Kifejlesztettek egy appot, ami egyedi orrlenyomatuk alapján azonosítja az elkóborolt kutyákat

2021 / 05 / 13 / Perei Dóra
Kifejlesztettek egy appot, ami egyedi orrlenyomatuk alapján azonosítja az elkóborolt kutyákat
Aki elvesztette már valaha házikedvencét, az pontosan tudja, hogy micsoda érzelmi tortúrával jár a keresés, nem beszélve a fájdalomról, ha minden igyekezetünk ellenére sem kerül elő.

Az IAMS vállalat kutatása szerint csak az Egyesült Államokban minden harmadik kisállat legalább egyszer elveszik élete során, ami éves szinten mintegy tízmillió elkóborolt kedvencet jelent. Mikrochipje pedig csak a kutyák három-öt százalékának van. Hogy esélyt adjanak a négylábúak hazakerülésére, az IAMS és az adam & eveDDB ügynökség közösen kifejlesztett egy applikációt, amely egyedi orrlenyomatuk alapján azonosítja a kutyákat.

Az adam & eveDDB kutatócsoport vezette projekt két részből állt: először létrehoztak egy gépi tanulási modellt a kutyák orrának beazonosítására és felidézésére, majd kifejlesztették hozzá azt a technológiát, amellyel mindezt az okostelefon-felhasználói is megtehetik. A NOSEiD nevű alkalmazás a telefon kamerájával beszkenneli a kutya orrát, és az emberi ujjlenyomathoz hasonló, egyedi biometrikus azonosítóvá alakítja az arról készült fotókat.

A NOSEiD bármilyen méretű és fajtájú kutyánál alkalmazható, a fejlesztők ugyanakkor azt kérik a gazdáktól, hogy minél előbb bonyolítsák le a szkennelést, elvégre az ördög nem alszik, és elég egy óvatlan pillanat kedvencük szökéséhez. Továbbá azt javasolják, hogy az orr beszkennelt képe mellett a kutyáról készült fotókat és az állat fizikai jellemzőit is töltsék fel az alkalmazás adatbázisába, magát a szkennelést pedig lehetőleg a szabadban, napfényes helyen végezzék, miközben a kutya néhány pillanatra mozdulatlanul ül vagy áll, és a kamerába néz.

Amennyiben a kutya eltűnik, gazdája azonnal jelentheti az esetet az alkalmazáson keresztül is,

az applikáció pedig azonnal riasztást küld a többi felhasználónak. Míg aki kóbor állattal találkozik, az applikáció segítségével beszkennelheti a talált eb orrának képét, és összevetheti azt az elveszett háziállatok listájával. Sikeres azonosítás esetén pedig - szintén az app felületén - felveheti a kapcsolatot az eredeti tulajdonossal, és közös erővel hazajuttathatják az ebet. Az applikáció egyébként interaktív térképpel is segíti a mentőakciót.

AZ IAMS az elveszett kutyák felkutatása mellett az edukációt is fontosnak tartja, ezért állatmenhelyekkel közösen oktatást szervez kutyatulajdonosoknak az applikáció kezeléséről és annak előnyeiről, valamint más megelőző intézkedésekről, például a mikrochipek fontosságáról. Emellett segítenek a gazdáknak kapcsolatba lépni a helyi vállalkozásokkal, kutyakozmetikusokkal és a kutyasétáltatókkal. Az iOS-en és Androidon egyaránt elérhető NOSEiD egyelőre a Tennessee állambeli Nashville-ben működik, érdemes azonban regisztrálniuk az érdeklődőknek, mert a fejlesztők tervezik az app bővítését, és értesítik felhasználóikat, amikor az alkalmazás elérhető a régiójukban.

(Fotó: NewAtlas)

További cikkek a témában:

Figyelni kell a kutyusokra, mert megjelenhetett az országban egy kifejezetten rájuk veszélyes járvány A szopornyicától az embernek nem kell tartania, azonban ha a kutyák elkapják, az gyakran végzetes lehet a számukra. Egy beteg róka esetén feltételezik most ezt a betegséget.

Az olaszországi Luccát állatbarát várossá fejlesztik A toszkánai Lucca városa igazi történelmi gyöngyszem reneszánsz falakkal és macskaköves utcákkal. A város most állatbarát fejlesztésekbe kezdett melynek során kutyasétáltatásra szánt útvonalakat hoznak létre, és állatterápiás programokkal igyekeznek megvalósítani a kitűzött célt.

Magyar kutatók bizonyították, hogy a kutyák figyelnek a szavainkra Komoly nemzetközi sikert értek el az ELTE Etológia Tanszékének kutatói a kutyák agyi aktivitásának vizsgálatával, amiről még a CNN is beszámolt. A vizsgálatok során a kutyák által ismert parancsszavakat és semmit sem jelentő halandzsát mondtak az állatoknak, az eredmény pedig tudományos áttörést hozott.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.