Kiemelték a Dél-kínai-tengerből az amerikai Haditengerészet csúcstechnológiás vadászgépét

2022 / 03 / 05 / Bobák Zsófia
Kiemelték a Dél-kínai-tengerből az amerikai Haditengerészet csúcstechnológiás vadászgépét
A Lockheed F-35C Lightning II januárban süllyedt a tenger mélyére egy rosszul sikerült leszállást követően, a Haditengerészet vizsgálja, hogy mi lehetett a baleset oka.

A Lockheed Martin által gyártott, száztíz millió dolláros F-35C Lightning II vadászgép január 24-én zuhant a Dél-kínai-tengerbe, mikor a USS Carl Vinson repülőgép-hordozóra való leszállás közben félresikerült a manőver - a túl alacsonyan szálló gép a hajó fedélzetének ütközött, majd kigyulladt és a vízbe csúszott. A baleset során a repülőgép pilótája még időben katapultált, de sérüléseket szenvedett, mint ahogy hat tengerész is, akik a fedélzeten tartózkodtak. Az eseményről hamar kikerült egy kiszivárgott felvétel a közösségi média oldalakra, de arról, hogy pontosan mi okozta a kudarcba fulladt landolást, eddig nem adott ki információkat a Haditengerészet, most azonban megkezdődhet az ügy alaposabb kivizsgálása, mivel sikerült a gépet kihalászni a tenger mélyéről.

A Haditengerészet Hetedik Flottájának két nappal ezelőtt kiadott közleménye szerint az F-35C Lightning II-t március 2-án kiemelték a vízből a Hetedik Flotta CTF 75 alakulatának és a Haditengerészeti Rendszerek Parancsnokságának (NAVSEA) közreműködésével. Az akciót a Picasso nevű hajóról indították, amely február 23-án hajózott ki Okinawából. A járművet körülbelül 3800 méteres mélységből kellett a felszínre hozni, ezt egy távoli irányítású CURV-21 segítségével kivitelezték, amelyet a Haditengerészet a hatezer méter mélységet meg nem haladó mentési akcióknál vet be. A szonárral, kamerákkal és a kommunikációhoz való optikai szálas rendszerrel felszerelt egység speciális kötélzetet erősített a vadászgépre, amit a hajó darujához csatlakoztattak, így fel tudták húzni a fedélzetre a járművet.

Az Egyesült Államok Haditengerészeti Intézetének leírása szerint a US Navy nem pontosította a helyszínt, ahonnan a gépet kimentették, de a Japán Partiőrség korábban kiadott értesítője alapján (amely egy, a térségben végzett mentési műveletről szólt, a résztvevők megnevezése nélkül) valahol a Fülöp-szigeteki Luzontól 270 kilométerre nyugatra történhetett az eset. A Hetedik Flotta közleménye szerint az esemény után 37 nappal megvalósított akciót "agresszív és kivitelezhető ütemterv" alapján hajtották végre, tekintve a helyzet komplex kihívásait. Az F-35C Lightning II-t egy közeli katonai központba viszik kivizsgálásra és később az Egyesült Államokba szállítják.

(Fotó: US Navy, C7F)

Komoly fejfájást okoz az USA-nak, hogy az egyik F-35-ös vadászgépük leszállás közben beleesett a tengerbe Ha nem halásszák ki, akkor Kína vagy Oroszország minden bizonnyal megteszi, amivel hozzájuthatnak a jelenlegi amerikai csúcstechnika titkaihoz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az “új Concorde” – így emelkedett levegőbe a következő generációs szuperszonikus kereskedelmi gép
Az XB-1 a Concorde óta az első nem katonai szuperszonikus repülő, amely visszahozhatja a szuperszonikus kereskedelmi repülés korszakát. A gép most először emelkedett a magasba, amiről videó is készült.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.