Kipróbáltuk az alkalmazást, ami egyszerűen megtalálja a Pegasus-fertőzés nyomait a telefonunkon

2021 / 08 / 06 / Pőcze Balázs
Kipróbáltuk az alkalmazást, ami egyszerűen megtalálja a Pegasus-fertőzés nyomait a telefonunkon
Néhány hete fény derült arra, hogy a Pegasus nevű kémszoftvert emberek tízezreinek a megfigyelésére használhatták fel. Az Amnesty International elérhetővé tett egy laikusok számára kissé bonyolult eszközt, hogy leellenőrizzük, a telefonunk fertőzött-e a programmal. Az iPhone-tulajdonosok azonban mostantól egyszerűbben vizsgálhatják át a mobiljukat az iMazing nevű szoftverrel.

Államfők, kormányfők, újságírók, köztük magyarok is ott voltak a Pegasus-t kifejlesztő NSO célpont-listáján, amelyet jogvédők és oknyomozó újságírók szereztek meg. Az már a kezdetektől fogva látszott, hogy az eszköz valószínűleg nem tömeges megfigyelésre lett kidolgozva, így az átlagfelhasználóknak nem sok félnivalójuk van ettől a kártevőtől. "Az említett támadások rendkívül szofisztikáltak, dollármilliókba kerül kifejleszteni azokat, gyakran csak rövid ideig működnek és konkrét személyeket céloznak velük" - nyilatkozták akkor az Apple képviselői.

Az Amnesty International szakemberei a biztonság kedvéért készítettek egy programot, hogy nyugodtabban alhassunk

Ahogyan arról korábban a Rakétán is beszámoltunk, a Mobile Verification Toolkit (MVT) iPhone-okon és Android készülékeken is működik, bár a készítők kiemelik, hogy előbbi mobilokon több nyomot hagy a Pegasus, így könnyebb észrevenni a támadásokat. Az MVT a biztonsági mentéseinket fésüli át, hogy a kémprogram jelenlétére utaló nyomok után kutasson. Eddig a számítógépünk parancssorához kellett nyúlni az alkalmazás használatához, ám most az iMazing nevű iPhone-kezelő szoftverbe is beépítették ezt a megoldást - olvastuk a 9to5Mac-en.

"Nem ijesztgetünk. Az iPhone-felhasználók zöme nincs veszélyben. Abban bízunk, hogy azzal, hogy lejjebb visszük a használati küszöböt, felhívjuk az emberek figyelmét a jelenségre, és segítjük a fenyegetések korai felismerését"- írják az iMazing blogján. A szoftver, amellyel amúgy az iPhone-unkat tudjuk kezelni, fizetős, de korlátozott ideig ingyen is használható. Mi is kipróbáltuk, és valóban, néhány lépésben készít egy biztonsági másolatot a telefonunkról, majd átfésüli azt az Amnesty által publikált nyomok után kutatva. Szerencsére nálunk nem talált semmilyen, a Pegasus-ra utaló jelet, de tíz percet biztosan megért a művelet.

(Fotó: Unsplash/Markus_Winkler, Pőcze Balázs)

További cikkek a témában:

Így ellenőrizhetjük le, hogy Pegasus-szal fertőzött-e a telefonunk Az eljárás kissé bonyolult, de szerencsére nem valószínű, hogy az ötvenezer célponton kívül mást is megfigyeltek volna így.

Az Egyesült Államok biztosítja, hogy a kínai gyártók ne kémkedhessenek - szétkalapálják a Huawei és ZTE eszközöket A 'rip and replacement' program feltételeit néhány héttel ezelőtt véglegesítette az FCC, a kínai gyártóktól származó eszközöket begyűjtik és gondoskodnak róla, hogy senki ne használhassa kémtevékenységekre.

Izraeli kémprogram-botrányok, egyik a másik után, vaskos magyar érintettséggel A Microsoft és a Citizen Lab kanadai egyetemi kutatócsoport, valamint egy francia újságíró-szervezet készítettek röntgenfelvételt a kémszoftver-iparról, és a diagnózis erőteljes magyar érintettséget tárt fel.

 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.