Űr

Egy év után újabb privát misszió indul a Nemzetközi Űrállomásra

Az Axiom Space tavaly áprilisban kisebbfajta történelmet írt, amikor eljuttatta az ISS-re az első olyan missziót, amelyet egy magáncég szervezett, egy magáncég biztosította hozzá a rakétát és az űrkapszulát, az utasok pedig egytől-egyig civilek voltak. A mindössze hét éve létező vállalat vasárnap már a második sikeres küldetését teljesítheti az ISS-re, amely magyar idő szerint éjfél körül fogja kezdetét venni.
Űr

Mint az Oumuamua: rengeteg csillagközi térből érkezett objektum léphetett be a Naprendszerbe

Közülük sok a Földhöz közel keringhet.
Tudás

Úgy láthatjuk a Titanic roncsát, mintha nem lenne víz alatt

Elkészült az első, a hajót teljes egészében mutató, digitalizált modellje a roncsnak, ami 3800 méterrel a vízfelszín alatt fekszik.
Tudás

Odáig sosem ért el a második világháború, de akkor mi volt az 1942-es Los Angeles-i légi csata?

1942 február 25-én kitört a pánik Los Angelesben, ami nem sokkal a Pearl Harbort ért támadás után nem is csoda: a légvédélem 1400 lőszert lőtt ki az éjszaka, de reggel kiderült, hogy nincs ellenséges repülő az égen. De akkor mit látott a légvédelem, és mi volt az az azonosítatlan repülő tárgy, amiről rengeteg szemtanú beszámolt?
Bolygó

Homokvihar-hatástalanító felhőkarcolók és homokakkumulátorok a közel-kelet furcsa tervei között

Dubaj nem utolsósorban extrém építészeti terveiről ismert: egy újabb különös projekt keretében a tomboló homokviharokat reguláznák meg.
Bolygó

Hol törhet ki a harmadik világháború? – Az Északi-sarkon

A világ Ukrajnára figyel, de lassan elkezdett megnyílni egy nyersanyagokban hihetetlenül gazdag régió, ahol nem mellesleg fontos kereskedelmi utak is elkezdtek feltárulni – ez az Arktisz, az Északi-sarkvidék. És bármelyik nagyhatalom is győzdelemeskedik itt, brutálisan nagyot nyer.
Bolygó

Forradalmi magyar ételmentő alkalmazással harcolhatunk a pazarlás ellen, miközben még spórolunk is

Magyarországon, éves szinten fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki, ami az összes élelmiszervásárlásunk 10-11 százalékát teszi ki. Egy magyar alkalmazás úgy segít javítani a helyzetet, hogy pékségek, éttermek és boltok kedvezményesen értékesíthetik rajta keresztül az aznap el nem adott, de jó minőségű ételeiket.
Techno

Kamerában verhetetlen a Huawei új csúcstelefonja

A Huawei P60 Próban ugyan csak tavalyi processzor találunk, ám a Google alkalmazásai már sokkal problémamentesebben érhetők el rajta, mint eddig, a kiváló kamera és a kedvező ár pedig egészen versenyképessé teszi a konkurenciával szemben.
Garázs

Így alakul át a Honda járműgyártóból mobilitási és energetikai szolgáltatóvá

Telephelyi hidrogénfejlesztés a parkolót fedő napelemekkel hidrogéncellás cégautók számára, az energiával oda-vissza játszó villanyautók, cserélhető elemes robogók a Hondától.
Űr

Michelin-csillagos ebéd az űr peremén 44 millió forintért

A hat utast és két pilótát mindössze 90 perc alatt 25 kilométeres magasságba repítő léggömbhöz kapcsolt kapszula három órán keresztül lebeg majd a Föld felett, így egy többfogásos étkezésre is lesz idejük az űrturistáknak.
Tudás

Hány évesek lennénk más bolygókon?

Abban a hipotetikus szituációban, ha más égitesteken is élhetnének emberek, a Naprendszer bolygóinak keringési ideje közti eltérések miatt teljesen máskor ünnepelhetnék a születésnapjainkat, vagyis egy-egy év elteltét, mint itt, a Földön.
Űr

Egyelőre nem tisztázott, mi alakíthatta ki a Perseverance felvételén látható formációt

A Perseverance új felvétele az ősi Mars környezetének újragondolására ösztönzi a kutatókat.
Tudás

Ezért utálja a legtöbb ember a saját hangját, mikor felvételről hallja

A saját hangunkat viszonylag ritkán halljuk abban a formában, ahogyan más emberek és sokak számára ilyenkor nem csak idegennek, hanem egyenesen ellenszenvesnek tűnik a hang, amit pedig nap mint nap használnak. A jelenség oka egyszerű, a negatív reakciót fizikai és pszichológiai tényezők befolyásolják.
Techno

Komoly kihívót kapott a Samsung hajlítható telefonja

Bár az utóbbi években számos gyártó mutatott be hajlítható kijelzős készüléket, az amerikai piacon a Google Pixel Fold lesz az első, ami megpróbálja megtörni a Samsung Galaxy Z Fold hegemóniáját.
Techno

A Google továbbfejlesztette a hologramtechnológiát a Project Starline-nal

A Project Starline a Google új technológiája, ami a mesterséges intelligenciával hozza közelebb az embereket.
Techno

Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál

A fordítástechnológiai piac egyik legmeghatározóbb szereplőjének számító memoQ 150 dolgozójának mintegy fele nő, ráadásul a vállalat vezetésében is hasonló a nemek aránya.
Garázs

Vissza fog térni ismét a nehézpáncélzatú csatahajók korszaka?

Az Iowa osztályú nehéz csatahajók egyszer már visszatértek a nyolcvanas és a kilencvenes évek között. Egyes vélemények szerint elérkezett az ideje egy újabb “feltámadásnak” – a miértre pedig a válasz lényegében a máig pusztítóan brutális tűzerő.
Techno

Hadüzenettel ért fel a Google fejlesztői konferenciájának első napja

A keresőóriás több bejelentésével is jelezte: méltó ellenfele maradna a Microsoftnak és az OpenAI-nak.
Techno

A digitális világ mérföldköve az EU új MI-jogszabálya

Az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletéhez (GDPR) hasonlóan az uniós MI-jogszabály is globális szabvánnyá válhat, amely meghatározhatja azt is, hogy a mesterséges intelligencia milyen törvényi keretek között működhet a világ Európán kívüli országaiban.
Űr

Elég valószínű, hogy a titokzatos kínai űrhajó hozzádokkolt valamihez az űrben

A kínai “kísérleti űrrepülőről” sokat nem tudni azon kívül, hogy 276 napot töltött odafenn az űrben. Az adatok szerint azonban ezen idő alatt vagy hozzádokkolt valamilyen tárgyhoz, vagy elfogott egy ismeretlen objektumot.
Techno

Egy éven belül elérkezhet a teljesen jelszómentes jövő

A platformokon átívelő FIDO szabvánnyal jelszó nélkül, csak az eszközünkön létező biometrikus azonosítóval - például ujjlenyomat-olvasóval, vagy arcfelismerővel léphetünk be többek között Google-fiókunkba is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.