Egyetlen bozóttűzben odalett tavaly a világ mammutfenyőinek egyhetede

2021 / 06 / 04 / Justin Viktor
Egyetlen bozóttűzben odalett tavaly a világ mammutfenyőinek egyhetede
Sajnos a tavaly augusztusban pusztított kaliforniai Castle bozóttűz minimum megtizedelte a világ óriás mamutfenyőinek állományát, de lehet, hogy ennél is rosszabb a helyzet.

Pusztító tüzek

A tűz a kaliforniai Sierra Nevada hegység déli részén lángolt, és több mint 700 négyzetkilométert érintett, főképp a Sequoia Nemzeti Park területén. A Nemzeti Parkszolgálat kutatói most előzetes jelentést tettek közzé, melyben műhold felvételek és korábbi tüzek modelljei alapján megbecsülték az óriás mamutfenyő állományában bekövetkezett ritkulást.

Az eredmények szerint 7500-10 ezer fa pusztulhatott el, ami a világon összesen található teljesen kifejlett egyedek tíz százaléka és egyhetede közötti érték.

„Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ez mennyire elszomorító mindannyiunk számára. Ezek a fák évezredek óta élnek. Már több tucatnyi tűzvészt éltek túl. Él egy halvány remény bennem, hogy ha egyszer gyalog is kijutunk a földekre, a helyzet nem lesz olyan rossz, de ez remény, és nem tudomány" - mondta Christy Brigham, a Sequoia és a Kings Canyon Nemzeti Park erőforrás-gazdálkodási és tudományos vezetője. 

A világ legjobb ötletei #3 Hét hektáros ingyenes élelmiszer-erdő Atlantában Atlantának hatalmas használaton kívüli földterületei vannak, a városi tanács pedig jóváhagyta, hogy ezeket a megüresedett földeket Georgia állam első élelmiszer erdejévé változtassák.

Szén-dioxid katasztrófa

Az erdészek véleménye szerint ilyen nagy mennyiségű óriás mamutfenyő elvesztésének komoly következményei lesznek, melyek velünk maradnak. Az óriás mamutfenyő a leghatékonyabb önálló növény a légköri szén-dioxid kivonásának és raktározásának tekintetében, valamint a hatalmas fák értelemszerűen pótolhatatlan természetes élőhelyet jelentenek a helyi vadvilág számára, sőt segítenek a San Joaquin-völgyben fekvő gazdaságok és közösségek vízellátásának védelmében. 

"A tüzek száz éves elnyomása, az éghajlatváltozás által vezérelt, forróbb aszályokkal kombinálva megváltoztatta a tüzek természetét a Sierra déli részén, és ez a változás nagyon hátrányos az óriás mamutfenyő számára" - mondta Brigham.

A helyszíni bejárásokat a jövő hetet követően tartják, felmérve a fapusztulás pontos mértékét. A világ egyik legértékesebb fájának tartott óriás mamutfenyőkről eddig azt gondoltuk, hogy jól alkalmazkodtak a tüzekhez. A sokszor ​​több mint 2000 éves fák ahhoz is tüzet igényelnek, hogy a tobozuk megrepedjen és a magok kijussanak belőle. A park területén egyébként az 1960-as évek óta tartanak ellenőrzött égetéseket.

Óriás mamutfenyő

Az óriás mamutfenyő más néven hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába sorolt Sequoiadendron nemzetség egyetlen élő faja. Ez a fa a Földön élő legnagyobb testtömegű élőlény. A legöregebb ismert példány 3200 éves, törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna.

(Forrás: MTI, Wikipédia Kép: Wikipédia, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A Tűz és Vihar dala, avagy lángokban áll az USA nyugati partja A klímaváltozás tagadhatatlan, bizonyított tudományos tény, és sürgősen tennünk kell valamit, hogy élhető, ne csak túlélhető környezet maradjon utódainkra. A dolgoknak általában több oka is van egyszerre, és szerencsére a klímaváltozás kapcsán is egyre többre derül fény.

12 éves csúcson a Föld tüdejének pusztítása Bolsonaro Brazíliájában Az Amazonas esőerdeinek pusztítása 2008 óta nem volt olyan intenzív, mint idén, a szakértők szerint főképp Jair Bolsonaro elnökségének köszönhetően.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
A bolygónkon az életet a mágneses mező teszi lehetővé, ezért is fontos, hogy minél jobban megismerjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.