Karlengetés helyett az okossisakkal is indexelhetnek a kerékpárosok kanyarodáskor

2021 / 05 / 20 / Bobák Zsófia
Karlengetés helyett az okossisakkal is indexelhetnek a kerékpárosok kanyarodáskor
Eddig a biciklisták leginkább az oldschool módszerrel, karlengetéssel tudták jelezni a kanyarodási szándékukat, de a sisak most megoldja helyettük a feladatot és villogással jelzi az irányt.

A LIVALL EVO21 sisakot abból a célból tervezte a LIVALL Design, hogy csökkentsék a kerékpározás közben történő halálesetek számát, amely globálisan eléri az évi 40 000-et a cég szerint. A balesetekhez sok faktor hozzájárul, de egyik ok, az, hogy a kerékpárosok az irányváltási szándékukat nehezen tudják jelezni a többi közlekedő számára, most már orvosolható az okoseszköz által, amely az autók index és féklámpáihoz hasonlóan fényjelzések segítségével indikálja, ha a viselője kanyarodni vagy megállni készül.

A sisak összeköttetésben áll a kormánnyal, így egyszerűen manuálisan is lehet működtetni a lámpákat, de a beépített gyorsulásmérő automatikusan is érzékeli a viselője tempóját és ez alapján önállóan is tud jelzést küldeni.

Ugyanez a gyorsulásmérő és a G-szenzor azt is detektálja, ha valaki leesett a bricikliről, így az okostelefonra letöltött appon keresztül azonnal vészjelzést küld az előre megadott számra. Ezt kilencven másodpercig lehet törölni, amennyiben mégsem érzi szükségesnek a kerékpáros, mert nem sérült meg, vagy csak szimplán leejtette a sisakját, így az tévesen jelezte a balesetet.

Az EVO21 kampánya az Indiegogón fut jelenleg, ahonnan a sisakot 89 dollárért (25 500 forint) rendelhetjük meg, de különféle kiegészítőket is találhatunk az oldalon, amelyekkel kombinálható az okoseszköz.

(Fotó: LIVALL)

További cikkek a témában:

A jövő okoskerékpárja légszennyezettséget mér és nem hagy eltévedni A futurisztikus külső praktikus funkciókkal párosul; az okosbringa többek között automatikusan lezárja magát, és lopás esetén nemcsak hangosan riaszt, de integrált GPS-chip-jének köszönhetően jelzi aktuális helyzetét.
Biciklikerékbe szerelt légtisztító teheti jobbá a városok levegőjét A Rolloe-val a bicikli nem csak, hogy nem szennyezi a levegőt, de már egyenesen tisztítja is azt.
Csak egy apró kütyü, mégis okosbukót varázsol a szimpla motoros sisakból Az autóvezetőkre is, de a motorosokra különösen igaz, hogy a tragédia bekövetkeztéhez elég csak pár másodpercre a telefonjukra pillantani. Az EyeRide nano OLED head-up kijelzőjével, GPS-szel, hangvezérlővel és kihangosítóval látja el a bukósisakokat, amivel rögtön két legyet üthetünk egy csapásra: az egyszerű sisakból okosbukó, míg a motorozás biztonságosabb és kényelmesebb lesz.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.