Kevesebb cukor az előrecsomagolt ételekben és italokban, több élet és pénz

2021 / 08 / 29 / Felkai Ádám
Kevesebb cukor az előrecsomagolt ételekben és italokban, több élet és pénz
Milliók betegednek meg csak amiatt, hogy a vállalatok agyoncukrozzák az előrecsomagolt ételeket és italokat, ha ezt csökkentenék, úgy nem csak több lenne az egészséges ember, de dollármillárdokat spórolna a nemzetgazdaság.

Az USA-ban több száz lokális, állami, valamint szövetségi egészségügyi szerv indította útjára az U.S. National Salt and Sugar Reduction Initiative (NSSRI) nevű kezdeményezést, melynek egyik fő célja, hogy csökkentsék a cukor mennyiségét az előrecsomagolt ételekben és italokban. Idén februárban pedig az NSSRI véglegesítette a programját azt követően, hogy 2018-ban 15 előrecsomagolt étel is ital kategóriában javasolták a hozzáadott cukor mennyiségének a csökkentését. A végső cél, hogy az érintett ipar szereplői önként és fokozatosan reformálják meg a hozzáadott cukorral készült termékeiket. A mostani kutatás ennek megfelelően azt vette számításba, hogy mi történne, ha az NSSRI javaslatait (akárcsak részben) megfogadnák, és a tudósok azt remélik, hogy ez felhívja a figyelmet a kezdeményezés fontosságára. A siker már csak azért is üdvös lenne, mert ahogy Siyi Shangguan orvosdoktor, a tanulmány vezető szerzője fogalmazott:

„Az előre elkészített élelmiszerek cukormennyiségének a csökkentése nagyobb hatással lesz az amerikaiak egészségére, mint a bevitt cukor visszavágására szolgáló többi, korábbi kezdeményezés, például a „cukoradó”, a hozzáadott cukor feltüntetése a terméken, illetve a cukros italok betiltása az iskolákban.”

A Massachusetts General Hospital (MGH), a Friedman School of Nutrition Science & Policy at Tufts University, a Harvard T.H. Chan School of Public Health és a New York City Department of Health and Mental Hygiene (NYC DOH) kutatói által közösen végzett modellszámítás szerint a számok mindenesetre az NSSRI javaslatai mellett állnak. Eszerint az előrecsomagolt ételekben a 20 százalékos, míg az italokban a 40 százalékos cukorcsökkentés 2,48 millió amerikai esetében előzné meg a különböző kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulását, illetve 490 000 ember nem halna meg ilyen megbetegedésben, miközben 750 000-rel kevesebben lennének cukorbetegek az USA-ban a jelenlegi felnőtt népesség élettartama alatt (35-től 79 éves korig).

Ami a dolog anyagi részét illeti: 10 évvel azután, hogy az NSSRI ajánlásai életbe léptek, az USA 118 milliárd dollárnyi egészségügyi költséget spórolna meg a fent említett időszakban. Ha ehhez hozzászámítjuk a cukorfogyasztás miatt kialakult betegségek társadalmi hatását, akkor 160 milliárd dollárnyi megtakarításról beszélhetünk. A kutatásból kiderült az is, hogy ha a vállalatok csak részben követnék az NSSRI ajánlásait, már az is szignifikáns egészségügyi és gazdasági nyereséggel párosulna. Ráadásul az ajánlások az egyenlőtlenségeket is csökkentenék, mivel a legnagyobb nyereség többek közt a fekete és latin közösségeket érintené, illetve azokat az amerikaiakat, akiknek alacsonyabb a végzettségük és kevesebb a jövedelmük – mivel egy egyenlőtlenül felépített rendszer történelmi következményeiként ezen csoportokban a legmagasabb a cukorfogyasztás.

A cukros ételek és italok fogyasztása erős kapcsolatban áll az elhízással, valamint olyan betegségekkel, mint a 2-es típusú diabétesz, illetve a kardiovaszkuláris megbetegedések – ez utóbbiak pedig az USA vezető halálokait adják. Az USA-ban egyébként 5-ből több mint két amerikai számít elhízottnak, kettőből egy cukorbeteg, illetve kialakulóban van nála a betegség, és szintén közel kettőből egy szenved valamilyen kardiovaszkuláris betegségtől – mindez ráadásul az alacsonyabb bevételű csoportokat aránytalanul érinti.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

A világ jelentős részén nagyot csökkent a várható élettartam tavaly, de van egy ország, ahol rendületlenül tovább nő Magyarországon több mint fél évvel, Európa sok országában és az Egyesült Államokban másfél évvel is csökkent a születéskor várható élettartam, de Japánban a második világháború óta kitartóan növekszik, vajon hogy csinálják?

Érdemes-e okosmérleget venni? Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.

Nem igazán egyeztethető össze a túlsúly az egészséggel egy új tanulmány szerint Még akkor is nagyobb a szív-érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának az esélye, ha a túlsúlyos személy aktívan sportol.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.