Kevesebb a koronavírushoz köthető kibertámadás, egy terület azonban továbbra is veszélyben van

2020 / 11 / 16 / Perei Dóra
Kevesebb a koronavírushoz köthető kibertámadás, egy terület azonban továbbra is veszélyben van
Bár a világ egy járvány sújtotta télre készül, úgy tűnik, hogy a koronavírus legalább a számítógépes bűnözés közegében kezd veszíteni az erejéből. Mivel a hozzá kapcsolódó csalik, átverések az idő múlásával hatásukat vesztették, a bűnözők szemmel láthatóan visszatértek az alapokhoz. Van azonban egy terület, amire a járvány továbbra is hatással van: ez pedig az otthoni munkavégzés és azon belül is a Távoli Asztali Protokoll (Remote Desktop Protocol, RDP) sebezhető kapcsolatai, annak számos biztonsági kihívásával együtt.

A céges hálózatok esetében a Távoli Asztali Protokoll (Remote Desktop Protocol, RDP) sebezhető kapcsolatai jelentik a fő kockázatot: az áldozatok érzékeny adatainak ellopása és a feloldókulcsért, valamint a nyilvánosságra hozatal megelőzéséért követelt váltságdíj nagyon jövedelmező támadástechnika lett. Így nem csoda, hogy az RDP-támadások száma folyamatosan növekedett már az év első felében is, a harmadik negyedévben pedig az ilyen jellegű támadási kísérletek további harminchét százalékkal emelkedtek a megcélzott egyéni ügyfelek tekintetében. A  nagyarányú emelkedés vélhetően annak a következménye, hogy a világjárvány idején egyre több,

nem megfelelő biztonsági védelemmel rendelkező homeoffice rendszer csatlakozott az internethez, és a bűnözők valószínűleg a zsarolóvírus-bandáktól merítettek ihletet az RDP támadásokhoz.

Az ESET  jelentéséből az is kiderül, hogy a  zsarolóvírusok történetében ebben a negyedévben találkoztak először olyan esettel, amikor egy támadást emberölésként vizsgáltak, miután meghalt egy zsarolóvírus által megtámadott kórház betege. Már a korábbi támadásoknak is drasztikus hatásai voltak: a lekapcsolt levelező szerverek miatt csak telefonon és faxon folyhatott a kommunikáció, csak személyesen lehetett leleteket átvenni, akadozott a betegfelvétel, illetve a leállások miatt műtéteket is el kellett halasztani, de halálesetek az előző incidenseknél korábban még nem történtek. Egy másik meglepő fordulat pedig a kriptobányászat újjáéledése volt, mely korábban hét egymást követő negyedévben is csökkenő tendenciát mutatott.  Sok más is történt a harmadik negyedévben: az Emotet újbóli színre lépése,

az androidos kéretlen reklámok és a banki kártevők számának folyamatos növekedése mellett nem csitult, sőt folyamatosan növekedett a kéretlen email támadások száma is.

Ezeknél közismert csomagkézbesítő és logisztikai vállalatok nevével visszaélve küldenek megtévesztő üzeneteket, melyeknél vagy a melléklet vagy a hivatkozott link tartalmaz rosszindulatú, legtöbbször valamilyen Microsoft Office állomány sérülékenységét támadó programot.

A negyedév kutatási eredményekben is gazdag volt

A kutatók egy kriptovaluta-kereskedelemi alkalmazással megtoldott Mac kártevőt lepleztek le, és felfedezték a Linux VoIP szoftveres kapcsolóberendezéseit célzó CDRThiefet valamint elmélyedtek KryptoCibule, a kriptovaluták tekintetében háromszoros fenyegetésnek számító kártevő vizsgálatában. Emellett újabb, a korábbi Kr00k sérülékenységnek kiszolgáltatott Wi-Fi-chipet azonosítottak be. Az említett Kr00k router sebezhetőség, amely a WPA2 titkosítást használók adatait szolgáltatja ki illetéktelenek számára, úgy tűnik további fejtörést okoz,

ugyanis a korábban listázott típusokhoz képest még többféle eszköz érintett, tehát sikerrel támadható.

Az új, biztonságosabb WPA3 szabványú eszközök megjelenése idővel majd biztató lehet ezen a téren, ám e technológia tömeges elterjedése sajnos még több évet is várathat magára. Áttekintve az összesített kártevőlistát, a harmadik negyedévben a lista élén tíz darab olyan trójai kártevőt találtak, melyek elsősorban social engineering (felhasználói megtévesztés) technikával kombinált támadásokhoz kapcsolódnak:

állítólagos nyereményjátékok, lottónyereményekről szóló értesítések, amelyek hivatalos szervek, pénzintézetek nevében érkeznek.

Az IoT eszközök továbbra is jelentős kockázatokat rejthetnek: itt a sebezhetőségek javítására megjelent firmware frissítések elmulasztása, illetve a könnyen törhető, alapértelmezett vagy gyenge admin jelszavak használata jelenthet kiemelt veszélyt. A kiberbűnözők ezeket a távolról könnyen támadható eszközöket botnethálózatba szervezik, és így követnek el további támadásokat.

Ez is érdekelhet:

Kibervihar Magyarország felett - Beszélgetés a KIBEV elnökével, Keleti Arthurral

Komoly veszélyeket is hozhat az emberiség számára a mesterséges intelligencia

A hackerek már az ipartelepeket támadják

(Fotó: Unsplash/ Bermix_Studio, Markus_Spiske)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.