helyett tankerek szállítják el az energiát a világ legnagyobb szolár- és szél-projektjéből
A 26 gigawatt csúcsteljesítményű (13 Paks!) hatalmas nap- és szélerőmű energiája ammónia formájában kerül exportra.

A világ legnagyobb megújuló-energia beruházása az ausztrál sivatagban épülő hatalmas napelem- és szélturbina-farm, az Asian Renewable Energy Hub. A 2014-ben indult projektben a tervek szerint 2027-28-ra épül ki a teljes termelőkapacitás,  670 ezer hektáron 1743 darab, egyenként 290 méter magas szélturbinával és többmint 1400 hektárnyi napelemmel.

A korábbi tervek szerint az itt megtermelt energia exportra kerülő része négy, 3000 kilométer hosszú tenger alatti kábelen jutott volna el Indonéziába, Szingapúrba. A tervek viszont most megváltoztak. A kábelek helyett az energia valószínűleg hajón hagyja majd el Ausztráliát, ammónia formájában.

Bár a tengerfenéki kábelek lefektetésével kapcsolatban felmerültek környezetvédelmi aggályok, a projekt pár napja magkapta az ausztrál kormányzati jóváhagyást az erőművekre is, a vezetékekre is. Ezek után némileg meglepő, hogy a projektigazgató bejelentette: mégis inkább az ammóniagyártás és -export irányába mozdulnak el.

Pedig a döntés érthető. A napből és szélből nyert elektromos energiával vizet bontva majd a keletkező hidrogént nitrogénnel vegyítve előállított ammónia egyre inkább a nehézipar befutó új fő energiahordozójának tűnik. Egyrészt a  kábeleken jelentkező energiaveszteség és a kábeles kapcsolat kiépítésének költsége összemérhető a sorozatos energiaátalakítások során fellépő veszteségekkel. Másrészt pedig az ammónia a tankerhajókkal rugalmasan értékesíthető termék, így az ausztrál termelés nem kötődik szorosan a szingapúri átvételhez. Az ammónia, mint energiahordozó szolgálhat járművek üzemanyagaként, hőerőművek fűtőanyagaként, de vegyipari alapanyagként is értékesíthető.

A projektvezető szerint az új elképzelés évi tízmillió tonna ammónia kiszállításáról szól, ez a mennyiség a jelenlegi legnagyobb tengeri NH3-gáz-terminál kapacitását 12-szeresen meghaladó anyagmennyiség.

Az ammónia, a karbonmentes világ egyik lehetséges energiahordozója A műtrágyagyártáshoz úgyis kell sok-sok ammónia, márpedig ez az anyag megújuló energiával is gyártható, jól szállítható és raktározható és remekül használható nagy motorok üzemanyagaként.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.