Kinyomtatnak egy tizenkilencedik században elsüllyedt hajót

2021 / 06 / 25 / Perei Dóra
Kinyomtatnak egy tizenkilencedik században elsüllyedt hajót
A felfedezés helyszínét a metrokivitelzők átadták a nonprofit, tengeri régészettel foglalkozó Silentworld Alapítványnak, hogy végezzék el a további kutatásokat, valamint az örökségvédelemmel kapcsolatos eljárásokat.

Mialatt az alapítvány munkatársai megkezdték a hajó feltárást és konzerválását, felkeresték a szintén ausztrál, 3D szkennereket fejlesztő Artec 3D-t, hogy digitalizálják a felszínre kerülő maradványokat. Ezeket egyúttal ki is nyomtatják, hogy összeszerelhessék a hajó pontos mását. Mindez persze az eredeti járművel is megtörténik majd, ám ennek előkészületei még várhatóan két-három évet felölelnek.

Darabról darabra emelik ki a roncsot

A Silentworld Alapítvány szerint kevésbé kockázatos a roncs maradványaira nézve, ha darabról darabra hozzák felszínre, egyenként rögzítik az adatokat, majd az egyes részeket szakszerűen becsomagolják, illetve hűtőtartályokba helyezik. A hajóról egyelőre nem áll rendelkezésre túl sok információ, a szakemberek azt gyanítják, hogy elhelyezkedése alapján utolsó szolgálatát követően partra vontathatták. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy viszonylag jó állapotban fennmaradt.

A szkennelés az Artec 3D saját termékeivel történik majd, melyekkel elkészíthetik az eredeti hajó háromdimenziós digitális modelljét. A cég nyilvánosságra hozta, hogy a munkálatokhoz a legjobb teljesítményű, Artec Eva 3D szkennert vetik be, ami elmondásuk alapján egy ultrakönnyű, vezeték nélküli eszköz, amellyel tűpontos, még a textúrát is hűen visszaadó fotók készíthetők. Korábban írtunk arról, hogy kinyomtatják a Cincinnati Music Hall homokkő oromzatát, melynek kivitelezése szintén az Artec nevéhez köthető. (Ez a hajóroncs pedig már a negyedik darab, amelyet a Silentworld Alapítvány jóvoltából feltártak, és beszkenneltek.)

A munkálatok irányítását egy elismert belga szaktekintély, Thomas Van Damme végzi, aki szerint az Artec Eva segítségével a korábbi kétdimenziós rajzok vagy 3D vázlatok helyett geometriailag és színeiben is precíz térbeli rekonstrukciók alkothatók. Hozzátette: a végeredmény ezáltal

ugyanolyan lesz, mintha azzal a fűrésszel dolgoztak volna, amivel annak idején a hajót készítették.

Érdekesség, hogy a cég összesen mintegy háromszáz darab digitális rögzítését vállalta el, amit a lehető leggyorsabban végre kell hajtaniuk, mielőtt még a csomagolásból kibontott elemek romlásnak induljanak. Az adatokat aztán feltöltik egy modellezőszoftverbe, ahonnan minden egyes elem kétdimenziós rajzát lekonvertálják alig egyetlen hónap leforgása alatt. Ez azért nagy szó, mert pár évvel ezelőtt egy hasonló munka évekig tartott. Az igazi kihívást alighanem mégis a 3D nyomtatással készülő kicsinyített, méretarányos darabok jelentik majd a szakembereknek, amit egyfajta főpróbaként is felfoghatnak, mielőtt az eredeti elemekkel dolgoznának.

(Fotó: 3D Printing Industry, 3D Print)

További cikkek a témában:

Beszkenneltek egy száznegyven éves épületet Elkészült a Cincinnati Music Hall digitális rekonstrukciója a homokkő oromzatelemeiről: minimum tíz, klasszikus szobrászati módszerekkel készült épületdíszt restauráltak, a szkennelés ráadásul a korabeli vésőnyomokat is mentette.

Kidolgozták az eljárást, amivel mesterségesen is készíthető emberi orrporc Az eredmény kanadai kutatók érdeme, akik fogtak egy olyan speciális hidrogélt, ami a pácienstől vett sejteket is tartalmazza, majd 3D nyomtatóval kinyomtatták az egyedi formájú implantátumot.

A Jadelabo 3D nyomtató nagyon jól néz ki, de akadnak vele problémák Szemet gyönyörködtető dizájn, de nem biztos, hogy versenyképes a kategória királyával.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.