Beszkenneltek egy száznegyven éves épületet

2021 / 06 / 20 / Perei Dóra
Beszkenneltek egy száznegyven éves épületet
Elkészült a Cincinnati Music Hall digitális rekonstrukciója a homokkő oromzatelemeiről: minimum tíz, klasszikus szobrászati módszerekkel készült épületdíszt restauráltak, a szkennelés ráadásul a korabeli vésőnyomokat is mentette.

Az Industrial Machinery Digest számolt be arról a nem mindennapi projektről, aminek a közelmúltban részese lett a 3D metrológiai szolgáltatásokat és rendszereket értékesítő Exact Metrology: a cég munkatársai ugyanis megalkották a Cincinnati Music Hall homokkő oromzatelemeinek digitális rekonstrukcióját. A helyreállítás során legkevesebb tíz, klasszikus szobrászati módszerekkel készült épületdíszt restauráltak, a szkennelés ráadásul a korabeli vésőnyomokat is mentette:

A megbízás a Music Hall Baráti Kör nevű civil szervezettől érkezett, akik szeretnék megőrizni, fejleszteni, illetve népszerűsíteni a tizenkilencedik századi viktoriánus-gótikus stílusú épületet. Ami egyébként Samuel Hannaford építész munkája, aki a Music Hall előterét - a kor divatjának megfelelően - jellegzetes oromdíszekkel látta el. A homokkő alkotásokat egytől egyig kézzel faragták, ám azok állapota az elmúlt évek során olyannyira leromlott, hogy az eredeti díszekből mára mindössze elenyésző mennyiség maradt fenn.

Az Industrial Machinery Digest cikke arra is kitér, hogy a cég szakemberei az Artec 3D Leó nevű géppel szkennelték be a műalkotásokat. Választásuk azért épp erre az eszközre esett, mert az egyrészt profi minőségben, 3D-ben képes rekonstruálni az épületet, másrészt ez a piacon elérhető leggyorsabb, rendkívül pontos, illetve kiterjedt látószöggel bíró 3D szkennerje. Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Az Exact Metrology szerint nem kevesebbet, minthogy embereinek lényegében csak kézbe kellett fogni a készüléket, majd elsétálniuk vele a tárgyak előtt, és máris megfelelő mintát rögzítettek ahhoz, hogy szinte

tűpontossággal rekonstruálhassák az oromzat egyedi gótikus elemeit.

Chris Lafferty, az Exact Metrology munkatársa elmondása alapján az épület oromelemeire irányították a szkennert, amely strukturált fénytechnikai ráccsal leképezte az alakzatokat. Hozzátette: a kibocsájtott fény másodpercenként hárommillió pontról pattant vissza, így még a vésőnyomokat is pontosan rögzíthették. A begyűjtött adatokat később tovább adták a modellezéssel és újragyártással megbízott Arya Design restaurálással foglalkozó cégnek, hogy formailag és színvilágában is pontos oromdíszek készülhessenek.

(Fotók: Wikimedia Commons, Industrial Machinery Digest)

További cikkek a témában:

Kalifornia sivatagos vidékén épül az első 3D-nyomtatásos kivitelezésű városnegyed A nyomtatóknak nagyjából egy napnyi idő kellett egy harminckét négyzetméteres lakóépület felhúzására.

Jöhet egy 3D nyomtatott pizza? Vajon mennyit kell még várnunk az ehető nyomtatványokra? Az ENSZ szerint 10,9 milliárd ember él majd a Földön az évszázad végére: rovarok, műhús, tengeri moszat és 3D nyomtatóval elállított ételek egyaránt szerepelnek a jövő ételalternatívái között, de vajon a gyomrunk mit szól majd ehhez?

Megérkeztek az egy nap alatt kinyomtatható házak A Mighty Buildings szerint nemsokára a házakat is úgy fogják gyártani, ahogy manapság az autókat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.