Kidolgozták az eljárást, amivel mesterségesen is készíthető emberi orrporc

2021 / 06 / 18 / Perei Dóra
Kidolgozták az eljárást, amivel mesterségesen is készíthető emberi orrporc
Az eredmény kanadai kutatók érdeme, akik fogtak egy olyan speciális hidrogélt, ami a pácienstől vett sejteket is tartalmazza, majd 3D nyomtatóval kinyomtatták az egyedi formájú implantátumot.

Az eredetileg a Science Daily-n megjelent tanulmány vezető szerzőjét, Adetola Adesidat, a kanadai Albertai Egyetem Orvostudományi és Fogorvosi Karának sebészprofesszorát a The Engineer cikke idézi: a professzor szerint egy egész élet is kevés ahhoz, hogy valakire valóban személyre szabott porcot készíthessenek, az általuk kifejlesztett technológia segítségével azonban ez körülbelül négy hét alatt lehetséges. Hozzátette: az ember azt várná, hogy az implantátumnak el kell érnie egy bizonyos érettségi szintet, mielőtt beültetik a szervezetbe, de nem.

Az ráadásul pontosan úgy viselkedik, akár a valódi porc.

Bár még a dolgok elején járnak, de a csapat találmányának hatalmas szerepe lehet a jövő gyógyításában, hiszen csak Észak-Amerikában évente legalább hárommillió személynél diagnosztizálnak nem melanóma típusú bőrdaganatot, közülük pedig sokaknál előfordul, hogy a szervezetet érintő elváltozások miatt el kell távolítani az orrban lévő porcokat, ami az arc torzulásához vezet. A jelenleg alkalmazott módszer többnyire az, hogy a helyreállító műtétekhez a bordákból vesznek porcot, ez viszont növeli a szövődmények kockázatát – egyrészt azért, mert az átültetett darab deformálódhat, másrészt a bordák felnyitása komoly fertőzésveszélyt hordoz, növelve az akár végzetes tüdőproblémák esélyét. Az alábbi videón az implantátumot láthatjuk:

Adesida szerint a 3D nyomtatással készült mesterséges porc alkalmazásával szinte nullára csökkenthető az egészségügyi kockázat esélye, a mintavételhez pedig elegendő lesz egy mindössze félórás biopszia, amit az egyedi porcforma gyors legyártása követ. Az eljáráshoz felhasznált sejtek tárolhatóak, illetve egy esetleges későbbi műtéti beavatkozásnál ugyanúgy felhasználhatóak. A kutatás jelenleg az állatkísérleteknél tart, a klinikai tesztek az elkövetkező két-három évben kezdődhetnek.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

A Jadelabo 3D nyomtató nagyon jól néz ki, de akadnak vele problémák Szemet gyönyörködtető dizájn, de nem biztos, hogy versenyképes a kategória királyával.

Vízen lebegő buborék-irodákat álmodott meg egy tervező Krakkó szívébe Akár a jégkockák a limonádé tetején, úgy úszkálnának a jövő irodái, pontosabban lebegő kapszulái. Az úszó irodákat a folyó medréhez rögzítik, a platformok a növények leveleit, az ezekre helyezett, „enklávéként” funkcionáló gubók a tavirózsák virágait képezik le, a modulok pedig összekapcsolódnak a víz felszínén.

Az USA-ban már lehet olyan házat venni, amit a helyszínen nyomtattak ki A három háló- és két fürdőszobával ellátott ház feleannyiba kerül, mint a hasonló, környékbeli otthonok.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.