Már több mint ezer métert tett meg a Marson a kínai marsjáró, és hamarosan nagy kihívás elé néz

2021 / 08 / 23 / Bobák Zsófia
Már több mint ezer métert tett meg a Marson a kínai marsjáró, és hamarosan nagy kihívás elé néz
Augusztus 15-én befejezte hivatalos, 90 sol-os küldetését a Csuzsung, de folytatja útját a hatalmas marsi medencén keresztül, ahol szeptember közepétől novemberig el lesz vágva a földi irányítástól.

Kína első rovere a Marson, a Csuzsung, 90 marsi napig (sol), vagyis körülbelül 92 földi napon át tartó küldetését augusztus 15-én fejezte be, ezalatt 889 métert tett meg és 10 GB adatot közvetített a Kínai Űrügynökség (CNSA) számára. Elsődleges feladata a bolygóról szóló minél több adat beszerzése volt, beleértve a kőzetek kémiai összetételének és fizikai jellemzőinek vizsgálatát és a vízjég utáni kutatást. A Mars felszínén munkálkodó amerikai roverek is hasonló céllal érkeztek a vörös bolygóra, azonban a Csuzsung landolási helyszínén, az Utopia Planitián eddig csak a Viking-2 fordult meg a hetvenes években, az a marsjáró pedig csak egy helyből készítette a felvételeit.

A Csuzsung ezzel szemben az elmúlt hónapok során már több mint 1000 métert tett meg a környéken, és missziója végeztével is folytatja útját, immár a Planitia déli régiója felé, abba az irányba, ahol annak idején landolt - írja a CGTN. A missziót teljes sikerként könyvelte el a Tienven-1 tervezői csapata, mivel a keringőegység és leszállóegység által gyűjtött és közvetített 420 GB adat máris hozzájárult a Mars geológiai és atmoszferikus jellemzőinek alaposabb megértéséhez, kiderült például, hogy a bolygón jelenleg melegebb van, mint azt a kutatók korábban gondolták:

"Normál esetben úgy gondoljuk, hogy a bolygó hőmérséklete mínusz 60 - mínusz 50 Celsius-fokos"

- nyilatkozta Liu Csiencsün, a Tienven-1 rendszerének egyik fő tervezője - "Az évnek ebben a szakában, az adatok mínusz 20 - mínusz 10 fokot mutattak délben."

A további küldetés legnagyobb próbatételére szeptember közepétől kerül majd sor, amikor a Nap a Föld és a Mars közé kerül, lehetetlenné téve, vagy legalábbis nagyon megnehezítve a kommunikációt az űreszközök és a földi állomások között. A tranzit után, valamikor november elején állnak majd helyre kommunikációs csatornák, addig a Csuzsung csökkentett kapacitással működik. A Space leírása szerint az őszi esemény a Marson tartózkodó NASA roverekre, a Curiosity-ra és a Perseverance-re is hatással lesz, október másodikától október tizennegyedikéig magukra maradnak a távoli bolygó felszínén.

"Senki sem próbál meg új utasításokat küldeni a Marsra a szoláris konjunkció alatt.

Lehetetlen megjósolni, hogy milyen információk vesznek el a Napból származó töltéssel rendelkező részecskék interferenciája miatt, és ez az elveszett információ potenciálisan veszélyeztetheti az űreszközt. Ehelyett, az együttállás előtt, a mérnökök elküldenek két hétre való utasítást, majd várnak." - részletezi a stratégiát a NASA.

(Fotó: CNSA)

További cikkek a témában:

A hetvenes évek Viking-2 küldetése után most a kínai marsjáró is megmutatta, hogyan néz ki az Utopia Planitia A Mars 3300 kilométeres Utopia síkságán járt már korábban egy Földről érkezett eszköz, a kínai marsjáró azonban sokkal alaposabban feltérképezheti a kietlen környéket.
A kínai marsjáró is elküldte az első fotókat a Mars felszínéről A Csuzsung szombaton hajtott végre sikeres leszállást a Marson, most pedig a kínai űrügynökség közzétette az első fotókat, amiket a marsjáró a bolygó felszínén készített.
Februárban három űreszköz is eléri a Marsot, az egyik pedig már egy képet is küldött Nem túlzás azt állítani, hogy a február történelmi hónap lesz az űrkutatásban, hiszen néhány napos különbséggel nem kevesebb, mint három űreszköz fogja elérni a vörös bolygót - ezek közül kettő olyan országé, akik most először jutnak el a Marsra.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
A Juno szonda a közelmúltban történt elrepülése az Europa mellett érdekes megfigyelést eredményezett: mozgásra utaló nyomokat azonosítottak a Jupiter holdjának a jeges felszíne alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.