Egy csendes-óceáni országot lassan elnyel a tenger, de egy építésziroda szerint lenne megoldás a megmentésére

2021 / 03 / 27 / Bobák Áron
Egy csendes-óceáni országot lassan elnyel a tenger, de egy építésziroda szerint lenne megoldás a megmentésére
A Kiribati Köztársaságot a folyamatos emelkedő tengerszint miatt lassan a megszűnés fenyegeti, de az UOOU építésziroda vízen lebegő házai a tervezők szerint megoldást nyújthatnának az egyre csökkenő földterület problémájára.

Kiribati a festői szépsége mellett az utóbbi években főként azzal került be a hírekbe, hogy ez lehet az első olyan ország, ami áldozatául esik a klímaváltozásnak. A Csendes-óceán közepén, Új-Zéland partjaitól mintegy 5500 kilométerre fekvő állam 33 korallszigetből áll, legmagasabb pontja pedig alig két méterrel van a tengerszint felett, így az ország jelentős része már a következő évtizedekben víz alá kerülhet. Nem csoda, hogy a 115 ezres lakosság egyre nagyobb része dönt úgy, hogy elköltözik a szigetcsoportról, amelynek kormánya 2014-ben már megvásárolt egy földterületet Fidzsin, arra az esetre, ha rosszra fordulnának a dolgok.

Az UOOU nevű nemzetközi építésziroda viszont nemrég egy egészen más ötlettel rukkolt elő, amivel legalábbis elhalaszthatnák a költözést: az általuk tervezett épületek ugyanis nem a szárazföldön állnának, hanem a vízen lebegnének. A terv szerint ezzel jelentős hely szabadulhatna fel a még meglévő szárazföldön, ami alkalmas lenne növények termesztésére és állattenyésztésre, a lakóházakat pedig a helyben található alapanyagokból is fel lehetne építeni. Az épületek a sziget energiaellátását is megoldanák, ugyanis mindegyik tetején napelemeket helyeznének el, a ferde tetők pedig emellett arra is alkalmasak lennének, hogy összegyűjtsék az esővizet, amit a házak alatt található tartályokban tárolnának.

Hogy a terv megvalósítása mennyire lenne reális, azt a látványtervekből nehéz lenne megítéli. Az építésziroda honlapja és a koncepcióról beszámoló Inhabitat nem említik, hogy tervbe lenne véve egy ilyen projekt megvalósítása, de még ha a kiribati kormány komolyan el is gondolkodna az ötleten, több mint százezer embert a tengerre költöztetni akkor is hatalmas kihívás lenne.

További cikkek a témában:

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.

Kínában épül a tökéletes okosváros, ami mindent tud a lakóiról A Terminus AI Cityben robotok lesik a lakók minden kívánságát, a helyiségek pedig arra is képesek, hogy az eseménynek megfelelően átrendezzék magukat. A város egy igazi, digitális utópia, persze csak azoknak, akik nem bánják, ha a mesterséges intelligencia minden egyes mozdulatukat nyomon követi.

Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz A tengerbe épülő BiodiverCity a fenntarthatóságra és az emberközpontúságra helyezi a hangsúlyt, a látványtervek alapján pedig nagyjából úgy néz ki, mint egy földi paradicsom.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.