Kínáé a kvantumfölény

2021 / 07 / 13 / Justin Viktor
Kínáé a kvantumfölény
A legerősebb kvantumszámítógépet mostantól hivatalosan is Kínában gyártják, és jóval felülmúlja a korábbi kvantumfölény birtokos Google gépét.

66 qubit

A kvantumszámítógép a klasszikus bitek helyett qubitekkel dolgozik, melyek a kvantummechanika törvényeinek engedelmeskednek. A kvantumfölény megállapításához a kínai kvantumszámítógépnek gyorsabban kellett dolgoznia mint a vetélytársainak, és a kutatóknak azt is ki kellett számolniuk, hogy pontosan mekkora a feldolgozási teljesítménye. A kínai kutatók állítása szerint mindez sikerült.

A sikert az Anhuj tartományban található Hofej Műszaki Egyetemen kutató Csien-Vej Pan vezette kutatócsoport érte el, és azt is hozzátették, hogy még nem érték el a chippel annak a végső teljesítményét.

A Zuchongzhi kvantumprocesszor összesen 66 qubittel rendelkezik, szemben a Google Sycamore chipjével, melynek csak 53 qubitje van. A kvantumfölényt biztosító kísérlethez ráadásul a kínai processzor csupán 56 qubitet használt a 66-ból. Az IBM is harcban áll ezen a versenypályán, de System One chipjük csak 20 qubites, melyet mindkét előbbi chip teljesítménye felülmúl. A Zuchongzhi nevet Cu Csung Ce V. századi matematikus után adták a chipnek, aki olyan pontosan kiszámolta a pí értékét, hogy azt csak 800 évvel később tudták felülmúlni.

A Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem Modern Fizikai Tanszékének kutatócsoportja már 2020 december 4-én bejelentette, hogy számítógépük 10 milliárdszor gyorsabb, mint a Googlé. A Google 2019-ben mutatta be a Sycamore-t, és azt állították, hogy mindössze 3 perc 20 másodperc alatt végez el egy olyan feladatot, melyet más szuperszámítógépek csak 10 ezer év alatt képesek megtenni.

A kínai tudósok mostani bejelentése szerint a Zuchongzhi-nek körülbelül 1,2 óra, vagyis 70 perc kellett ahhoz, megoldjon egy olyan feladatot, melyre a versenytársainak nyolc évre lenne szükségük.

 

Egyidejűség

A kínai kvantumszámítógép tesztelésére használt feladat százszor volt nehezebb, mint bármi, amivel a Google Sycamore valaha találkozott. A Zuchongzhi elődje az 53 qubites Jiuzhang volt, ám az utód gyorsabb, sokoldalúbb és könnyebben programozható.

A kvantumfölényt elérő feladatban a Zuchongzhi chip egy kvantum-áramkört szimulált, és annak kimenetéről random számmintákat vett. A modellezett áramkör qubit-számának növelésével a feladat olyan bonyolultsági fokot érhet el, melyet a hagyományos számítógépekkel már nem is lehetséges megoldani - számolt be róla a New Scientist.

A kvantumszámítógépek hihetetlen erejét és teljesítményét a klasszikus bináris gépekkel szemben az adja, hogy egy probléma megoldása közben számba vehetnek minden lehetőségét és ráadásul egyidejűleg.

(Forrás: ZMEScience Kép: The University of Science and Technology of China)

Ez is érdekelhet:

Új kompakt kvantumszámítógép Ausztriából A kvantumszámítógépek építésének egyik legnagyobb kihívása az általában hatalmas méretük, köszönhetően a működésükhöz szükséges rendkívül összetett technológiai háttérnek. A sógorok fizikus-kutatói most ezen a nehezen fejleszthető területen alkottak nagyot, illetve kicsit.

Nyílt hozzáférésű kvantumszámítógép A ma még nagyon ritka és nehezen elérhető felhő-alapú kvantumszámítástechnika egyre inkább a kvantumfeldolgozáshoz való hozzáférés alapvető módszerének számít. Most megérkezett az első nyílt hozzáférésű kvantumszámítás-kapacitás.

Az Advantage lehet a világ első kereskedelmi kvantumszámítógépe A kvantumszámítógép rendszerek, szoftverek és szolgáltatások egyik vezető fejlesztője, a D-Wave Systems bejelentette új generációs kvantumszámítási platformjának elérhetőségét. Az új hardvereket, szoftvereket és eszközöket tartalmazó csomag a világon elsőként szolgálhatja ki a termelés-orientált kvantumszámítástechnikai alkalmazásokat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.