Kína tízezres műholdflottát építhet, hogy felvegye a harcot Elon Musk StarLinkjével

2023 / 02 / 27 / Pőcze Balázs
Kína tízezres műholdflottát építhet, hogy felvegye a harcot Elon Musk StarLinkjével
Kínai kutatók azt javasolják, hogy az ország építsen és állítson pályára egy nagyjából tizenháromezer műholdból álló flottát. Attól tartanak, hogy a StarLink kisajátíthatja az alacsony Föld körüli pályát, sőt, szerintük harcászati célra is felhasználhatóak az amerikai internetszolgáltató műholdjai.

A Gizmodón olvasható hír szerint egészen pontosan 12,992 szatellitet állítanának pályára a Népi Felszabadító Hadsereg Pekingi Űrmérnöki Egyetemének kutatói. Fontos hozzátenni, hogy mindez egyelőre csak egy javaslat a részükről, amely egy szakkiadványban jelent meg, ugyanakkor nem csak technológiai, hanem üzemeltetési kérdésekre is kitér: a megakonstelláció tulajdonosa a 2021-ben alapított China Satellite Network Group lenne. Szintén a felvetés komolyságát mutatja, hogy Kína már három éve jelezte a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek, hogy tizenháromezer ilyen műholdat szeretne keringetni a Föld körül.

Stipi-stopi

Az elképzelések hátterében az áll, hogy az országban tartanak attól, hogy Elon Musk StarLink nevű, szatellites internetet szolgáltató vállalata dominálhatja az alacsony Föld körüli pályát, ha a versenytársai túl lassan lépnek. 2019 novemberében részletesen beszámoltunk a Starlink alkalmazta technológiáról, melynek lényege, hogy a cég a tervek szerint egy többtízezer műholdból álló hálót fog fonni, több rétegben, a Föld köré, hogy a teljes bolygót jó minőségű internethez juttassa. De mivel egy cella csak korlátozott mennyiségű sávszélességet tud biztosítani, ezért a nagyvárosokban, amelyekben az üvegszálas kapcsolat mellett lassan az 5G is megszokottá válik, sosem lesz érdemes előfizetni a Starlinkre. Ezekkel a területekkel ellentétben bőven akad olyan része a bolygónak, ahová állami támogatás vagy szabályozás kell ahhoz, hogy egy telekommunikációs vállalat kiépítse az infrastruktúrát - gondoljunk csak egy pusztával körülvett gazdaságra vagy egy antarktiszi kutatóközpontra. Muskék most valamivel több mint háromezerhatszáz műholdnál tartanak a tervezett tizenkétezer, majd később több mint negyvenezer darabból.

A cikk szerint Kína az amerikai dominancia mellett attól is tart, hogy a SpaceX fegyverként használhatja, azaz nekikormányozhatja más tárgyaknak a műholdjait. Ahhoz azonban, hogy valóban felvehessék a versenyt Musk cégével, valószínűleg szükségük lesz egy, a Falcon 9-hez hasonló, újrahasználható rakétára, hogy tömegével állíthassák pályára a szatellitjeiket. Ilyenje viszont egyelőre nincs az országnak, igaz, már kísérleteznek vele.

(Fotó: Unsplash/Forest Katsch)

Orosz célponttá válhat Elon Musk műholdas internete, ami már az Antarktiszon is elérhető Az ENSZ Leszerelési Ügyekkel Foglalkozó Hivatalának egy munkacsoportjában utaltak erre.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.