Februárban három űreszköz is eléri a Marsot, az egyik pedig már egy képet is küldött

2021 / 02 / 07 / Bobák Áron
Februárban három űreszköz is eléri a Marsot, az egyik pedig már egy képet is küldött
Nem túlzás azt állítani, hogy a február történelmi hónap lesz az űrkutatásban, hiszen néhány napos különbséggel nem kevesebb, mint három űreszköz fogja elérni a vörös bolygót - ezek közül kettő olyan országé, akik most először jutnak el a Marsra.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a történelmi pillanat egy kicsit még történelmibb lehetett volna, de a koronavírus-járvány miatt az Európai Űrügynökségnek végül nem sikerült időben elkészülnie az ExoMars 2020-misszióhoz készített Rosalind Franklin marsjáróval, így azt csak a nagyjából két év múlva esedékes következő indítási ablakban indíthatják útnak. A vörös bolygó környékén viszont így is elég nagy lesz a tolongás: a NASA Mars 2020-missziója a Perseverance marsjáróval és az Ingenuity helikopterrel a tervek szerint február 18-án éri el a Marsot, nagyjából egy héttel azután, hogy az Egyesült Arab Emirátusok és Kína űrszondája pályára áll a bolygó körül.

Az Arab Emírségek Al-Amal, azaz Remény nevű szondája és a kínai Tienven-1 ráadásul várhatóan mindössze egy nap eltéréssel érnek célba február 9-én és 10-én, utóbbi pedig már egy fotót is küldött a bolygóról.

A kettő közül a kínai űrügynökség missziója az ambiciózusabb, hiszen bár az EAE-hez hasonlóan még ők sem küldtek soha űreszközt a bolygóhoz, a Tienven-1 a Mars 2020-hoz hasonlóan egy marsjárót is vitt magával, amivel megpróbálnak leszállni a bolygó felszínére. A kínai marsjáró jóval kisebb, mint a Perseverance, és a tervek szerint az Utopia Planitián fog majd leszállni, ami a Naprendszer legnagyobb meteorkráterében, a mintegy 3300 kilométer átmérőjű Utopiában található sík terület. A marsjáró céljaival kapcsolatban a kínai űrügynökség elég szűkszavú volt, így egyelőre csak annyit tudni, hogy a küldetés célja a bolygó tanulmányozása.

A Tienven-1 előtt egy nappal ér célba az Al-Amal, ami ha lehet, még a kínai expedíciónál is izgalmasabb, hiszen az Egyesült Arab Emírségek még nemhogy a Marsra, de a Holdra sem küldött soha egyetlen űreszközt sem. Mi több, az országnak mindössze 2014 óta van űrügynöksége, így a sikeres Mars-misszió még úgy is igazi tudományos szenzáció, hogy a küldetés kivitelezésében szorosan együttműködtek a Coloradói Egyetemmel. A bolygó körül, nagyjából húsz kilométeres magasságban keringő műhold a Mars atmoszférájának felsőbb és alsóbb rétegei közötti kapcsolatot fogja vizsgálni, és választ adhat arra is, hogy mi okozza az atmoszférában található hidrogén és oxigén elpárolgását az űrbe. Az Al Amal-missziót eredetileg kétévesre tervezik, de ha minden a tervek szerint alakul, egészen 2025-ig gyűjtheti az adatokat az égitestről.

Minden, amit a Perseverance marsjáróról tudni érdemes Remélhetőleg már egy hónap sincs hátra addig, hogy a NASA új marsjárót küldjön a vörös bolygóra. A Perseverance egyik kiemelt feladata, hogy hajdanvolt élet nyomai után kutasson. Most összegyűjtöttünk mindent, amit erről az eszközről tudni kell.

Az Arab Emirátusokkal és Kínával ellentétben az Egyesült Államok már gyakorlatilag hazajár a Marsra, hiszen mindent egybevetve ez lesz a tizenötödik küldetésük a vörös bolygóra, ennek ellenére a siker az esetükben sem garantált. A Perseverance landolása az égitesten kifejezetten nehéz falatnak ígérkezik, az elvesztése pedig akár évtizedekkel visszavethetné a Marssal kapcsolatos kutatómunkát. Amíg a kínai szonda néhány hónapig a bolygó körül fog keringeni, mielőtt megpróbálkoznának a landolással, a Perseverance azonnal megkezdi a leszállást, amint eléri a bolygót - ennek menetéről a NASA korábban már egy látványos animációt is megosztott.

A plutóniummal hajtott önvezető marsjáró a Jezero-kráterben fog leszállni, és sok más feladat mellett marsi talajmintákat is fog gyűjteni, amelyeket egy később induló európai űrmisszió fog visszahozni a Földre. Kétségkívül ez lesz a küldetés legérdekesebb része, hiszen a minták arra a kérdésre is választ adhatnak, hogy létezett-e valaha élet a Marson.

(Fotó: Kínai Nemzeti Űrügynökség, Borítókép: NASA/Kim Shiflett)

További cikkek a témában:

Harmadára rövidítheti a Mars-utazást egy új nukleáris hajtómű Az új hajtómű biztonságosabb és megbízhatóbb, mint a korábbi nukleáris hajtóművek, és sokkal hatékonyabb, mint a mai, kémiai hajtóanyaggal működő rakéták.

Elon Musk: Aki a Marsra megy, jó eséllyel meghal A SpaceX vezére a Humans to Mars online-konferencián beszélt arról, hogyan tervezi a Mars meghódítását, és hogy áll a SpaceX a felkészüléssel.

Korunk egyik legnépszerűbb tudósa szerint nem elképzelhetetlen, hogy a Marsról származunk Viszont legjobb esetben is még több mint egy évtizedet kell rá várnunk, hogy kiderüljön.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.