Tudás

Az utolsó simításokat végzik a következő generációs űrsiklón, ami új korszakot nyithat az űrrepülésben

A Dream Chaser az első olyan űrsikló, amelyet egy magánvállalat tervezett, a Sierra Space szerint pedig "teljesen meg fogja változtatni, hogyan utazunk a világűrbe és vissza".
Tudás

A "kis ITER", a világ legnagyobb fúziós reaktora, működésbe lépett

A JT-60SA vákuumkamrája fele olyan magas, mint amekkora a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktoré lesz és nem használnak benne tríciumot, de sok szempontból az ITER felé vezető út egyik legjelentősebb állomásának tekinthető.
Techno

Ikonikus helyszínen írták alá a mesterséges intelligencia veszélyeiről szóló nyilatkozatot

Bletchley Park a második világháborúban töltött be sorsfordító szerepet.
Techno

Már meghallgatható a Beatles "utolsó száma", amit a mesterséges intelligencia segítségével alkottak meg

A zenekar klasszikus felállásának egykori tagjai közül már csak ketten élnek, a csütörtökön kiadott Now and Then című számon viszont John Lennon és George Harrison is megszólal.
Techno

A számtan-, geometria- és fizikaleckét is megoldja már a Google

Mindehhez egyszerre tud képeket, videókat és szöveget is értelmezni a kereső és a Google Lens alkalmazás.
Tudás

Nekropolisz-járat: a halottakat egy időben külön vonatjárat szállította az örök nyugalomba

Kocsmák a temetői vasútállomáson és piknikek a sírok mellett - a temetőkhöz kapcsolódó legkülönösebb régi szokások nem annyira hátborzongatóak, inkább csak bizarrak a mai korból visszatekintve.
Tudás

Képzeletbeli és valós vérszívók, amelyek rettegésben tartják a világot

A vámpírként ismert rémisztő lények hasonszőrű társai a világ minden pontján felbukkannak, egyik legutóbb csatlakozott verziójuk, El Chupacabra Puerto Ricóban és Latin-Amerikában kísért.
Techno

Hivatalos: ennyibe fog kerülni a reklámmentes Facebook-előfizetés

Az egyelőre kérdéses, hogy a néhány ezer forintba kerülő előfizetés bevezetésével a Meta eleget tesz-e az európai adatvédelmi követelményeknek, amelyek megsértéséért a céget korábban 390 millió euróra bírságolta meg az EU.
Űr

A NASA útmutatója, hogy hol lesz érdemes leszállni a Marson az embereknek

Például ott, ahol nagy valószínűséggel találnak vízjeget a felszín alatt. A korábbinál részletesebb útmutató született ezekről a helyszínekről.
Ember

Maratoni programozás a felhőben - lezárult az embert próbáló hackathon

Az ArubaCloud megrendezte hagyományteremtő programozói versenyét, aminek keretében új, innovatív megoldásokon dolgoztak a résztvevő hallgatók.
Ember

Extrém jelenség a robotokkal való párkapcsolat vagy erre tart a világ?

Milyen lehet a humanoidokkal való közeli kapcsolat: emberpótló társként vagy valami teljesen másként tekintünk rájuk? A Rakéta felméréséből kiderült: a válaszadók majdnem harmada el tudja képzelni magát egy robottal való élettársi kapcsolatban.
Techno

Készül Elon Musk szuperalkalmazása: már telefonálni és videochatelni is lehet az X-en

A korábbi Twitter egy év múlva már bankként is fog működni.
Techno

Mintha egyenesen a Star Warsból érkezett volna az USA új megfigyelő eszköze, amellyel Kína ellen készül

A legfejlettebbb optikai érzékelőkkel és mesterséges intelligenciával felszerelt eszköz képes az önálló repülésre, még akkor is, ha sem a GPS rendszer, sem egyéb kommunikációs lehetőség nem áll rendelkezésre. Igazi kutászdroid elsősorban Kína ellen.
Techno

Negyven év után leállítják a világ legnagyobb tokamakját

A JET (Joint European Torus) küldetése a végéhez ér: jövőre elkezdik a leszerelési folyamatot, ami várhatóan 2040-ig tart majd. A tokamakban végeztek először deutériumot és tríciumot is tartalmazó üzemanyaggal kísérleteket és számos más elsőség is kötődik a berendezéshez.
Garázs

Azonnali hatállyal bevonta a Cruise önvezető autóinak engedélyét a kaliforniai közlekedési hatóság

A hatóság álláspontja szerint a General Motors leányvállalatának robotautói nem elég biztonságosak, így azok mostantól csak úgy közlekedhetnek San Franciscóban, ha egy sofőr is ül a volánnál.
Tudás

Magyarok is részt vesznek az új, exobolygókat vizsgáló űrtávcső, az Ariel fejlesztésében

Az Ariel űrtávcső a tervek szerint 4 éven át több mint 1000 távoli csillag körül keringő exobolygót fog megfigyelni. Szabó Róberttel, a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatójával beszélgettünk a küldetés jelentőségéről, illetve Magyarország speciális szerepéről az Ariel-misszióban.
Űr

A Voyager űrszondák frissítéseket kapnak, hogy kapcsolatban maradhassanak a Földdel

A Voyager 1 és 2 űrszondák a Földtől legtávolabbra jutó űreszközök, amelyek évek óta a csillagközi térben haladnak, de a közel fél évszázada útnak indult szondák működésével egyre több a probléma. A NASA több módosítással igyekszik az elejét venni a gondoknak és tesznek róla, hogy a Voyager 1 tavalyi váratlan viselkedése ne forduljon elő még egyszer.
Garázs

A mesterséges intelligencia és a humán intelligencia keveréke teremt új világot a közlekedésben

A kognitív mobilitás fogalma sok kutatási terület összekapcsolt rendszerét foglalja magában és a mobilitás holisztikus megközelítését teszi lehetővé. Egy nagyszabású budapesti konferencián ennek a friss tudományterületnek a különböző aspektusait járták körül a résztvevők.
Űr

“Minden mást feleslegessé tesz” – pánik módban a NASA és a konkurencia a SpaceX Csillaghajójától

Elon Musk a Starship sikerével nem csak megnyerheti a most zajló, részben kereskedelmi űrversenyt, de behozhatatlan előnyre tehet szert a jövőre nézvést is.
Bolygó

Tízmilliárd jeges-tengeri póknak veszett nyoma a Bering-tengernél

A kutatók eleinte úgy gondolták, hogy az állatok csak arrébb költöztek, de mint kiderült: ennél rosszabb a helyzet.
Űr

Miként festene a fizika alapján egy realisztikus űrcsata?

Túl sok köze nem lenne a filmek világához – annál egyrészt kevésbé látványos, másrészt sokkal iszonyatosabb lenne a valóságos háború az űrben. Két esetet is vizsgálunk: egy nemzetek közötti űrháborút, és egyet, amit az idegenekkel vívnánk.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.