Az olaszországi Luccát állatbarát várossá fejlesztik

2020 / 12 / 17 / Justin Viktor
Az olaszországi Luccát állatbarát várossá fejlesztik
A toszkánai Lucca városa igazi történelmi gyöngyszem reneszánsz falakkal és macskaköves utcákkal. A város most állatbarát fejlesztésekbe kezdett melynek során kutyasétáltatásra szánt útvonalakat hoznak létre, és állatterápiás programokkal igyekeznek megvalósítani a kitűzött célt.

Francesco Di Iacovo professzor, az Észak-Olaszországi Pisai Egyetem “Ember és állatbarát város” projektjének vezetője elmondta: “Az állatok társadalmunk nélkülözhetetlen részei, ám mégis legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk őket a városok tervezésekor. A városok gyakran csak higiéniai szempontból foglalkoznak az állatokkal, és kevés energiát fordítanak az ember-állat interakció támogatására.”

A kutyasétáltatásra szánt útvonalak és parkok kialakítása mellett, egy olyan mobilalkalmazást is fejlesztenek, ami megmutatja, hogy hol adhatunk inni a kutyáknak.

Az állattartás köztudottan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, az elhízást, magas vérnyomást és a koleszterinszintet, hiszen a kedvencekkel való séta, foglalkozás fizikai aktivitást jelent a gazdáknak is.

Stresszoldás

A házikedvencek erős stresszoldó hatással is bírnak, erre a hatásra építenek a velük közösen végzett terápiák. Egy nemrég közzétett tanulmány York Egyeteméről kimutatta, hogy az állattartás a mentális egészségre is jó hatással van, csökkenti a magány érzetét, különösen a mostani pandémiás lezárások idején. 

A becslések szerint az olaszok, akiknek átlagban fejenként egy háziállatuk van, évente 2 milliárd eurót költenek a mintegy 60 millió háziállat táplálékára. Az összesítés 7,5 millió macskát, 7 millió kutyát, 30 millió halat, 13 millió madarat és 3 millió apró emlőst és hüllőt tartalmaz - olvasható egy éves felmérésben.

Luccában a háziállatokat az iskolákba és idősgondozó intézményekbe is beengedik majd, oktatási és állatterápiás programok keretein belül, és könnyíteni tervezik a munkába járás során a tömegközlekedésben való szállításukat is.

(Forrás: TheTimes Kép: Pixabay, Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

A Bölcs Orr betanított kutyái másodpercek alatt diagnosztizálhatják a Covid-19 fertőzést. Ingyen A kutyák szaglása olyan kiváló, hogy könnyedén felismerhetik a koronavírus fertőzést, ha megfelelően kiképzik őket erre. Az ötlet olyan egyszerű, és olyan sok betegség diagnosztizálásában segítettek már eddig is a kutyák, hogy teljesen érthetetlen, miért csak most bukkant fel.

Hol húzódik az otthontól mért 500 méteres kutyakör határa? Egy új app megmondja A koronavírus-járvány miatti este 8 és hajnal 5 óra közötti kijárási tilalom alól kivételt jelenthet a kutyasétáltatás, a lakóhelyünk 500 méteres körzetén belül. De hol húzódik pontosan ez a határ? Müller Zsolt informatikus új appja megmutatja!

A háttér 6 alom - minden, amit a macskák világuralmi terveiről tudunk A macskák tudnak valamit. Valami olyasmit, amit ha te is tudnál, soha az életben nem kellene többet dolgoznod, mégis meglenne mindened.


Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Kipróbáltuk, elég szélsőségesen alakulnak a számok nálunk is, avagy: Helló, Olaszország Budapesten!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.