Kiderült, hogy mitől vált neonzölddé a víz Velencében vasárnap

2023 / 05 / 30 / Bodnár Barna
Kiderült, hogy mitől vált neonzölddé a víz Velencében vasárnap
Vasárnap reggel foszforeszkáló zöld folyadékfolt jelent meg a velencei Canal Grande felett átívelő Rialto-híd közelében, amit néhány lakos jelentett be. A helyi rendőrség szinte azonnal elkezdte vizsgálni az anyag eredetét, nemrég pedig közzétették az analízis eredményét is.

A hatóságok szerint velencei Canal Grande vizének elszíneződését egy fluoreszcein nevű anyag okozta, amelyet a szennyvízhálózatok tesztelésére szoktak használni. A hivatalos közlemény szerint „a vizsgálat nem mutatta ki toxikus elemek jelenlétét a vízből vett mintákban”, vagyis a fluoreszcein nem mérgező.

Hogy ki és miért engedte a folyadékot a csatornába az egyelőre nem tisztázott. A helyi prefektus szóvivője vasárnap azt mondta a CNN-nek, hogy amellett, hogy azonnal vízmintát vettek, átnézték a térfigyelő kamerarendszerek felvételit és kikérdezték a helyi gondolásokat, illetve hajóvezetőket, hogy láttak-e bármi gyanúsat a Rialto-híd környékén, ahol a neonzöld folt először megjelent. Luca Zaia, a venetói régió vezetője a Twitteren vasárnap azt írta, hogy "sürgős értekezletet" hívtak össze a zöld vízfelület megvitatására:

A foszforeszkáló zöld foltot először vasárnap délelőtt 9 óra 30 perc körül vették észre, és a közösségi médiában megjelenő képek, videók alapján a víz egyre nagyobb területen vált smaragd színűvé. Sokan – köztük Andrea Pegoraro, városi tanácsos is – a környezetvédelmi aktivistákat okolták a jelenségért, egyelőre azonban egy szervezet sem vállalta a felelősséget az akcióért. Az emberek gyanúja mindenesetre érthető, hiszen az olasz Ultima Generazione nevű csoport egy héttel ezelőtt például szenet öntött a római Trevi-kútba, hogy a fosszilis tüzelőanyagok állami támogatásának megszüntetésére szólítsa fel az olasz kormányt. A szervezet a tiltakozásokat az elmúlt napokban az észak-olasz Emilia-Romagna régióban pusztító halálos áradásokkal hozta összefüggésbe. A csoport szerint Olaszországban minden negyedik házat árvíz fenyeget. Azt Ultima Generazione mindenesetre tagadta, hogy ő állna a mostani, vizet elszínező esemény mögött is.

Nem ez lenne az első eset, hogy figyelemfelkeltő akciót hajtanak végre a velencei csatornák vizének elszínezésével. Nicolás García Uriburu argentin művész 1968-ban egy kortárs művészeti fesztivál, a 34. Velencei Biennálé során festette zöldre a csatorna vizét, hogy felhívja a figyelmet az ökológiai kérdésekre, valamint a természet és a civilizáció kapcsolatára. Uriburu egyébként szintén fluoreszcein használt erre a célra.

Velencének a víz színénél jelentősebb problémákkal is szembe kellett néznie nemrégiben, februárban ugyanis a heteken áttartó száraz téli időjárás a tavaly nyári vészhelyzethez hasonló szárazságot okozott. Ennek oka a szakértők szerint, hogy az Alpokban az átlagos hó mennyiségének kevesebb, mint fele esett, így a Pó, Olaszország leghosszabb folyójának vízhozama 61 százalékkal maradt el az év e szakaszában mért átlagos mennyiségtől.

(Borítókép: Vigili del Fuoco)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.