Kihívások az űrben: tönkrement a vécé tegnap az ISS fedélzetén

2020 / 10 / 21 / Felkai Ádám
Kihívások az űrben: tönkrement a vécé tegnap az ISS fedélzetén
Már úgy tűnt, hogy minden rendben lesz, miután a múlt héten sikerült lokalizálni a szivárgást a Zvezda modulban.

Mint korábban már írtuk, szeptemberben vette kezdetét a kutatás a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a levegő megugrott szivárgása miatt. Miután sikerült beazonosítani, hogy az orosz létfenntartó modul, a Zvezda szivároghat, az egyik orosz kozmonauta a múlt héten a pontos forrást is beazonosította méghozzá egy teafilter segítségével. A lebegő filter „pályamódosulása” alapján sikerült ugyanis a helyet meghatározni. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, mint amikor a buborékok alapján keressük a léket a gumicsónakon a strandon. A javítás sem volt túl bonyolult: habszivacs és egy speciális, az extrém hőmérsékleteket is elviselő ragasztószalag, a Kapton-ragasztószalag kombinációja átmenetileg pontot is tett az ügy végére. Egyébként ugyanígy orvosolták a szivárgást 2018-ban.

Tegnap azonban újabb technikai problémák adódtak, de szerencsére ezek egyike sem veszélyeztette az űrhajósok testi épségét. Az éjszaka támadt gondok közül az első az volt, hogy az orosz részen a vécé felmondta a szolgálatot. A hibát jelentették a földi irányításnak, akik arra jutottak, hogy egy légbuborék akaszthatta meg a rendszert. A hibát azóta kijavították. Egyébként persze nem csak egy vécé működik az űrállomáson, ugyanis egyet beszereltek a Szojuz-MS16 űrhajóba, amely az állomáshoz dokkolva várakozik, illetve a NASA a múlt hónapban küldött fel egy 23 millió dollárba került toalettet. Végső esetben pedig pelenka is akad a fedélzeten, amit az űrhajósok amúgy is viselnek a szkafanderben az űrséták ideje alatt.

Nagyobb gond, hogy a múlt hét után megint lerobbant az orosz oxigénellátó-rendszer. A Zvezda modulban található rendszer egyike a két generátornak, amelyek oxigénnel látják el az állomást. (A másik a NASA Environmental Control and Life Support System (ECLSS) nevű rendszere.) Az ECLSS akár hat embernek elegendő oxigént is elő tud állítani, ráadásul tartalék oxigéntartályok is akadnak arra az esetre, ha nagy lenne a baj. Még az éjszaka folyamán ezt is sikerült kijavítani. Végül pedig az ételek melegítésére használt sütő is lerobbant, de azóta ezt is helyreállították.

A múlt héten az oxigénrendszer meghibásodásakor az egyik veterán orosz kozmonauta úgy nyilatkozott, hogy az orosz modulok már a végüket járják, és több rendszer cseréjére megérett már az idő. A Nemzetközi Űrállomás legrégebbi darabjai 1998 óta működnek egyébként.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.