Képeket lőtt a Holdról a japánok mesterlövésze

2023 / 12 / 29 / Bobák Zsófia
Képeket lőtt a Holdról a japánok mesterlövésze
A SLIM szonda karácsony napján sikeresen pályára állt a Hold körül és januárban landol, ha továbbra is minden a tervek szerint halad.

A japán űrügynökség (JAXA) holdi küldetése, a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) szeptemberben vette kezdetét, mikor az űreszközt a Tanegashima Űrközpontból egy H-IIA rakétával útjára indították az XRISM misszió szondájával együtt. Az XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission) spektroszkópiás megfigyeléseket végző és a kozmikus röntgensugárzás után kutató eszköze Föld körüli pályára állt, míg a SLIM folytatta útját a Hold felé, ahol hosszú utazás után végül december 25-én érte el az égitestet és állt körülötte pályára. A jelenlegi elliptikus pályaív egy szakaszon messzire vezeti az űreszközt a Holdtól: a legközelebbi ponton 600 kilométerre halad el az égitest felszínétől, a legtávolabbi szakaszon 4000 kilométerre távolodik el tőle. Ezt a nyújtott pályát fokozatosan módosítják majd az elkövetkező hetekben, így a SLIM nemsokára már kör alakú pályán köröz majd a Hold körül egészen a landolásig. A leszállásra való előkészületek január 19-én kezdődnek, ekkor a leszállóegység 15 kilométerre közelíti a felszínt, ezután január 20-án indítják a landoláshoz szükséges manővereket.


A SLIM jelenlegi (kékkel jelölve) és tervezett keringési pályái (Kép: JAXA)

A SLIM ereszkedése a Holdra a szokásos landolásoknál is izgalmasabbnak ígérkezik, bár az űreszközök biztonságos érkezése más égitestekre mindig komplikált feladatot jelent. A SLIM azonban nem véletlenül érdemelte ki a mesterlövész becenevet, az egységet ugyanis a korábbiaknál sokkal nagyobb precizitással tervezik letenni a Holdra - a leszállási helyét nagyjából 100 méteres pontossággal jelölik ki. Az űreszköz leendő "otthona" a Holdon, ahol a tudományos munkákat végzi a Mare Nectaris közelében lesz, a Shioli-kráternél. Itt többek között egy kis méretű szondával fogja vizsgálni a felszín jellegzetességeit.

A szonda pályára állása után el is küldte az első képeket a Holdról, amelyeken a kráterekkel szabdalt táj látható. Amennyiben januárban sikeresen alakul a SLIM holdraszállása, Japán lesz az ötödik nemzet, amely leszállóegységgel landol a Holdon az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India után.

(Space Fotó: JAXA)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
A Naprendszer külső, jeges területével kapcsolatos felfedezés az egész Naprendszerről alkotott képünkre hatással lehet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.