Kevesebb cukor az előrecsomagolt ételekben és italokban, több élet és pénz

2021 / 08 / 29 / Felkai Ádám
Kevesebb cukor az előrecsomagolt ételekben és italokban, több élet és pénz
Milliók betegednek meg csak amiatt, hogy a vállalatok agyoncukrozzák az előrecsomagolt ételeket és italokat, ha ezt csökkentenék, úgy nem csak több lenne az egészséges ember, de dollármillárdokat spórolna a nemzetgazdaság.

Az USA-ban több száz lokális, állami, valamint szövetségi egészségügyi szerv indította útjára az U.S. National Salt and Sugar Reduction Initiative (NSSRI) nevű kezdeményezést, melynek egyik fő célja, hogy csökkentsék a cukor mennyiségét az előrecsomagolt ételekben és italokban. Idén februárban pedig az NSSRI véglegesítette a programját azt követően, hogy 2018-ban 15 előrecsomagolt étel is ital kategóriában javasolták a hozzáadott cukor mennyiségének a csökkentését. A végső cél, hogy az érintett ipar szereplői önként és fokozatosan reformálják meg a hozzáadott cukorral készült termékeiket. A mostani kutatás ennek megfelelően azt vette számításba, hogy mi történne, ha az NSSRI javaslatait (akárcsak részben) megfogadnák, és a tudósok azt remélik, hogy ez felhívja a figyelmet a kezdeményezés fontosságára. A siker már csak azért is üdvös lenne, mert ahogy Siyi Shangguan orvosdoktor, a tanulmány vezető szerzője fogalmazott:

„Az előre elkészített élelmiszerek cukormennyiségének a csökkentése nagyobb hatással lesz az amerikaiak egészségére, mint a bevitt cukor visszavágására szolgáló többi, korábbi kezdeményezés, például a „cukoradó”, a hozzáadott cukor feltüntetése a terméken, illetve a cukros italok betiltása az iskolákban.”

A Massachusetts General Hospital (MGH), a Friedman School of Nutrition Science & Policy at Tufts University, a Harvard T.H. Chan School of Public Health és a New York City Department of Health and Mental Hygiene (NYC DOH) kutatói által közösen végzett modellszámítás szerint a számok mindenesetre az NSSRI javaslatai mellett állnak. Eszerint az előrecsomagolt ételekben a 20 százalékos, míg az italokban a 40 százalékos cukorcsökkentés 2,48 millió amerikai esetében előzné meg a különböző kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulását, illetve 490 000 ember nem halna meg ilyen megbetegedésben, miközben 750 000-rel kevesebben lennének cukorbetegek az USA-ban a jelenlegi felnőtt népesség élettartama alatt (35-től 79 éves korig).

Ami a dolog anyagi részét illeti: 10 évvel azután, hogy az NSSRI ajánlásai életbe léptek, az USA 118 milliárd dollárnyi egészségügyi költséget spórolna meg a fent említett időszakban. Ha ehhez hozzászámítjuk a cukorfogyasztás miatt kialakult betegségek társadalmi hatását, akkor 160 milliárd dollárnyi megtakarításról beszélhetünk. A kutatásból kiderült az is, hogy ha a vállalatok csak részben követnék az NSSRI ajánlásait, már az is szignifikáns egészségügyi és gazdasági nyereséggel párosulna. Ráadásul az ajánlások az egyenlőtlenségeket is csökkentenék, mivel a legnagyobb nyereség többek közt a fekete és latin közösségeket érintené, illetve azokat az amerikaiakat, akiknek alacsonyabb a végzettségük és kevesebb a jövedelmük – mivel egy egyenlőtlenül felépített rendszer történelmi következményeiként ezen csoportokban a legmagasabb a cukorfogyasztás.

A cukros ételek és italok fogyasztása erős kapcsolatban áll az elhízással, valamint olyan betegségekkel, mint a 2-es típusú diabétesz, illetve a kardiovaszkuláris megbetegedések – ez utóbbiak pedig az USA vezető halálokait adják. Az USA-ban egyébként 5-ből több mint két amerikai számít elhízottnak, kettőből egy cukorbeteg, illetve kialakulóban van nála a betegség, és szintén közel kettőből egy szenved valamilyen kardiovaszkuláris betegségtől – mindez ráadásul az alacsonyabb bevételű csoportokat aránytalanul érinti.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

A világ jelentős részén nagyot csökkent a várható élettartam tavaly, de van egy ország, ahol rendületlenül tovább nő Magyarországon több mint fél évvel, Európa sok országában és az Egyesült Államokban másfél évvel is csökkent a születéskor várható élettartam, de Japánban a második világháború óta kitartóan növekszik, vajon hogy csinálják?

Érdemes-e okosmérleget venni? Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.

Nem igazán egyeztethető össze a túlsúly az egészséggel egy új tanulmány szerint Még akkor is nagyobb a szív-érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának az esélye, ha a túlsúlyos személy aktívan sportol.


Tényleg rémes hatása van az azték halálsípnak az emberi agyra
Tényleg rémes hatása van az azték halálsípnak az emberi agyra
Az agyi szkennelés szerint kifejezetten kísérteties hatással van a síp az emberi agyra, ami a leginkább az uncanny valley jelenségre hasonlít.
A súlyos covid-fertőzés hatására elkezdtek visszahúzódni a rákos daganatok
A súlyos covid-fertőzés hatására elkezdtek visszahúzódni a rákos daganatok
Meglepő, de a covid-fertőzés során kialakult immunválasz igen ígéretes lehet a rákkutatásban: a súlyos fertőzés hatására ugyanis elkezdtek visszahúzódni a legmakacsabb daganatok is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.