Kiemelték a Dél-kínai-tengerből az amerikai Haditengerészet csúcstechnológiás vadászgépét

2022 / 03 / 05 / Bobák Zsófia
Kiemelték a Dél-kínai-tengerből az amerikai Haditengerészet csúcstechnológiás vadászgépét
A Lockheed F-35C Lightning II januárban süllyedt a tenger mélyére egy rosszul sikerült leszállást követően, a Haditengerészet vizsgálja, hogy mi lehetett a baleset oka.

A Lockheed Martin által gyártott, száztíz millió dolláros F-35C Lightning II vadászgép január 24-én zuhant a Dél-kínai-tengerbe, mikor a USS Carl Vinson repülőgép-hordozóra való leszállás közben félresikerült a manőver - a túl alacsonyan szálló gép a hajó fedélzetének ütközött, majd kigyulladt és a vízbe csúszott. A baleset során a repülőgép pilótája még időben katapultált, de sérüléseket szenvedett, mint ahogy hat tengerész is, akik a fedélzeten tartózkodtak. Az eseményről hamar kikerült egy kiszivárgott felvétel a közösségi média oldalakra, de arról, hogy pontosan mi okozta a kudarcba fulladt landolást, eddig nem adott ki információkat a Haditengerészet, most azonban megkezdődhet az ügy alaposabb kivizsgálása, mivel sikerült a gépet kihalászni a tenger mélyéről.

A Haditengerészet Hetedik Flottájának két nappal ezelőtt kiadott közleménye szerint az F-35C Lightning II-t március 2-án kiemelték a vízből a Hetedik Flotta CTF 75 alakulatának és a Haditengerészeti Rendszerek Parancsnokságának (NAVSEA) közreműködésével. Az akciót a Picasso nevű hajóról indították, amely február 23-án hajózott ki Okinawából. A járművet körülbelül 3800 méteres mélységből kellett a felszínre hozni, ezt egy távoli irányítású CURV-21 segítségével kivitelezték, amelyet a Haditengerészet a hatezer méter mélységet meg nem haladó mentési akcióknál vet be. A szonárral, kamerákkal és a kommunikációhoz való optikai szálas rendszerrel felszerelt egység speciális kötélzetet erősített a vadászgépre, amit a hajó darujához csatlakoztattak, így fel tudták húzni a fedélzetre a járművet.

Az Egyesült Államok Haditengerészeti Intézetének leírása szerint a US Navy nem pontosította a helyszínt, ahonnan a gépet kimentették, de a Japán Partiőrség korábban kiadott értesítője alapján (amely egy, a térségben végzett mentési műveletről szólt, a résztvevők megnevezése nélkül) valahol a Fülöp-szigeteki Luzontól 270 kilométerre nyugatra történhetett az eset. A Hetedik Flotta közleménye szerint az esemény után 37 nappal megvalósított akciót "agresszív és kivitelezhető ütemterv" alapján hajtották végre, tekintve a helyzet komplex kihívásait. Az F-35C Lightning II-t egy közeli katonai központba viszik kivizsgálásra és később az Egyesült Államokba szállítják.

(Fotó: US Navy, C7F)

Komoly fejfájást okoz az USA-nak, hogy az egyik F-35-ös vadászgépük leszállás közben beleesett a tengerbe Ha nem halásszák ki, akkor Kína vagy Oroszország minden bizonnyal megteszi, amivel hozzájuthatnak a jelenlegi amerikai csúcstechnika titkaihoz.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.