Kína a végbélnyílások tesztelésével folytatja a Covid elleni küzdelmet

2021 / 01 / 27 / Felkai Ádám
Kína a végbélnyílások tesztelésével folytatja a Covid elleni küzdelmet
A kínai egészségügyi hatóságok a végbélnyílásból vett mintavételre használható tesztekkel szűrik ki a koronavírus-fertőzést az ázsiai országban népszerű, utazásokkal egybekötött holdújév ünnepe előtt.

A végbélnyílásból vett minták ugyanis bizonyos szakértők szerint megbízhatóbban igazolják a fertőzés meglétét vagy hiányát, mint az orr- vagy a szájüregből vett minták, esetleg az antitestek kimutatására alkalmas tesztek – számol be róla a Gizmodo, egy helyi, állami működtetésű hírcsatorna, a Global Times nyomán. A GT arról ír, hogy Pekingben a múlt héten egy 9 éves, tünetmentes fiút teszteltek pozitívan a vírus jelenlétére, és ezután vizsgálták meg alaposabban a fiú iskolájának a tanulóit és dolgozóit. Ekkor vetették be a végbélnyílás-tesztet is. Li Tongzeng, a pekingi You'an kórház fertőző betegségekkel foglalkozó igazgató-helyettese elmondása alapján a koronavírus tovább marad működőképes a végbélnyílásban, valamint a székletben, mint az emésztőcsatorna felsőbb szakaszain vagy a légutakban. Bizonyos tünetmentes hordózok esetén pedig előfordul az is, hogy a vírus csak 3-5 napig mutatható ki a torokból, és így hamis negatív eredmények születnek a teszteléskor. Az újság hozzáteszi, hogy mivel ez a teszt annyira sem „kényelmes”, mint a légutak tesztelése, ezért csak a kijelölt karanténközpontokban végzik el.

A Global Times egyébként beszámol arról is, hogy többen kételkednek abban, hogy erre a tesztre valóban szükség lenne. A Vuhani Egyetem egyik szakértője például úgy nyilatkozott a lapnak, hogy mivel a vírus a felső légutakon át terjed, és nem az emésztőrendszer alsó részein keresztül, így a leghatékonyabb eljárás továbbra is az orr- és a szájüreg tesztelése. És bár valóban kimutatható volt székletből maga a koronavírus, de nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés az emésztőrendszeren keresztül is terjedne. A végbélnyílásból a minta levétele olyan 10 másodpercet vesz egyébként igénybe, de az ABC beszámol egy Dél-Koreából Kínába hazatért lányról, aki „végtelen szégyent” érzett, miután végrehajtották rajta a mintavételt. Az ABC írt arról is, hogy hasonló tesztelést Pekingen kívül is végeztek.

A kínai hatóságok egyébként arra szólítják fel a lakosságot, hogy tartózkodjanak a szükségtelen utazásoktól még a holdújévhez kapcsolódó szünidő alatt is. 2019-ben a kínai Utazási Minisztérium adatai alapján, a Covid19 kitörése előtt közel 3 milliárd utazásra került sor. Kínában idén több intézkedést is hoztak az utazások és az összejövetelek ellen, Pekingben például a városvezetés betiltotta még a holdújévhez kapcsolódó összejöveteleket is a templomokban, valamint a sporteseményeket, és egyéb tömegrendezvényeket is. A mozik és a többi szórakoztatóipari egység pedig csak 75 százalékos kihasználtság mellett működhetnek.

További cikkek a Rakétán:

Angliában a koronavírus miatt kórházba került betegek harminc százaléka hamarosan ismét kórházba került A legfrissebb hivatalos adatok szerint az angliai idősgondozókban május közepe óta a múlt héten haltak meg a legtöbben, ami 46 százalékos növekedést jelentett az említett időszakban. A növekedés egybeesik azzal, hogy az új, angliai vírusvariáns bejutott az említett gondozó létesítményekbe.

A mobilunkkal fogjuk igazolni, hogy megkaptuk az oltást Jegyet, bérletet, oltási könyvet kérjük szépen felmutatni! A Microsoft és az Apple is dolgozik az ügyön.

Koronavírus betegek kilátásait jelző matematikai modellt fejlesztettek Bécsben Az új matematikai modellt a bécsi MedUni Wien orvosi egyetem kutatói más orvosi egyetemekkel közösen alkották meg. Segítségével nagy biztonsággal meg lehet határozni, hogy mely betegek vannak túl a fertőzés okozta betegség nehezén.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.