Két hektáros területű üvegház épül Franciaországban

2021 / 06 / 12 / Perei Dóra
Két hektáros területű üvegház épül Franciaországban
A kivitelező francia Coldefly építési vállalat, valamint a Zuecca Projects nevű nonprofit szervezet látványtervei 2021. november huszonegyedikéig megtekinthetőek a tizenhetedik Velencei Építészeti Biennálén (Venice Biennale of Architecture): az alkotók építészeti modelleket, rajzokat és videókat egyaránt közzétettek az üvegházról.

Emellett természetesen sok mást is felfednek az érdeklődők előtt, például az épület technikai aspektusait, vagy az egyedülálló fenntartható légkezelő mérnöki megoldásaikat. A Tropicalia ugyanis az ígéretek szerint

nem csupán a nyugalom szigete lesz, hanem a fenntarthatóság jeles képviselője.

A harmincöt méter magas szerkezetet úgy tervezték, hogy az tökéletesen illeszkedjen a természeti környezetbe, emiatt részben beágyazzák a talajba, egy második külső növényfal beépítésével pedig valóban beleolvad majd a francia tájba. A tető alumínium keretbe illesztett túlnyomásos hőpárnákból készül, míg az üvegház hőmérséklete huszonnyolc Celsius-fok lesz, ideális a növényvirágzáshoz.

Energiaellátás szempontjából a komplett létesítmény önellátó lesz: a tervek szerint az optimális hőszigetelés érdekében dupla szigetelő réteget kap, a keletkező hőt pedig száz százalékban újrahasznosítják, illetve tárolják. Denis Bobillier, a Major Projects technikai igazgatója az ArchDaily munkatársának beszélt arról, hogy a dupla szigeteléssel ellátott kupola megvédi a trópusi ökoszisztémát nyáron, és megőrzi a hőmérsékletét télen. Az üvegház részleges földbe temetése pedig megerősíti ezt a szigetelést. Ezért a felesleges hő közvetlenül használható, tárolható, vagy éppenséggel újraosztható a környező településeken, méghozzá az úgynevezett "intelligens hálózat" segítségével.

A Terraotherm elnevezésű technológia, amely alacsony energiafogyasztású és minimális szén-dioxid-kibocsátású levegő-víz hőcserélőként jellemezhető, újrahasznosítja az üvegház hőenergiáját, a feleslegeset pedig hőhálózaton keresztül exportálja a közeli épületekbe. Az üvegházban emellett lesz majd egy huszonöt méter magas vízesés, egy szintén huszonöt méter hosszú medence (amibe koi pontyokat telepítenek), illetve egy olimpiai méretű medence tele amazonasi halakkal. A látogatók üvegfelületen keresztül láthatják ezeket a halakat, a bátrabbak pedig a lebegő stégre is felmerészkedhetnek. Végezetül, az üvegházban lesz előadóterem, étterem és tudományos részleg konferenciateremmel, laboratóriummal és klinikával kiegészítve, az egész világra kiterjedő együttműködés jegyében. A trópusi környezet természetesen ezekben is garantált. A tervek szerint 2024-ben nyíló létesítmény évente több mint félmillió látogatót fogadhat.

(Fotók: ArchDaily)

További cikkek a témában:

Élő felhőkarcoló génmódosított fából Helyreállítani az egyensúlyt a digitalizált nagyvárosok és bolygónk erőforrásai között, a fenntartható építészet alkalmazásával: ezzel a céllal adta be pályázatát az az a nyolcfős mérnökcsapat, akik végül elvitték az évente megrendezett eVolo verseny fődíját.

A jövő ökovárosainak alapja lehet ez a fenntartható épület A 3D nyomtatással előállított, darázsfészekre hasonlító ház elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózatoktól függetlenül, önfenntartó módon működik, ráadásul nem csupán energiahatékony, de ellenáll az időjárás viszontagságainak, és biológiailag lebomló anyagokból készül.

Visszaköltözik a természet a városokba a különleges ökoépületeknek köszönhetően Egyike ezeknek a modern menedékhelyeknek a nemsokára felépülő Tao Csu Jin Jüan Tajvanban, ahol újra szimbiózisban élhetnek a természettel a 'városi tüdő' lakói.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.