Kiderült, hogy ki a felelős, ha az önvezető autó halálra gázol valakit

2020 / 09 / 20 / Bobák Áron
Kiderült, hogy ki a felelős, ha az önvezető autó halálra gázol valakit
Az önvezető autók kapcsán régóta komoly viták tárgyát képezi, hogy ki lesz érte a felelős, ha a jármű elüt valakit. Az autó tulajdonosa? A gyártó? A mesterséges intelligencia programozásáért felelős szakember? Most - ha csak ideiglenesen is - választ kaptunk erre a kérdésre.

Az arizonai hatóságok ugyanis a héten gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emeltek annak az Uber robotautónak a sofőrje ellen, amely két évvel ezelőtt halálra gázolt egy gyalogost. Amint arról korábban írtunk, 2018. március 18-án, este 10 körül a 49 éves Elaine Herzberg éppen a biciklijét tolta át egy kivilágítatlan úton az arizonai Tempében, amikor az Uber önvezető technológiával felszerelt Volvo XC90-es SUV-ja elgázolta. Noha a nő szabálytalanul közlekedett, az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) hosszantartó vizsgálata megállapította, hogy a baleset nem emiatt következett be.

A novemberi jelentés szerint a baleset elkerülhető lett volna, ha a robotautó sofőrje, a 46 éves Rafaela Vasquez jobban figyel az útra. A sofőr kifejezetten azért ült a Volvóban, hogy vészhelyzet esetén közbe tudjon lépni, ám amint azt a vizsgálat feltárta, a nő ehelyett a telefonját nézte, ami hozzájárult a baleset bekövetkezéséhez.

A sofőrt emiatt a megyei ügyészség kedden vád alá helyezte, és amennyiben bűnösnek találják, négytől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel sújthatják gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

Az Uber megússza

Bár az NTSB azt is megállapította, hogy a balesetben az Ubert is felelősség terheli, úgy tűnik, az utazásmegosztó szolgáltatást nyújtó cég az alkalmazottjával ellentétben megússza felelősségre vonás nélkül. A jelentés szerint az Uber számos mulasztást követett el, ami hozzájárult a tragédia bekövetkezéséhez, többek között nem rendelkeztek biztonsági tervvel, dedikált biztonsági stábbal és működési szabályzattal, de a nyomozás során az is kiderült, hogy az autó szoftvere nem is volt képes felismerni azokat a gyalogosokat, akik nem a járdán vagy a zebrán közlekedtek. 2019 márciusában, vagyis még az NTSB vizsgálatának lezárása előtt azonban

a területileg illetékes ügyészi hivatal megállapította, hogy az Ubernek nincs büntetőjogi felelőssége az ügyben.

Az Uber a baleset után kilenc hónapra teljesen felfüggesztette az önvezető autók tesztelését, később pedig szigorúan két sofőrrel kezdték újra a közúti teszteket, akik legfeljebb négy órát dolgozhatnak egyhuzamban.

Aggódhatnak a tesztautók sofőrjei?

Ez persze nem jelenti azt, hogy amikor az önvezető autók már a mindennapi közlekedés eszközei lesznek, akkor is az utasokat fogja terhelni a felelősség a balesetek miatt. Az is lehetséges, hogy a jövő robotautóiban kormány és kezelőfelület sem lesz, így az utasok fizikailag nem is lesznek képesek beleszólni, hogy mit csinál az autó. Ez viszont még a jövő zenéje, és nagyon úgy tűnik, hogy a vélhetőleg még hosszú évekig tartó tesztidőszakban a Waymo, az Uber, a Yandex és az összes többi, önvezető technológia fejlesztésével foglalkozó cég sofőrjei nagyon is felelősek lehetnek a balesetekért, függetlenül attól, hogy az autó önvezető módban közlekedik-e.

Jó kérdés, hogy mi történik akkor, ha Vasquezt az esküdtszék felmenti a vádak alól. A nő a vádirat kihirdetése után ártatlannak vallotta magát a bíróságon, az Associated Press szerint pedig a tárgyalás jövő februárban kezdődik.

(Futurism, Fotó: Uber)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.