Biciklikerékbe szerelt légtisztító teheti jobbá a városok levegőjét

2020 / 10 / 06 / Bobák Áron
Biciklikerékbe szerelt légtisztító teheti jobbá a városok levegőjét
A Rolloe-val a bicikli nem csak, hogy nem szennyezi a levegőt, de már egyenesen tisztítja is azt.

Ahogy korábban írtunk róla, egy tanulmány szerint Magyarországon évente 13 ezer ember halálát okozza a légszennyzettség, amelynek jelentős része a közúti közlekedésből származik. A helyzet a világ más nagyvárosaiban sem jobb, a londoni South Bank Egyetem hallgatójának, Kristen Tappingnak viszont támadt egy jó ötlete, hogyan lehetne ezen változtatni.

Így született meg a Rolloe, ami a kerékpárok első kerekébe építhető légtisztító. Az aktív szénszűrőt és HEPA-szűrőt tartalmazó eszköz a pedálozással termelt centrifugális erővel szívja be a levegőt, amelyet a mosható szűrőknek köszönhetően képes megtisztítani a szálló portól, a nitrogén-dioxidtól, a szén-dioxidtól valamint a szmogot okozó ózontól is.

Az ötletgazda számításai szerint egy Rolloe-val felszerelt bicikli kilométerenként 0,665 köbméternyi levegőt tud megtisztítani, ami ugyan nem tűnik soknak, de ha ezt összevetjük azzal, hogy Londonban hányan használnak biciklimegosztó-szolgáltatásokat évente, akkor már egészen komoly eredményekkel számolhatunk. Az egyik legnépszerűbb biciklimegosztó, a Santander kerékpárjaival 2018-ban például összesen csaknem ötvenmillió kilométert tekertek a felhasználók, vagyis ha minden bicikli fel lett volna szerelve légtisztítóval, akkor naponta négy Trafalgar térnyi levegőt (200x200x2 méter) tisztítottak volna meg.

Tapping szerint a biciklimegosztók motiválhatnák is az embereket a környezetkímélő közlekedésre, például díjazhatnák őket a letekert kilométerekért cserébe akár pénzzel vagy ajándékutalványokkal is. Ha az ötlet működik, akkor a következő lépés a saját biciklihez kapható Rolloe piaci bevezetése lehetne, ami szintén nagy ugrást jelentene a levegőminőség javítása szempontjából.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.