Koronavírus betegek kilátásait jelző matematikai modellt fejlesztettek Bécsben

2021 / 01 / 14 / Justin Viktor
Koronavírus betegek kilátásait jelző matematikai modellt fejlesztettek Bécsben
Az új matematikai modellt a bécsi MedUni Wien orvosi egyetem kutatói más orvosi egyetemekkel közösen alkották meg. Segítségével nagy biztonsággal meg lehet határozni, hogy mely betegek vannak túl a fertőzés okozta betegség nehezén.

Koronavírus kalkulátor

A MedUni Wien kutatóorvosai a Klinik Favoritennel, az Innsbrucki Orvosi Egyetemmel, a linzi Johannes Kepler Egyetemmel és a stockholmi Karolinska Intézettel közösen dolgoztak a pandémia mögött álló matematikai összefüggések feltárásán. Ahhoz, hogy a különböző országok egészségügyi rendszerei minden beteget elláthassanak, és ne omoljanak össze a terhelés alatt, nagy segítség, ha az orvosok tudják, hogy mely betegekre kell koncentrálni.

A bécsi kutatók szabadon hozzáférhetővé tették az ACCP-Tool-nak keresztelt eszközt, mely olyan adatokkal dolgozik, melyek a kórházakban minden betegről rendelkezésre állnak. A paraméterek között megtalálható a gyulladásos betegségekre utaló c-reaktív protein (CRP), a veseműködést jelző kreatinin illetve a trombocitaszám.

Az ACCP-Toolba a kórházba kerülést követő négy nap adatait viszik be, az életkorral és a felvételkor mért hőmérséklettel, a tünetek megjelenésének idejétől függetlenül.

A szoftver ezekből az adatokból már kis hibaszázalékkal meg tudja állapítani, hogy kinek lesz enyhe lefolyású koronavírus betegsége, így őket hamarabb elengedhetik, nem is szükséges megvárni a betegség hetedik napját, ami a kritikusnak számító időszak, a tizedik napig. Az így felszabaduló kórházi erőforrásokat újabb betegek ellátásának szolgálatába lehet állítani. Az eszközt a programozás során 441 beteg adatain tesztelték, majd az elkészült kalkulátort 553 további beteg adataival hitelesítették.

(Forrás: MedUni Wien Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Elindult a magyarországi koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése Magyarországon is elindult az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése. A magyar kormány 2030/2020 (XII. 29.) határozata nyomán a Debreceni Egyetem kapott megbízást a feladatra együttműködve a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és a munka már meg is kezdődött, most az állatkísérleteknél tartanak. A védőoltást előrehozottan törzskönyvezik majd, a terveik szerint egy éven belül.

A Pfizer koronavírus vakcinája 95, a Modernáé 94,5, az AstraZenecáé 90 százalékban hatásos Szerencsére több gyógyszergyártónál is nagy erőkkel halad a koronavírus elleni vakcina fejlesztése, beszámolónkban összegeztük legfontosabb friss híreket.

Új, létező koronavírusgyógyszer-jelölteket találhattak a kínai mélytanulási algoritmusok Egy számítógépes gyógyszerszűrési stratégia laboratóriumi kísérletekkel kombinálva azt sugallja, hogy a pralatrexát, egy eredetileg a limfóma kezelésére kifejlesztett kemoterápiás gyógyszer potenciálisan felhasználható a Covid-19 kezelésére is.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.