Egy csendes-óceáni országot lassan elnyel a tenger, de egy építésziroda szerint lenne megoldás a megmentésére

2021 / 03 / 27 / Bobák Áron
Egy csendes-óceáni országot lassan elnyel a tenger, de egy építésziroda szerint lenne megoldás a megmentésére
A Kiribati Köztársaságot a folyamatos emelkedő tengerszint miatt lassan a megszűnés fenyegeti, de az UOOU építésziroda vízen lebegő házai a tervezők szerint megoldást nyújthatnának az egyre csökkenő földterület problémájára.

Kiribati a festői szépsége mellett az utóbbi években főként azzal került be a hírekbe, hogy ez lehet az első olyan ország, ami áldozatául esik a klímaváltozásnak. A Csendes-óceán közepén, Új-Zéland partjaitól mintegy 5500 kilométerre fekvő állam 33 korallszigetből áll, legmagasabb pontja pedig alig két méterrel van a tengerszint felett, így az ország jelentős része már a következő évtizedekben víz alá kerülhet. Nem csoda, hogy a 115 ezres lakosság egyre nagyobb része dönt úgy, hogy elköltözik a szigetcsoportról, amelynek kormánya 2014-ben már megvásárolt egy földterületet Fidzsin, arra az esetre, ha rosszra fordulnának a dolgok.

Az UOOU nevű nemzetközi építésziroda viszont nemrég egy egészen más ötlettel rukkolt elő, amivel legalábbis elhalaszthatnák a költözést: az általuk tervezett épületek ugyanis nem a szárazföldön állnának, hanem a vízen lebegnének. A terv szerint ezzel jelentős hely szabadulhatna fel a még meglévő szárazföldön, ami alkalmas lenne növények termesztésére és állattenyésztésre, a lakóházakat pedig a helyben található alapanyagokból is fel lehetne építeni. Az épületek a sziget energiaellátását is megoldanák, ugyanis mindegyik tetején napelemeket helyeznének el, a ferde tetők pedig emellett arra is alkalmasak lennének, hogy összegyűjtsék az esővizet, amit a házak alatt található tartályokban tárolnának.

Hogy a terv megvalósítása mennyire lenne reális, azt a látványtervekből nehéz lenne megítéli. Az építésziroda honlapja és a koncepcióról beszámoló Inhabitat nem említik, hogy tervbe lenne véve egy ilyen projekt megvalósítása, de még ha a kiribati kormány komolyan el is gondolkodna az ötleten, több mint százezer embert a tengerre költöztetni akkor is hatalmas kihívás lenne.

További cikkek a témában:

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.

Kínában épül a tökéletes okosváros, ami mindent tud a lakóiról A Terminus AI Cityben robotok lesik a lakók minden kívánságát, a helyiségek pedig arra is képesek, hogy az eseménynek megfelelően átrendezzék magukat. A város egy igazi, digitális utópia, persze csak azoknak, akik nem bánják, ha a mesterséges intelligencia minden egyes mozdulatukat nyomon követi.

Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz A tengerbe épülő BiodiverCity a fenntarthatóságra és az emberközpontúságra helyezi a hangsúlyt, a látványtervek alapján pedig nagyjából úgy néz ki, mint egy földi paradicsom.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.