Kína a világ legnagyobb CO2-kibocsátója és a legnagyobb zöldenergia-beruházója is, egyben

2021 / 05 / 07 / Rácz Tamás
Kína a világ legnagyobb CO2-kibocsátója és a legnagyobb zöldenergia-beruházója is, egyben
Igaz, hogy Kína adja az emberiség szén-dioxid-emissziójának majdnem harmadát, de az is igaz, hogy tavaly több megújuló energia-beruházást eszközölt, mint a listában utána következő öt ország együtt.

2020 végére világszerte összesen csaknem 2800 GW összkapacitású megújuló energia-termelő beruházás működött a Földön. Ebből Kína 895 GW-nyival részesül. A rangsorban őt követő USA, Brazília, India, Németország és Kanada összesen 809 GW-nyi zöld erőművet épített eddig. Japánban kb. 100, Olaszországban és Franciaországban 55-55 GW zöldenergia megtermelésére alkalmas létesítmény üzemel.

A tavalyi évben egyébként a 2019. év végi állapothoz képest további tíz százalékkal bővült a megújuló energia kihasználása. A leggyorsabban a napelemes rendszerek telepítése fejlődik, tavaly év végére 21,6%-kal több napelem termelte az energiát, mint az előző évben. A szélerőmű-kapacitás 18%-kal bővült. A víz- és biomassza-energia illetve a geotermikus energia használata ehhez képest alig, ágazatonként egy-két százalék körüli mértékben növekedett.

Kína aránya a CO2-kibocsátásban nagyon hasonló ahhoz a részarányhoz, amelyet a megújuló energia termelésében teljesít. Az emberiség 33 milliárd tonna körüli éves emissziójából 2018-as adat szerint Kína 10,06 GT-val reszesedett. Kínát az USA majd India követi 5,41 illetve 2,65 GT-val, majd a megújulók kihasználásában cseppet sem jeleskedő Oroszország jön 1,71 GT-val.

További cikkek a témában:

Magyarok dolgoztak ki egy új megoldást a szén-dioxid elektrokémiai hasznosítására A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói már szabadalmaztatták is felfedezésüket.

Megszületett az Európai Klímatörvény - mostantól kötelező lesz betartani a Green Deal célkitűzéseit Egész éjjel zajló tárgyalások után megszületett a megegyezés: az Európai Uniónak 2030-ra nem csak 40%-kal, hanem 55%-kal kell csökkentenie a kibocsátását. Az egyes országok eltérő határidőre teljesíthetik a célt, de a 27 ország összességében el kell, hogy érje a klímasemlegességet 2050-re.

Egy gyűrű mind felett, ha komolyan zéró karbon emissziót akarunk 2050-re Jószerével az egész világ arra esküdözik, hogy 2050-re elérik a nettó nulla széndioxid kibocsátást, az éghajlatváltozás visszaszorítása érdekében, de vajon valóban eljuthatnak idáig a meglévő technológiákkal? A Forbes összeállítása egyetlen meghatározó választ talált a kérdésre.

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.