Kína bejelentett egy új rakétát, amivel embert fognak küldeni a Holdra

2020 / 10 / 02 / Bobák Áron
Kína bejelentett egy új rakétát, amivel embert fognak küldeni a Holdra
Egy ideje már lehetett tudni, hogy az amerikaiak és az oroszok mellett a kínai űrügynökség is arra készül, hogy a közeljövőben embert küldjenek a Holdra, de a terveikről eddig nem lehetett túl sok konkrétumot tudni.

A Fuzhouban megtartott űrkonferencián viszont kínai holdprogram egyik vezetője, Jang-fej Csou elég sok konkrétumot elárult a készülő rakétáról, valamint arról, hogy milyen kihívásokkal kell még szembenézniük. A helyettes főmérnök elmondta, hogy a kínai űrügynökség jelenlegi hordozórakétái közül egyik sem elég erős ahhoz, hogy megfeleljen a holdra szálláshoz, így ehhez egy teljesen új rakétát kell építeniük. Az új rakéta 87 méter magas lesz és 25 tonnányi rakományt tud majd Hold körüli pályára juttatni, vagyis méreteiben és kapacitásában is meglehetősen közel áll a világ jelenlegi két legerősebb rakétájához, a Falcon Heavyhez és a Delta IV Heavyhez, bár az amerikaik által a holdra szálláshoz fejlesztett SLS-től azért így is jócskán elmarad.

Az egyelőre név nélküli hordozórakéta abban is hasonlít az amerikai rakétákhoz, hogy három első fokozatú rakéta fogja a magasba emelni, amelyek egyenként ötméteres átmérőjűek lesznek, és a Hosszú menetelés 5 rakétához kifejlesztett YF-100K hajtóművek emelik majd a magasba. Csou elmondta, hogy a kilövéshez várhatóan az ország déli részén található Wenchang űrközpontot használják majd.

Kína idén májusban sikeresen tesztelte a következő generációs űrhajóját, amit már kifejezetten mélyűri és holdutazásokhoz fejlesztettek, ám Csou szerint még így is számtalan kihívást kell megoldaniuk, mielőtt elindulhatnának a Holdra. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ki kell fejleszteniük aegy leszállóegységet, amivel az űrhajósok a Hold körüli pályáról elérhetik az égitest felszínét.

(Space.com, Globaltimes.cn, Borítókép: Kína jelenlegi legerősebb űrrakétája, a Hosszú Menetelés 5 száll fel 2020 július 23-án a Wenchang űrközpontból, fedélzetén a Tianwen-1 marsjáróval, Fotó: Roman Balandin/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.