Készül az első biztosítási csomag űrutazók részére

2022 / 08 / 29 / Bobák Zsófia
Készül az első biztosítási csomag űrutazók részére
A Japán Űrügynökség egy biztosítótársasággal együtt készíti a biztosítási csomagot, amelyet az űrbe való kiruccanás esetén vehetnek igénybe az űrturisták.

A JAXA és a Mitsui Sumitomo biztosítási társaság közös bejelentése alapján hamarosan elkészítik azt a biztosítási csomagot, amely első ízben nyújt szolgáltatást azok számára, akik nem csak belföldi vagy külföldi, hanem egyenesen Földön kívüli utazásra indulnak a jövőben.

A tervek szerint a biztosítás ahhoz hasonlóan működik majd, mint a szokásos utasbiztosítások, vagyis a felszerelések, csomagok, az utazók által magukkal vitt rakományok megrongálódásának, valamint az űrturisták testi épségben esett kárnak az esetén fedezik a felmerült költségeket/kompenzációt, de arról, hogy pontosan hogyan működik majd a biztosításra jogosultság szabályozása, milyen feltételekkel és milyen alkalmakkal lehet majd igénybe venni a szolgáltatást, még nem derült ki. A Japan Times beszámolója szerint a JAXA fogja a kellő információkat biztosítani a misszión történő esetleges balesetekről és a Mitsui Sumitomo a lehetséges kockázatok felmérését és a szükséges szakmai tanácsadást kínálja majd az ügyfeleknek.

Az űrügynökség tervei már nem is annyira a jövőnek szólnak, hiszen a kereskedelmi űrutazás újabb és a korábbinál jóval aktívabb korszaka elkezdődött, még ha egyelőre nem is épültek fel azok az űrhotelek és állomások, amelyek kifejezetten a turisták kiszolgálására szántak. 2021-ben az Inspiration4 küldetés keretében lezajlott az első, csak civil űrhajósokból álló misszió, amelynek során három napot töltött a legénység a Dragon űrkapszulában, de a Nemzetközi Űrállomásra is látogattak űrturisták a tavalyi évben, mikor Maezava Juszaku és Hirano Jozo 12 napot töltött az ISS fedélzetén. Az üzletember és asszisztense igazi turistaként részletesen dokumentálták is az utazást és közösségi média oldalakon, valamint a videómegosztó csatornájukon be is mutatták az űrbeli mindennapokat az érdeklődők számára.

Az űrbe induló utazók egyelőre csak olyan szolgálatások közül választhatnak, amelyek egy gyors, az űr határát éppen, vagy nem is teljesen érintő utakat kínálnak, amelyek során pár percig élvezhetik az utasok a magasságot, majd azonnal vissza is térnek a Földre - ilyenek például a Blue Origin és Virgin Galactic programjai és a sztratoszférába emelkedő ballonokkal utasokat szállító Space Perspective és World View készülő projektjei, valamint, azok előtt, akik valódi, hosszabb távú űrutazásra vágynak, nyitva áll az út, hogy ellátogassanak a Nemzetközi Űrállomásra, ahová az Axiom Space szervez utakat. Ez utóbbi program alaposabb előkészítést igényel, tizenhét hetes tréninggel, amely a privát asztronautákat ellátja a szükséges ismeretekkel, hogy ne érkezzenek felkészületlenül az űrbe.

A JAXA tervei a kereskedelmi űrprogramokkal és az űrturistáknak létrehozott biztosítási lehetőségekkel kapcsolatban nem elhamarkodottak, hiszen az országban egyre nagyobb az érdeklődés az űrbeli küldetések iránt, aminek egyik jele, hogy rekordszámú jelentkezőt regisztráltak az ügynökség legutóbbi toborzásán. A felhívásra több mint 4000-en jelentkeztek, bár ennek egyik oka az is lehet, hogy az űrügynökség már nem feltétlenül igényli az egyetemi végzettséget az űrhajósjelöltek részéről, valamint az is, hogy régóta, 13 éve indítottak legutóbb űrhajósképzéseket.

(Fotó: NASA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.