Kilencvenkilenc százalékos pontossággal jelzik a drónok a futótűz kialakulását

2021 / 06 / 30 / Perei Dóra
Kilencvenkilenc százalékos pontossággal jelzik a drónok a futótűz kialakulását
Az elmúlt években sajnos több ízben megtapasztalhattuk - ki személyesen, ki a médiából -, hogy milyen elképesztő gyorsasággal képesek letarolni akár egész országnyi területeket a futótüzek.

Pedig ha a katasztrófavédelem és más hatóságok időben észlelnék a jeleket, akkor sok ezer élet megmenekülhetne, hiszen így gyorsabban és pontosabban reagálhatnak a kialakult helyzetre. A futótüzek megfigyelése általában műholdakról történik, ami azonban felhős égbolt esetén korántsem egyszerű, ráadásul a becslések szerint a módszerrel

csak 18,4 négyzetkilométeresnél nagyobb tűzfészket képesek észlelni.

Az Abu-Dzabi Autonóm Robotikai Kutató Központ munkatársai az IoT-módszerekben látják a megoldást: szerintük a különféle okosérzékelők, drónseregek és más légi járművek (UAV) segítségével jelentősen hatékonyabb lehetne a védekezés. Hogy ne pusztán a levegőbe beszéljenek, a kutatók nemrég szimulációs kísérleteket is végeztek. Kiderült, hogy a drónok már két és fél négyzetkilométeres futótüzet is kilencvenkilenc százalékos pontossággal észlelnek. A felfedezés azért is jelentős, mert biológusok és más környezeti kutatók szerint a klímaváltozás miatt az elkövetkező időkben megszaporodnak majd az ausztrál és amerikai tűzvészhez hasonló természeti katasztrófák.

Osama Bushnaq, a kísérlet vezetője szerint a napjainkban létező egyetlen hatékony megoldást a futótüzek elfojtására az jelentené, ha idő előtt sikerülne jelezni kialakulásukat. Bushnaq úgy véli, hogy célszerű lenne minden nemzeti parkot és erdőséget IoT-eszközökkel behálózni, különösen, ha azok emberek lakta települések mellett helyezkednek el. A keletkezett tűzfészket a szenzorok azonnal észlelik, majd az adatokat automatikusan továbbítják egy járőröző UAV-nek, ami pedig értesíti a helyileg legközelebbi tűzoltó-parancsnokságot.

A szimuláció során mindemellett megtalálták az IoT-eszközök legideálisabb kombinációját is: a kutatók szerint egy 18-as UAV-vel (a fenti képen) akár négyszáz négyzetkilométernyi erdőt is folyamatos megfigyelés alá helyezhetnének. Ugyanakkor hozzátették, hogy átütő sikert csak az hozhat, ha négyzetkilométerenként négyszázhúsz szenzort is telepítenek. Ha viszont ez megvalósul, akkor a drónok valóban kilencvenkilenc százalékos pontossággal végezhetnék munkájukat. Utolsó lépésben a szakemberek egy fél négyzetkilométeres területen is kipróbálták a drónokat: ez esetben hatvankilenc százalékos pontossággal azonosították a tűzfészket.

(Fotó:Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

A Holdat és Marsot majom külsejű gépek, ugráló robotok, műrovarok és drónok népesíthetik be az emberek előtt Mire valódi űrhajósok is érkeznek a Holdra vagy a vörös bolygóra, a robotok már várják őket, és a későbbiekben is együtt dolgoznak majd velük. Köztük lehetséges, hogy ott lesznek a négy lábon járó és magasra ugró 'vándorantilopok', vagy kiegyenesedő gépcsimpánzok is.

Egyetlen bozóttűzben odalett tavaly a világ mammutfenyőinek egyhetede Sajnos a tavaly augusztusban pusztított kaliforniai Castle bozóttűz minimum megtizedelte a világ óriás mamutfenyőinek állományát, de lehet, hogy ennél is rosszabb a helyzet.

Füstdetektor-rendszerré alakítanák a mobiltornyok rádiójeleit Ausztrál kutatók arra keresnek megoldást, hogyan lehetne valós időben - a jelenlegi módszereknél pontosabban - mérni a bozóttüzek füstkoncentrációját.


Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
A hajlítható kijelzős kagylótelefonok ára néhány éve még felülről súrolta a félmillió forintot, a barcelonai Mobil Világkiállításon viszont a Nubia valamint az Energizer telefonokat forgalmazó Avenir Telecom is olyan készüléket mutatott be, amelyek ára átszámítva alig 200 ezer forint körül mozog.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.