Az Egyesült Államok biztosítja, hogy a kínai gyártók ne kémkedhessenek - szétkalapálják a Huawei és ZTE eszközöket

2021 / 08 / 01 / Bobák Zsófia
Az Egyesült Államok biztosítja, hogy a kínai gyártók ne kémkedhessenek - szétkalapálják a Huawei és ZTE eszközöket
A 'rip and replacement' program feltételeit néhány héttel ezelőtt véglegesítette az FCC, a kínai gyártóktól származó eszközöket begyűjtik és gondoskodnak róla, hogy senki ne használhassa kémtevékenységekre.

Az Egyesült Államok és Kína ellenséges kapcsolatának egyik vesztese a kommunikációs eszközöket gyártó és távközlési hálózatok kiépítését biztosító Huawei és a szintén kínai ZTE, amelyek a világ vezető információs és kommunikációs hálózatainak ellátói között vannak, a Dell’Oro Group adatai szerint 2020-ban a Huawei 31%-os,a ZTE 10%-os piaci részesedéssel rendelkezett. Az Egyesült Államokban azonban egyik cég sem szívesen látott vendég, tavaly júniusban a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) a nemzetbiztonság szempontjából fenyegető jellegűnek határozta meg az országban való működésüket, mivel, feltételezésük szerint, a termékeiken keresztül a kínai állam tagjai kémkedhetnek az amerikaiak után.

A határozat nem jelentette azt, hogy a két gyártó eszközeit azonnal eltávolítják az államok területéről, de egyes intézkedések bevezetésére sor került: nem lehet például bizonyos államilag biztosított támogatásokhoz hozzáférni, amennyiben azt a Huawei vagy ZTE termékek vásárlására használnák, ezenfelül a kisebb szolgáltatóknak le kell cserélniük ezeket az eszközöket más cégek termékeire. Azt, hogy ennek a hivatalosan Reimbursement Programnak (Kártalanítási Program), széles körben elterjedt kifejezéssel 'rip and replace' (nagyjából lebontani és lecserélni) programnak nevezett folyamatot pontosan hogyan fogják kivitelezni, még csak nemrégiben véglegesítették, a július 14-én elfogadott szabályok szerint minden olyan szolgáltató, amely 10 millió vagy annál kevesebb előfizető kommunikációs ellátását biztosítja, részesülhet abban az összesen majdnem 2 milliárd dolláros kongresszusi támogatási alap által nyújtott pénzügyi segítségben, amelyet decemberben fogadtak el a Secure and Trusted Communications Networks Act of 2019 törvénykezés végrehajtására.

A szolgáltatók október 29-étől jelentkezhetnek a támogatásra, de így is kérdéses, hogy hogyan tudják majd megvalósítani a programot, mivel a kisebb vidéki szolgáltatók számára nagy megterhelést jelent a cserék kivitelezése. A Fiercewireless leírása szerint az ezeket az ellátókat tömörítő Rural Wireless Association (RWA) szervezet májusban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy két hátráltató tényezőnek köszönhetően, egyrészt a chiphiány, másrészt a képzett munkaerő hiánya miatt a munkákkal késésben lesznek és nem tudják a cseréket teljesíteni a megadott egy éves határidőre. A segítségükre siető Teltech Group, amely logisztikai szolgáltatásokat nyújt a programhoz, az elmúlt két évben már körülbelül 4200 huaweies bázisállomást szerelt le, néhány hónapja pedig megjelentette a TAM 2.0 szoftverét, amellyel az eddigieknél is pontosabban tudják majd a szolgáltatók nyomon követni a lebontani kívánt tornyok/állomások/eszközök útvonalát.

A Teltech és az RWA FCC-vel való találkozóján került bemutatásra az a videó, amelyben a TAM 2.0 működését részletezik, a felvételeken egyúttal az is megtekinthető, hogy mi lesz a sorsa a lecserélt berendezéseknek. Miután a raktárba érkeznek, egy részük tovább halad az újrahasznosító üzemekbe, a többiek viszont konkrétan a kalapács és flex alá kerülnek.

Ezzel biztosítják, hogy a továbbiakban tényleg ne lehessen kémkedésre vagy bármi másra felhasználni az eszközöket, de a drasztikus módszer ellenére azért a feleslegessé vált termékek gazdaságos és amennyire lehet környezetbarát kezelésére is figyelnek: azok a komponensek is, amelyek nem kerülnek újrahasznosításra, biztonságosan érkeznek a hulladékkezelők kezei közül a szeméttelepekre, hogy ne kerüljenek ártalmas anyagok a környezetbe az elektronikus alkatrészekből.

A Huawei és ZTE kizárására vonatkozó szabályokat tovább tervezik szigorítani, két szenátor szerdán nyújtotta be az American Telecommunications Security Act javaslatát a kongresszushoz, amelynek értelmében mindenkinek megtiltanák, hogy az 1,9 billió dolláros American Rescue Plan csomagjából származó támogatást, amellyel a járvány okozta károk helyrehozását segítik, a kínai cégek felszerelésének megvásárlására fordítsa.

(HWSW, Lightreading, Fotó: Getty Images/da-kuk)

További cikkek a témában:

A Huaweinek már a saját processzoráról is le kell mondania az amerikai embargó miatt, és hamarosan az Androidnak is búcsút inthetnek Nem könnyű manapság a legnagyobb kínai mobilgyártó helyzete.
Változó világ I. - Kína-USA kereskedelmi háború, Koronavírus, Kearney jelentés Lassan közhelyszámba megy, hogy a Covid-19 járvány miatt hatalmas léptékű gazdasági változások köszöntenek ránk, melyek leginkább és leghamarabb talán Kína világgazdaságban és világpolitikában betöltött szerepét érinthetik. Elemző cikksorozatunk első része Kína és az USA gazdasági kapcsolatát vizsgálja egy friss Kearney jelentés tükrében.
Hosszú idő után új csúcstelefonnal jelentkezett a Huawei A P50 Snapdragon processzorral, de 5G adatkapcsolat nélkül érkezik, egyelőre kizárólag a kínai piacra.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.