Megszületett az Európai Klímatörvény - mostantól kötelező lesz betartani a Green Deal célkitűzéseit

2021 / 04 / 21 / Bobák Zsófia
Megszületett az Európai Klímatörvény - mostantól kötelező lesz betartani a Green Deal célkitűzéseit
Egész éjjel zajló tárgyalások után megszületett a megegyezés: az Európai Uniónak 2030-ra nem csak 40%-kal, hanem 55%-kal kell csökkentenie a kibocsátását. Az egyes országok eltérő határidőre teljesíthetik a célt, de a 27 ország összességében el kell, hogy érje a klímasemlegességet 2050-re.

Az Ursula von der Leyen által kihirdetett európai Green Deal célkitűzései között szerepel az Európai Unió tagországai számára előirányzott, 2050-re elérni kívánt klímasemlegesség, amelynek értelmében a kibocsátást egyensúlyba kell hozni a szennyező anyagok, leginkább a szén-dioxid megkötésének arányával. Ennek érdekében nem csak a szénmegkötési technológiák fejlesztésére kell fókuszálni, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátását is jelentősen redukálni kell.

Az eddigi, 2030-ra előírt 40%-os csökkentés (az 1990-es értékekhez képest) helyett a tegnapi nap és éjszaka folyamán az Európai Bizottság tagjai 55%-os csökkentésben állapodtak meg, ami az Európai Unió egészére kötelező érvényű lesz.

A most törvényerőre emelkedett szabályok, vagyis a Klímatörvény minden nemzet számára elérendő célt jelentenek, de az egyes országok a maguk tempójában valósíthatják meg a saját határainkon belül az 55%-os csökkentés elérését. Ha például egy ország sokkal előbb jár a környezetbarát technológiák használatában és így a kibocsátás redukálásában, akkor ez kompenzálhatja egy másik ország elmaradását. A törvény kihirdetését üdvözölte Ursula von der Leyen és Frans Timmermans is. "Ez egy korszakalkotó pillanat az Európai Unió számára. Egy ambiciózus megegyezést sikerült elérni, amellyel a klímasemlegességi céljainkat kötelező szabállyá alakítottuk, hogy irányt mutasson a politikánk számára a következő harminc évre." - nyilatkozta Timmermans.

Nem mindenki volt azonban elégedett az eredménnyel, mivel a tárgyalások kezdetén még a 60%-os csökkentés volt az kitűzött cél, de ebben nem sikerült megegyezni. Emellett az új szabályok szerint az 55% elérését nem csak a kibocsátás csökkentésével, hanem a szén-dioxid nyelők (olyan technológiák, amelyek megkötik a légköri CO2, ilyen lehet például egy erdő is) alkalmazásával is el lehet érni, ami esetleg lehetőséget ad a könyveléssel való trükközésre, az Európai Zöld Párt képviselői szerint - írja az Euractiv.

A tárgyalófelek ezenkívül megállapodtak egy független szakmai tanács, az Európai Tudományos Tanácsadói Testület létrehozásáról, amelynek négy évre megválasztott 15 tagja segíteni fog abban, hogy a kitűzött klímavédelmi célok összhangban legyenek az EU politikájával.

(Forrás: Euractiv, Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Európában született meg az első Green New Deal Az Egyesült Államokban a demokraták egyelőre csak a kampányuk részévé tették, ám az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ma bejelentette a világ első Green New Deal-jét.
11 tagállam kéri az EU-t: a gazdaság újraindításánál ügyeljen a környezetvédelemre! Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Lettország, Luxemburg, Franciaország: ezek az államok nem akarják feladni a zöld célokat a vírusválság miatt sem.
2050-re ígér klímasemlegességet Magyarország A Parlament szerdán elfogadta a klímatörvényt, ám a szakmai szervezetek szerint az abban tett vállalások közel sem elegendőek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.